Pelvik Konjesyon Sendromu

Kadınlarda son zamanalrda sıklıkla görülmekte olan ve damar hastalığı olarak bilinen Pelvik Konjesyon şiddetli karın ağrıları ile kendini göstersede altında bir çok farklı nedeni de barındırabilmektedir. Peki ya ismine pek de aşina olmadığımız Pelvik Konjesyon nedir? Kimlerde görülür? Hastalığın tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Pelvik Konjesyon (PKS)  Sendromu Nedir?

Pelvik Konjesyon sendromu günümüzde sıklıkla görülmekte olan bir çeşit damar hastalığıdır. Kadın doğum uzmanlarına giden her üç kadından bir tanesi Pelvik Konjesyon sendromu tanısı ile başvurmaktadır. Kronik olarak alt karın bölgesinde ağrıya bağlı olarak gelişen Pelvik Konjesyon sendromu fazla kilo, obezite, gebelik ve hamlaşmaya bağlı olarak gelişmektedir. Karın bölgesinde vajinal organların fazla kanı toplayarak toplardamarların varisleşmesi ile meydana gelmektedir. Kadınlarda meydana gelen mentsrüel döngünün bozulması ve cinsel ilişki esnasında alt karın bölgesinde ve kasık bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar ile kendini göstermektedir.

Pelvik Konjesyon (PKS) Hastalığının Kadında Etkisi

Alt karın bölgesinde ve genital bölgede toplanan kadın toplardamarlar tarafından varisleşmesi sonucu östrojen dengesinin bozulması ile meydana gelmekte olan Pelvik Konjesyon hastalığı birçok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir. Hastalığa bağlı olarak en sık görülen durumlar arasında;


Kasıklarda ve karın bölgesinde Pelvik Konjesyon’a bağlı olarak şişkinliğin ve dolgunluğun artmasına neden olabilmektedir.


Adet dönemlerinde meydana gelen ağrı, sancı ve psikolojik bunalımların Pelvik Konjesyon ile ciddi seviyelere ulaştığı bilinmektedir. Özellikle adet dönemlerinde şiddetli ağrılara ve ateş nöbetlerine neden olmaktadır.


idrar yollarına ve sindirim sistemine zarar vermekte olan Pelvik Konjesyon, kadınlarda tuvalet problemi yaşanmasına ve sıklıkla idrara çıkmasına neden olmaktadır.


Sindirim sistemini tahribata uğratmak da olan Pelvik Konjesyon, idrar ve dışkıda kan oluşumlarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda Pelvik Konjesyon’a bağlı olarak makat bölgesinde şişkinlik hisse oluşturmaktadır.


Cinsellik esnasında Pelvik Konjesyon hastalığı kadınlarda şiddetli ağrı ve acılara neden olabilmektedir. Alt karın bölgesi ve vajinal bölgede meydana gelen yanma ve ağrı durumlarına sebebiyet vermektedir.

Pelvik Konjesyon (PKS) Hastalığı Tedavisi Nedir?

Alt karın bölgesinde, genital bölgede ve cinsellik esnasında şiddetli sancı oluşumları ile beraberinde idrar ve dışkıda kanlanma, kasık ve karın bölgesinde şişkinlik, adet dönemlerinde şiddetli ağrı ve ateşlenme, sıklıkla idrara çıkma problemleri ile ortaya çıkmakta olan Pelvik Konjesyon (PKS) hastalığı günümüz teknolojisi ve uzman doktorların tedavisi ile kısa süre içerisinde kolaylıkla atlatılmaktadır. Öncelik olarak belirtilen şikayet durumlarına sahip kadınların kadın doğum uzmanlarına başvurarak hastalık tanısına sahip olmaları gerekmektedir. Pelvik Konjesyon tanısı konulmuş kadınların hormon dengesini koruyucu ve damar yapısını düzenleyici içeriye sahip ilaç tedavisi ile başlatılmaktadır. Fakat günümüz teknolojisi ile ameliyat ya da cerrahi operasyon gerektirmeden katater yöntemi kullanılarak Pelvik Konjesyon hastalığından kurtulmak oldukça kolay hale gelmektedir. Kullanılacak olan teknolojik yöntem sayesinde ağrısız, sancısız, narkoz alınmasına gerek duyulmadan kısa süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda Pelvik Konjesyon tedavisinde bu yöntemi ile doğurganlık hormonu ve gebelik durumuna karşı herhangi bir yan etki oluşturmamaktadır.

Sağlık Haberleri

36 bin sözleşmeli tabibin hizmet birimleri yayımlandı
Sağlıkta yeni dönem! Randevu alan hastadan 'gelme' teyidi istenecek
Fahrettin Koca'dan Kütahya Şehir Hastanesi paylaşımı
Fahrettin Koca tarih verdi! MHRS randevularına düzenleme geliyor
TUS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı