KADEM'den Nüfus Hizmetleri Kanununda Yapılacak Yasa Tasarısına İlişkin açıklama

KADEM, 5490 Sayılı Kanunun 22. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen evlendirme memurları arasına il ve ilçe müftülüklerinin dahil edilmesinin yerinde bir düzenleme olduğu açıklaması yaptı.

Kadın ve Demokrasi Derneğinden (KADEM) yapılan açıklamada, 5490 Sayılı Kanunun 22. Maddesinin 2. Fıkrasında düzenlenen evlendirme memurları arasına (hâlihazırda, il ve ilçelerde Belediye Başkanları, köylerde muhtarlar yetkili olup Bakanlıkça yetkilendirildikleri takdirde il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilcilikler de evlendirmeye yetkilidir) il ve ilçe müftülüklerinin de dâhil edilmesinin yerinde bir düzenleme olarak görüldüğü belirtildi.

"İyi niyetli bulmuyoruz"
Söz konusu düzenlemenin, kimi kesimlerce resmi nikâh akdini ortadan kaldıran, dini nikâhı yeterli gören bir anlayışın yansıması olarak ileri sürülmesinin şaşkınlıkla karşılandığının belirtildiği açıklamada, önerilen değişikliğin iddianın aksine 'Medeni Kanun uyarınca gerçekleşecek evlilik akdinin yaygınlaşmasına ve kolaylaşmasına neden olacağı gerçeğinin dikkatlerden kaçırılmasını iyi niyetli bulmuyoruz.' denildi.
Açıklamada yasa tasarısında önerilen değişikliğin, evlenme şartlarını, evlendirme memurlarının hak ve vecibelerini kısmen ya da tamamen hiçbir şekilde ortadan kaldırmadığı aksine aynı yükümlülüklerle evlendirme memurlarında seçenekleri çoğalttığı, bu yetkiyi istismar eden diğer yetkililerin olduğu gibi il ve ilçe müftülüklerinin de yasalara aykırı davranmaları halinde cezai yaptırımlarla karşılaşacaklarının açık olduğu belirtildi.
"Kilise ve havralarda yapılan evlilikler resmi olarak tanınıyor"
Açıklamada ayrıca, "Gelişmiş Batı ülkelerinin hemen tamamında, evlilik akdinin yaygınlaşması amacıyla kilise, havra vb. dini merasimlerle yapılan evliliklerin resmi olarak tanındığı, ülkemizde ise dini nikahı dini bir vecibe olarak telakki edip evlilik akdi için yeterli gören kadınların bazılarının maalesef gerçek hayatta bu samimiyetlerinin istismar edildiği örneklerle de karşılaşmaktayız. Resmi nikah akdinin yaygınlaşmasını özellikle bu tür istismarların da önüne geçmesi bakımından önemsiyoruz. İl ve ilçe müftülüklerine evlendirme yetkisinin tanınmasını özellikle dini nikâhı yeterli gören yurttaşlarımızın medeni nikâh akdini gerçekleştirmelerine olumlu etkisi olacağı beklentisi ile de yerinde bir uygulama olarak görüyoruz. Hal böyle iken, Yasa Tasarısının Anayasamızda teminat altına alınan laiklik ilkesini ihlal ettiği iddiası da geçersiz ve yanlıştır." denildi.
Evlendirme memurlarının somut olarak tayini önerildi
Uygulamanın sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için, il ve ilçe müftülüklerine tanınan evlendirme yetkisinin belli bir düzen ve disiplin içinde yürümesi, olası dağınıklıkların önüne geçilmesi için, müftülükler nezdinde evlendirme memurlarının somut olarak tayini öneri olarak sunuldu.
Yenikapı Haber

Kadın Haberleri

AK Partili kadınlar şiddete karşı tek ses olacak
Kadına şiddetle mücadelede yeni yol haritası hazırlanıyor
Kadına Şiddetle Mücadele Değerlendirme Toplantısı yapıldı
'Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi' başlıyor
Pandemide kadınların iş yeri sahipliği arttı