Fitch, Türkiye'nin potansiyel büyüme tahminini yükseltti

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin ilk kez açıklama yaptı. Nasrallah, "İsrail ilk günden beri yeni silahlar yeni füzeler talep etti ABD'den. Bu güçlü bir devlet mi? Bu dokunulmaz bir ordu mu? Her şey yerine oturduğunda dünya şunu öğrenecek. Gazze'dekilerin hepsi çılgınca hareket eden bir ordu tarafından öldürüldüler. Bu olayın karşısında İsrail hükümeti hala bir ders çıkaramadı." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son enflasyon raporunda yaptığı çıktı açığı ile ilgili analizi enflasyonla mücadele sürecinde büyümenin seyrine ilişkin önceki raporlardan farklı işaretler verdi.

Enflasyon raporunda çıktı açığı ile ilgili bölümde Mart 2024'ten sonra çıktı açığının negatif tarafa geçeceği ve Eylül 2026'ya kadar negatif bölgede kalacağı öngörüldü. Temmuz ayında açıklanan raporda çıktı açığına ilişkin projeksiyonlar Eylül 2026'ya kadar sıfır seviyesinde öngörülmüştü.

Çıktı açığı tahminlerindeki bu revizyon TCMB'nin enflasyonla mücadele sürecinde büyümenin potansiyelinin altına ineceği beklentisi içinde olduğuna işaret etti.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da çıktı açığıyla ilgili bu analize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erkan, hükümetlerin büyüme projeksiyonu ile merkez bankalarının büyüme projeksiyonu arasında değişiklik olabileceğini merkez bankalarının attıkları adımlardan dolayı daha muhafazakar büyüme projeksiyonuyla ilerlediklerini söyledi.

Erkan TCMB'nin çıktı açığındaki değişmeden dolayı bir miktar OVP'den daha düşük bir büyüme projeksiyonuna sahip olduğunu fakat TBMM'deki Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunuşunda da ele alındığı gibi enflasyonun belli bir eşik değerin üzerinde yüksek seyrettiğinden dolayı hem ihracat ve yatırımı destekleyip hem de dezenflasyon yaratabileceğini söyledi. Bununla birlikte Erkan 2024 yılında bu eşik değere ulaşılamayacağını belirtti.

"TCMB potansiyelin altında bir büyüme öngörüyor"

Ekonomistler de TCMB'nin bu analizlerinin potansiyelin altında bir büyüme öngörüsü olarak ele aldı.

Kaynak:Bloomberght

Gündem Haberleri

Bakan Memişoğlu: Sağlıkta gelişimi ve ulaşılabilirliği daha iyi hale getireceğiz
Emine Erdoğan'dan Türkiye'deki tarihi operasyona ilişkin paylaşım
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi'nin damadı Mehmet Özcan hayatını kaybetti
Resmi Gazete'de Bugün
Gazete manşetlerinde yeni gün...