İtalya'da yanardağ kabusu! Ülkeye giriş çıkışlar kapatıldı

İtalya'nın güneyindeki aktif yanardağlardan Etna'nın ardından Stromboli de faaliyete geçti. Volkanın püskürttüğü kül ve lavlar çevredeki bölgeleri etkilediği bildirildi. Küller nedeniyle Katanya Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. Ülkede 'kırmızı' alarm verildi.

Sicilya Adası'nda son birkaç gündür volkanik faaliyetler artarak devam ediyor. Dün, lav ve kül püskürmelerinin en yüksek seviyeye ulaştığı Etna'nın ardından ülkenin güneyindeki bir diğer aktif yanardağ Stromboli'de de volkanik patlamalar meydana geldiği bildirildi.

Stromboli, Eolie takımadalarının bir parçası olarak bilinir.

AXİL DURUM EKİBİ TOPLANDI

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), Stromboli Yanardağı'nın püskürttüğü küllerin yaklaşık 2 kilometre yüksekliğe ulaştığını bildirdi.

Başbakanlık Sivil Savunma Departmanı'nın X platformundan yapılan açıklamada, Stromboli'deki yoğun volkanik faaliyet nedeniyle alarm seviyesinin "kırmızı" ile en yüksek düzeye çıkarıldığı duyuruldu.

Sivil Savunma Genel Müdürü Fabrizio Curcio'nun adada yaşayanların yanardağın etkilerinden korunması ve durumun izlenmesi için acil durum operasyon komitesini topladığı belirtildi.

DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİDEBİLİR

İtalya Sivil Koruma ve Denizcilik Politikaları Bakanı Nello Musumeci, Stromboli için en üst düzeyde kırmızı alarm verildiğini ve durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu. Musumeci, Stromboli'nin sürekli olarak izlendiğini ve acil durumlarda tahliye planlarının hazır olduğunu belirtti.

Diğer yandan, dün gündüz saatlerinde volkanik faaliyetleri en yüksek seviyeye ulaşan Etna Yanardağı'ndan çıkan ve yaklaşık 4,5 kilometre yüksekliğe erişen kül ve duman bulutunun hava ulaşımını da etkilediği bildirildi.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Etna'nın küllerinin Katanya kenti ve Fontanarossa Havalimanı'na ulaştığı ve bu nedenle havalimanında uçuşların bu sabah itibariyle tedbir maksatlı durdurulduğu açıklandı.

Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı 3,300 metre yüksekliğindeyken, Stromboli Yanardağı deniz seviyesinden 920 metre yükseklikte bulunuyor. Uzmanlar, bu iki yanardağın birbirine yakın coğrafyalarda yer aldığını ancak volkanik faaliyetlerinin temelde farklı özellikler gösterdiğini ve birbirleriyle doğrudan bağlantılı olmadığını belirtiyor.

Dünya Haberleri

İran'da uçak seferlerinin iptal süresi uzatıldı
Meksika'nın ilk kadın Devlet Başkanı oldu! Sheinbaum görevi için yemin etti
İsrail: İran rejimi kırmızı çizgiyi aştı
Kudüs ve Tel Aviv'den siren sesleri duyuldu! İran'dan İsrail'e balistik füze fırlatıldı
Almanya yıllar sonra İtalya'dan özür diledi!