Horlama neden olur, nasıl geçer?

Horlama; parsiyel üst solunum yolu obstrüksiyonuna bağlı olarak sesli olarak uyumadır. Ancak rahatsız edici seslerden daha fazlası olan horlama, çok önemli ve ciddi sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Peki, horlama neden olur ve nasıl geçer?

Horlama; parsiyel üst solunum yolu obstrüksiyonuna bağlı olarak sesli olarak uyumadır. Genellikle uyku boyunca solunum yolu boşluğunun yutak bölgesindeki, anatomik yumuşak dokuların gevşemesi nedeniyle meydana gelen hava yolu daralması, hava akımı hızını arttırır. Dar bir pasajdan hızla geçen hava; üst solunum yolunun desteksiz dokularını titreterek gürültülü sesler ortaya çıkarır.

HORLAMA NEDEN OLUR?

Aşırı alkol kullanma, sigara içme, yorgunluk, kötü beslenme, şişmanlık, yumuşak damak kısmının gerginliğini kaybettirerek horlamaya sebep olurlar. Burun tıkanıklıklarında, şiddetli grip ve bademcik iltihaplarında, burundan nefes almanın engellenmesiyle horlama ortaya çıkabilir.

Şikayetleri: Rahat uyuyama, uyku bölünmesi, yorgun uyanma, ertesi gün uyku hali, ağız kuruluğu, isteksizlik, halsizlik

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Kulak Burun Boğaz muayenesi, Polisomnografi (uyku testi), Nörolojik muayene, hormonal tetkikler, obesite araştırılması. 
Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır: Burun, yumuşak damak, dil kökü, uvula(küçük dil) ile ilgili sorunlar düzeltilmeli, özellikle fazla kilolu ve obez hastalarda ilgili bölümlerden konsültasyon istenmeli ve diyet programları oluşturulmalıdır. Tedavisinde değişik yöntemler uygulanabiliyor. Size hangi tür tedavinin daha uygun olduğunun anlaşılabilmesi için önce tetkik yapılmalıdır. Bunun için de uyku laboratuvarlarından birine başvurabilirsiniz.

 

 

 

Sağlık Haberleri

36 bin sözleşmeli tabibin hizmet birimleri yayımlandı
Sağlıkta yeni dönem! Randevu alan hastadan 'gelme' teyidi istenecek
Fahrettin Koca'dan Kütahya Şehir Hastanesi paylaşımı
Fahrettin Koca tarih verdi! MHRS randevularına düzenleme geliyor
TUS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı