Enflasyon beklentiye paralel

Enflasyon nisanda aylık %3,18 ile beklentiler doğrultusunda artarken, yıllık bazda %69,80 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun mayısta tepe noktaya ulaştıktan sonra keskin bir şekilde düşmeye başlayacağını belirterek, "Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçtiğimiz ay yüzde 3,18 ile beklentiler doğrultusunda artarken, yıllık bazda yüzde 69,80 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise nisanda aylık yüzde 3,60, yıllık yüzde 55,66 seviyesinde hesaplandı.

EN AZ ARTIŞ SAĞLIK GRUBUNDA

Ana harcama grupları itibarıyla nisanda bir önceki aya göre en az artış yüzde 1,03 ile sağlıkta yaşandı. Konutta artış yüzde 1,38 ile yerinde saydı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda artışın yüzde 2,78 ile aylık enflasyonun altında kalması dikkat çekti. Aynı dönemde artışın en yüksek olduğu ana grubun ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün olduğu görüldü. Yıllık bazda bakıldığında en az artış yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Buna karşılık, nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 103,86 ile eğitim olarak kayıtlara geçti.

ZAM ŞAMPİYONU OTOBÜS VE UÇAK BİLETİ

Tüketici fiyatları bazında nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 34,24 ile "kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı"nda meydana geldi. Onu, yüzde 17,69 ile hava yolu ile yolcu taşımacılığı, yüzde 13,57 ile kümes hayvanları eti izledi. Nisanda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 13,12 ile taze meyveler, yüzde 10,53 ile sigaralar ve yüzde 9,28 ile kuzu eti yer aldı.

FİYATI EN FAZLA DÜŞEN SEBZE

Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 8,28 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) ile ilgili ürünlerde gerçekleşti. Sebzeyi, yüzde 6,48 ile yumurta ve ilgili ürünler, yüzde 1,17 ile margarin, yüzde 0,43 ile makarna çeşitleri takip etti.

Emekli ve memur zammı netleşiyor

Dört aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, çalışan milyonlarca memur ve emeklinin zam tablosu da netleşmeye başladı. Yılda iki kez enflasyon farkına bağlı olarak zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının dördüncü ay enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte şimdiden temmuzda alacakları zamları hesaplıyor. TÜİK verilerine göre; dört aylık enflasyon 18,72 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin alacağı zam dört aylık yüzde 18,72 olurken memur ve memur emeklisinin zammı da yüzde 13,5 olarak hesaplandı.

Keskin bir düşüş başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun mayısta tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörüleri doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacağını vurguladı.Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla nisan ayı enflasyon verilerini değerlendiren Bakan Mehmet Şimşek, "Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurt içi portföy tercihlerinin Türk Lirası’na yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor. Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşme daha da belirginleşecek ve bu da enflasyondaki düşüşü destekleyecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Yenişafak

Ekonomi Haberleri

Rusya benzin ihracatına yönelik kısıtlamaları kaldırıyor
GİB "vergi borcu silinerek kamunun zarara uğratıldığı" iddialarını yalanladı
Dünyaca ünlü banka açıkladı! Altın fiyatları 2024 sonuna kadar en az...
ABD devinden TL tahmini!
Ziraat Bankası'ndan iddialara yalanlama