Sınırlarımıza yaklaştı, geliyor, geldi derken mart ayından bugüne kadar geçen tam üç ayda Covid-19 ile yaşamaya alıştık. Maske, eldiven, karantina, sokağa çıkma yasağı hayatımızın anahtar sözcükleri oldu. Daha açık bir tabirle dünyanın yeni normalleri bizim de normallerimiz olmaya başladı. Dijital eğitim, alışveriş, bayramlaşma gibi başlıkları ayrı ayrı test ettik. Bankamatikten tek başına para çekemeyenlerin havale yaptığına şahit olduk. Normalleşme süreci başlarken aslında hepimiz dünyanın yeni normallerini kabullenmiş hatta bazılarını sevmiştik.
YASAKLI DÜĞÜNE KİM GELİR?
Dijitalleşme çabalarının içinde aklımıza en çok takılan konulardan birisi düğünler olmuştu. 14 Mart itibariyle düğünler süresiz olarak ertelenmiş, gelinlikler ve davetiyeler bir köşede mahzun kalmıştı. Misafirlerin olmadığı, insanların birbirine sarılmadığı, masa masa gezilmeyen, geline veya damada takı takılmayan düğünler ne olacaktı? Tam da düğün mevsimi yaklaşıyordu. Kır düğününden nikaha geniş bir yelpazede düğün rezervasyonları bir yıl öncesinden yapılmıştı. Fakat genelge ile yasaklanan düğünler başlasa bile kim gelirdi ‘Hayırlı olsun’ derken gözlerinin içi parlayarak o düğüne? Kim takıları toplardı? Kim bütün misafirleri kapıda karşılardı? İşlemeleri ve duvağıyla beraber en az on iki kilo ağırlığındaki gelinliği ağzında maske, yüzündeki siperlikle kim taşıyacaktı? Dijital düğün sektöründe neler yaşanacaktı?
ZOOM ÜZERİNDEN DÜĞÜN
Bu ay sizlerle dijital düğün sektöründe hızlı bir gezinti yaptık. Gördük ki dünyayı saran yeni tip Koronavirüs (COVİD-19) salgını, düğünleri de etkiledi. Gelinle damat da maskeli, düğüne katılan sayılı davetli de. Sosyal mesafenin korunduğu ve kalabalıklardan uzak, hatta uzaktan görüntülü bağlantı yoluyla katılımın gerçekleştiği düğünler, salgın sonrası yeni hayatın gerçekleri. Koronavirüs salgını nedeniyle bildiğimiz her şeyi unutuyoruz artık. Büyük bir değişim içindeyiz. Evlere kapanmış durumdayız. Ama malum düğün zamanı da geldi. Normalde şu sezon milyonlarca lira akıtılıp büyük düğün salonları tutulur, genç çiftlerimiz nikahlarını kıyardı. Ancak Koronavirüs nedeniyle bu durumda da değişiklik oldu. Son olarak geçtiğimiz günlerde yüzlerce kişi, bir çiftin düğününe Zoom uygulaması üzerinden akıllı telefonlarıyla katıldı. Çiftimiz de o an sadece nikah memuru ile beraberdi. Sanırım bu yaz düğünler bu kafada olacak. Dijital dünyanın düğünlerinde bakalım en dikkat çekici çift kim olacak?
Y, Z KUŞAĞI VE DİJİTAL DÜĞÜNLER
Düğün hazırlığını online kanallarla yapan çiftlerin yüzde 66’sı kadın geri kalan yüzde 34’ü ise erkek adaylardan oluşuyor. Yaş aralığına baktığımızda online düğün planlayanların büyük çoğunluğunu Y Kuşağı olarak adlandırdığımız 25-34 ile 18-24 yaş aralığındaki çiftler oluşturduğunu görüyoruz. En büyük yüzdesel değeri yüzde 47,16 ile yaş aralığı 25-34 olan çiftler karşılarken, Y kuşağının devamı sayılan 18-24 yaş aralığındaki çiftler yüzde 31,73 ile ikinci sıraya oturuyor. X Kuşağı olarak adlandırdığımız 35 yaş üzerindeki çiftlerin online düğün planlama süreçleri ise en fazla yüzde 12,70’lik değer ile 35-44 yaş aralığındaki çiftlerde görülüyor ve yaş oranı arttıkça online düğün planlama yüzdesinin de düştüğünü görüyoruz. Henüz birçoğunun düğün planlama süreci içinde bulunmadığını bildiğimiz Z kuşağının ise online düğün planlama oranlarını COVİD-19 sürecinde göreceğiz. Kuşakların değişmesi ile geleneksel düğün adetleri de kuşaklara göre değişiklik göstermeye başladı. X kuşağı her ayrıntıyı adet, gelenek ve göreneklere göre yaparken –istisnalar olsa bile-, Y kuşağında ise adetlerin birçoğunun geleneklere göre yapılmadığını gözlemliyoruz. Bu farkın en büyük özelliği Y kuşağının sosyal medya kuşağı olarak adlandırılmasından, globalleşmenin ve aşırı bireyselliğin ön plana çıktığı bir nesil olduğundan adetlerin en azından bir kısmını es geçtiklerini da söyleyebiliriz. Örneğin düğün davetiyelerini elden teslim etmek yerine kargo veya Facebook hesaplarından bildiren bir kuşak Y kuşağı. Veya düğününü kendi bloglarında duyurmaktan, düğün günleri için kendi isimlerinden hashtag kullanarak düğünlerine ait her detayı davetlilerinden fotoğraflayarak sonsuz internet ortamına adapte edebilen bir nesilden bahsediyoruz. O nedenle milenyum kuşağı da dediğimiz Y kuşağı, X kuşağına nazaran aile ile birlikte çıkılan alışverişler yerine düğün hazırlıklarını ev mobilya ve gereçleri de dahil online planlamayı daha çok tercih ediyor.
NASIL BİR DÖNÜŞÜM OLACAK?
Y kuşağından sonra gelen ve birçoğunun henüz evlilik hazırlığında olmadığını bildiğimiz Z kuşağı ise şimdiden bizim de merak ettiğimiz bir kuşak. Derslerini bile online izleyen, teknolojinin tam içinde doğan Z kuşağının davetiyelerini elde göndermeyeceklerine eminiz ama düğün planlarını yaparken hangi yolları izleyecekleri hepimizin merak ediyoruz. Gösteri toplumunun en büyük araçlarından biri olan düğünler bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir dönüşüm yaşayacak? Sektörün önde gelen isimlerine ve marka yöneticilerine sizler için COVİD-19 gelinlerini ve damatlarını sorduk. Dijital bayramlaşma ile bir ilk yaşayan teyzelere ve amcalara torununun zoom üzerinden evlendiğini bakalım kim nasıl alışacak?