Duygusal açlık nedir? Bireyler hep aç olduğunda değil; mutsuz olduğunda, sinirlendiğinde, stresli ya da başarısız olduğunda birden kendilerini buzdolabı önünde bulurlar. Kendini iyi hissetmek için yerler. Yemek esnasında mutluluk devam eder pek ya sonra? Şimdi hem mutsuzdur hem de fazla kalori aldığı için pişmanlık başlar. Bu tip durumlarda yemek yeme tatsız bir olayı ortadan kaldırmak için yeme dürtüsünün ortaya çıkmasıdır.
TOKLUK HİSSİYATI YOKTUR
Duygusal açlığını kontrol edemeyen insanlarda tokluk hissiyatı yoktur. Tokken de dünyayı yiyebilirler. Aslında bir yeme bozukluğudur. Burada amaç karın doyurmak değil tatsız bir olayı tatlıya bağlamaya çalışmaktır. Daha çok karbonhidrata eğilim artar. Çikolata, pasta, hamur işi, tatlıları yemeği isteği son derece fazladır. Çünkü karbonhidratın mutluluk hormonu salgılayıcı özelliği vardır. Beyin bunu çok iyi bildiği için karbonhidrat vazgeçilmez haldedir.
YARDIM ALIN
Peki, bu durumun fiziksel mi duygusal açlık mı olduğunu nasıl ayırt ederiz? Normal şartlarda 3-5 saat içinde bireyler acıkır. İşte bu fiziksel açlıktır. Duygusal açlık da tokken bile yemek yiyebilirsiniz. Duygusal açlık sonrasında derin bir pişmanlık vardır. Fiziksel açlıkta yoktur. Duygusal olarak aç olan insanlarda tokluk hissiyatı yoktur, yedikçe yer. Fiziksel açlıkta ise karnınız doyunca yemek yemeyi bırakırsınız. Duygusal aç olduğunun farkında olan insanlar hangi durumda bu duyguyu yaşıyorlar mutlaka tespit etmelidirler. Eğer tek başınıza halledemiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanı veya psikologdan yardım alın. Daha büyük sorunların önüne geçmiş olursunuz.
DENGE SİZİN ELİNİZDE
Peki neler yapabiliriz? Duygusal açlık bastırdığında, sağlıklı şeyler yemeye çalışın. Zaten aç değilsiniz. Karnınızı doyuracak bir şey tüketmeyin. 1 kâse yoğurt veya 1 bardak tarçınlı süt için. Canınız tatlı istiyorsa 1-2 adet hurma işinizi görecektir. Yürüyüşe çıkın veya bir arkadaşınızla buluşun. Zihninizi dağıtmaya ihtiyacınız var. Sıkı bir diyet programı da sizi duygusal açlığa itebilir. Haftada 1 kez istediğiniz bir şeyi diyetinizde gönül rahatlığıyla tüketin. Korkmayın size kilo yapmayacaktır. Toksunuz ama bir şeyler yeme ihtiyacınız varsa kalorili yiyecekler yerine kalori ihtiva etmeyen yiyecekler tüketin. Yeşillikler, domates, biber, turp, lahana gibi. En önemlisi sizi bu duruma iten duyguları anlamaya çalışın ve yerlerini sizi mutlu eden şeylerle doldurun. Son olarak duygusal yeme, insanların kendilerini çok mutsuz ve yalnız hissettiğinde ortaya çıkan bir durum. Siz böyle bir durumda kocaman bir pastayı da yersiniz, haşlanmış 1 kâse brokoliyi de. Seçim ve denge sizin elinizde.