Etrafımdaki çoğu kişinin ‘mükemmeliyetçi olduğu’ndan dolayı hayatının zorlaştığını ve bundan şikâyet ettiğini gördüm. Aslında bu kişilerin bilinç ve farkındalığa sahip olmaları güzel bir nokta. Fakat bir de hayatlarında mükemmeliyetçi olduğunu severek ve özenerek anlatan kişilerle karşı karşıyayız. Aslında hem kendilerine hem de çevresindekilere zarar veren bir durum içindeler.
ONAYLANMA BEKLER
Mükemmeliyetçi insan kimdir?
Mükemmeliyetçi insan, kendinin ve/veya çevresindekilerin en ufak bir hatasını bile kabul edemeyen, kendini ya da etrafındakileri sürekli olarak eleştiren, kendi doğrularına göre düzeltmeye çalışan, ulaşılması neredeyse imkânsız, gerçek dışı hedefler koyan ve doğal olarak bu hedeflere ulaşamadığında da hayal kırıklığı ve öfke yaşayan, süreçten keyif almaktan uzak, sonu odaklı, sürekli olarak beğenilmeme ve sevilmeme kaygısı yaşayan biridir. Tatminkâr ilişkiler yaşaması ve işler yapması oldukça zordur. Kendini ve başkalarını acımasızca eleştirir ve mutsuzluk üretir. Mükemmeliyetçi kişi kendi sırtını sıvazlamadığı, kendini ödüllendirmediği için sürekli olarak dışarıdan onaylanma ve olumlu geri bildirim bekler. Alamadığı zamanlarda da yaşadığı hayal kırıklığı yıkıcı olabilir.
PSİKOLOJİK SORUNLARIN TEMELİ
Mükemmeliyetçilik neleri kapsar?
Mükemmel olmak en üst hududu ifade eder ve bazı konularda insanın ulaşamayacağı noktaları içerir. Kişi buna erişemez ise sıkıntı ve problemeler beraberinde gelir. Hep en fazlası olsun düşüncesiyle yaşayarak bu şekilde davranır. Böylece kendisini fiziksel ve mental olarak yorarak yıpratır. Bu durumun çevresindeki insanlara olumsuz anlamda yansımaları da olabilmektedir. Üstelik birçok psikolojik problemin kaynağında mükemmel olmaya çalışma hususu yatar.
Olaya din ve psikoloji birlikteliğiyle bütün olarak bakıldığında, kişinin bazı erdem ve değerleri yaşamada bilinç ve farkındalığa ulaşması ve Yaratıcı’nın mükemmelliği ve büyüklüğünün şuuruyla durumu anlamlandırması manidardır.
TEK MÜKEMMEL ‘O’
Peki bu açıdan mükemmeliyetçi kişiye ne önerilebilir?
Hayatta en güzel ve en iyisi olması için çabalamak, insan varoluşunda hayatın anlamını keşfetmesi açısından normal bir davranıştır fakat bunu yaparken;
*Azim değerini doğru şekilde yaşayarak, yorulmadan ve yıpranmadan elinden geleni olabileceği kadar yapmalı.
*En üst noktaya mutlaka ulaşmak isteğine bağlı hırsla değil yetinme duygusuyla davranılmalı.
*Mükemmel olanın sadece Yaratıcı olduğu düşüncesinin huzuruna varılmalı.
*Son noktayı mükemmel olan Yaratıcı ‘ ya havale etmeli. Böyle davrandıktan sonra içindeki huzur, beraberinde en iyi ve en güzeli sana hissettirecektir.
PEYGAMBER SÖZLERİ YOL GÖSTERİCİ
Burada din ve maneviyatın hayatımıza olan olumlu katkılarından bahsetmek yerinde olur. Kutsal kitaplar, Peygamber sözleri ve filleri, bilge sözleri ve buna dayalı öğütler yaşamı anlamlandırma ve keşfetme yolculuğunda bizler için yol gösterici rehberlerdir. Yaşadığımız fiziksel ve psikolojik birçok problemi çözmede yolumuzu aydınlatan birçok unsuru içinde barındırır.
Kur’an-ı Kerim’de, birçok ayette geçtiği üzere “Mütekebbir olan Allah her şeyden münezzehtir”
Sonuç olarak sadece mükemmellik O’na aittir. İnsan yetileri belirli bir yere kadardır ve fazlası için uğraşmak yorgunluk yıpranma ve olumsuzlukla baş başa kalmana neden olur. Mükemmeliyetçiliğin peşinden koşmamanız ümidiyle.