Gluten içermeyen besinler

Hangi besinler gluten içermiyor?

Gluten içermeyen besinler

Sağlıklı yağlar: Saf zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı, ot ile beslenmiş hayvanların iç yağı, organik tam yağ, badem sütü, avokado, hindistan cevizi, zeytin, ceviz yağı, ve tohumlar (keten tohumu, ayçiçeği tohumu, kabak çekirdeği, susam, chia tohumu).

Protein: yumurtalar, balık türleri( somon, rigna, alabalık, sardalya), kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçalar (karides, yengeç, ıstakoz, midye, istiridye, istiridye), otla beslenmiş hayvanların eti, kümes hayvanları(sığır eti, kuzu, karaciğer, bizon, tavuk, hindi, ördek, devekuşu, dana), av hayvanları.

Düşük şekerli meyve: avokado, biber, salatalık, domates, kabak, balkabağı, patlıcan, limon.

Sebzeler: Yapraklı yeşillikler, marul, ıspanak, marul, brokoli, lahana, pazı, lahana, soğan, mantar, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana turşusu, enginar, yonca filizi, yeşil fasulye, kereviz, Çin lahanası, turp, su teresi, şalgam, kuşkonmaz , sarımsak, pırasa, rezene, arpacık soğanı, yeşil soğan, zencefil, maydanoz.

Çeşniler ve baharatlar: Etiketlere dikkat ettiğiniz takdirde bu alanda serbest olabilirsiniz. Ketçap ve acı sosa veda edebilirsiniz ama hardal, zeytin ezmesi(tapenade), turp ve salsa; eğer glüten içermiyorsa buğday, soya ve şeker tercih edebilirsiniz. Ot ve baharatlarda neredeyse hiçbir kısıtlama yok. Sadece buğday ve soya kullanılmış paketli ürünleri tercih ederken dikkatli olun.

Glütensiz tahıllar: Karabuğday, mısır, mısır nişastası ve patates nişastası, pirinç (kahverengi, beyaz, vahşi), darı, kinoa, yulaf ( yulaf doğal olarak glüten içermiyor olsa da glüten aşamasında glüten bulaşıyor. Çünkü bunlar ayrıca buğdayı işleyen değirmenlerde işlenirler, glutensiz olduklarını garanti etmedikçe bunlardan kaçınılırlar.) Örneğin, yulafın öğütülmesi ve paketleme için pirinç hazırlarken fiziksel yapıları değişir ve bu da iltihaplanma reaksiyonu riskini artırır. Bu nedenle bu yiyecekleri sınırlıyoruz.

Baklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye. Ayrıca nohuttan yapılmış humus yiyebilirsiniz. Havuç, kavzakökü, barbunya gibi bakliyat çeşitleri

Meyveler: Meyveler en iyisidir; kayısı, mango, kavun, papaya, kuru erik ve ananas gibi şekerli meyvelerden daha dikkatli olun.

İnek sütü ve kaymağı: Kahvede, çayda ve tariflerde kullanırken dikkatli olun.

Süt ürünleri: Süzme peynir, yoğurt ve kefiri tariflerde kullanırken tutumlu bir şekilde kullanın. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde tercihiniz az yağlı olsun.

Çikolata: Doğal stevia ve çikolata tüketirken en az %70 kakao içeren bitter çikolatayı tercih edin.

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.
 

Sağlık Haberleri

36 bin sözleşmeli tabibin hizmet birimleri yayımlandı
Sağlıkta yeni dönem! Randevu alan hastadan 'gelme' teyidi istenecek
Fahrettin Koca'dan Kütahya Şehir Hastanesi paylaşımı
Fahrettin Koca tarih verdi! MHRS randevularına düzenleme geliyor
TUS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı