Sosyolog Aygül Fazlıoğlu
“Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), kuruluşunun 8. yılını Ankara’da bir otelde iki gün süren bir sempozyumla 1-2 Kasım 2017 tarihleri arasında yerel, ulusal ve uluslararası katılımcılarla birlikte kutladı. Sempozyumdaki tartışma ve konuşmaları özetlersek “cam tavanları bir yumrukta kırmalıyız. Kadının durumunu iyileştirmek istiyorsak kritik çoğunluk önemli, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı politik dile yansımalı ve kadını siyaset malzemesi yapmamalıyız”
Sempozyum için davet geldiğinde koşa koşa gittim. Çünkü KEFEK’in benim için ayrı bir önemi vardı. Uzman olarak Komisyon bünyesinde oluşturulan iki alt komisyonda “Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evlilikler Alt Komisyonu” ve “İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) ve Çözüm Önerileri” alt komisyonlarda çalıştım. Ayrıca Mecliste yasama uzmanlarına yönelik “Toplumsal Cinsiyeti Politikalara Dahil Etme Stratejisi Eğitimi” ve “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamaya Yönelik Ortamın Desteklenmesi Projesi”nin hayata geçirilmesinde aktif rol aldım. Yaklaşık bir buçuk yıl KEFEK bünyesinde çalışma arkadaşlarım, başkanlar ve ilgili paydaşlarla birlikte kadına dair önemli çalışmaları hayat geçirdik.
Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında 2009 yılında Parlamentonun 16 asli komisyonuna ek olarak 17’nci komisyon olarak kurulan KEFEK’in (Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu) ilk başkanı, kurucu başkanı olan eski Bakan Sayın Güldal AKŞİT, sonrasında eski vekil Sayın Azize Sibel GÖNÜL, AK Parti Aksaray Milletvekili Sayın İlknur İNCEÖZ ve şimdiki başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Sayın Radiye Sezer KATIRCIOĞLU ve komisyonun yasama uzmanı Göklap İZMİR ve diğerleri ile keyifli çalışmalar yürüttük.
Komisyon, 2009 yılında kuruluşundan bugüne kadın erkek eşitliğine ilişkin uygulamaların incelenmesi, denetlenmesi, ulusal ve uluslararası gelişmelerin izlenmesinin yanı sıra hak ihlalleri ve kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet vb. konularda ilgili başvuruları incelemekte ve gerekli görüldüğü hallerde de ilgili mercileri uyarmaktadır. Komisyon, hem yasama yani kanun teklif ve tasarılarını inceleme yetkisine hem de bireysel başvuruları inceleme, toplumu bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları, ulusal ve uluslararası toplantı, panel, sempozyum yapma yetkisine de sahiptir.
Kurulduğu günden bu yana Meclis’te fark yaratan KEFEK’in çalışkan Komisyon Başkanı ve ekibi, kadına dair her konuyu gündemde tutmaya yönelik alt komisyonlar oluşturmakta, projeler yürütmekte, toplantılar ve sempozyumlar düzenlemektedir.
Komisyon bugüne kadar yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekleyerek, 8. kuruluş yıldönümü vesilesiyle BM Kadın Birimi ile ortaklaşa yürüttüğü “Türkiye’de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi” çerçevesinde “Karar Alma Mekanizmalarında; Siyasette, Kamuda ve Özel Sektörde Kadın Temalı Sempozyum” düzenledi.
Sempozyumun birinci gününde karar alma mekanizmalarında siyasette ve kamu sektöründe kadınların katılımı konusunda TBMM ve KEFEK’in rolü ile diğer ülke parlamentolarının –Makedonya, Panama, Bosna-Hersek- deneyimleri paylaşıldı. İkinci gün ise protokol konuşmalarının yanı sıra karar alma mekanizmalarında özel sektör deneyimleri paylaşıldı ve sonrasında da Başbakan Sayın Binali YILDIRIM ve eşlerinin katılımı ile KEFEK ödülleri iş dünyasında karar alma mekanizmalarında kadın sayısı ve çalışan kadın sayısı yüksek olan şirketlere verildi.
Oturumlarda panelistler ağırlıklı olarak; demokratik bir toplumun gereği olarak kadınların karar alma süreçlerine katılımı olmazsa olmazlardan biri olduğu, kaynaklara erişim ve cinsiyet eşitsizliğinin hala devam ettiği, aile ve iş yaşamının uyumlaştırılması gereği, ekonomik aktivitelerde yer almanın katılım ve fırsat eşitliği getirdiği, kadının güncel hayattaki geniş sorumluluklarının onun yönetici olmasını engel olduğu, geleneksel rollerin hala devam ettiği, modernleşmenin kadına yeni külfetler getirdiği, güç ve liderliğin hala erkelere atfedildiği, hala önyargıların varlığı –dışardaki işlerin erkeklere, içerdekilerin kadına atfedilmesi- kurum dışındaki sosyal ağlar içinde kadınların yeterince olmaması, sermayenin dini, ırkı, milliyeti ve cinsiyetinin olmayacağı, kadına dair konuların siyaset üstü tartışılması gerektiği ve kadınların ne kadar çok karar mekanizmalarında yer alırsa o kadar daha hayatı kolaylaştığı, kadınlar için güvenli olanın herkes için güvenli olduğu dile getirilmiştir.
Ayrıca kadının yerel düzeyde siyasete ve iş gücü piyasasına katılımının teşvik edilmesi yönünde alınması gereken olası tedbirler, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin politika oluşturma süreçlerinde sivil katılımın ve kadın erkek fırsat eşitliğinin teşvik edilmesine yönelik geliştirilen politika ve savunu çalışmalarında etkin paydaş katılımının önemine vurgu yapılarak, kadın işin içinde ise ;
finansal yönetimin daha iyi olduğu
çevreye duyarlığının daha fazla olduğu,
insan kaynakları yönetiminin daha iyi olduğu,
siyaset dilinin daha nazik olduğu ve
politikalarda tutarlığın daha fazla olduğu belirtildi.
Son Söz
KEFEK’in 8. yılını kutlarken,15 sene öncesine kıyasla kadın konusunun kenardan merkeze gelmiş olması ülkemiz açısından sevindiricidir.