Eğitim-Gücü-Sen'in açıklaması şöyle:
Hükümetin kötü eğitim politikaları sonucu ortaya çıkan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, 4B kapsamında görevini ifa eden birçok sözleşmeli öğretmeni mağdur etmeye devam ediyor.
Kamuoyunda öğretmenin hakkını gasbeden uygulama olarak bilinen sözleşmeli öğretmenlik uygulaması çok sayıda öğretmeni mağdur etmeye devam ediyor. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaptığı açıklamaya göre; bakanlığa bağlı 114 bin sözleşmeli öğretmen bulunuyor. Ancak Bakanlık, sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde bir adım atmamanın yanı sıra sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını kaldıracak formülleri hayata geçirmemekte de ısrarcı görünüyor. Eğitim-Gücü-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Yavuz, sözleşmeli öğretmenlerin yaşadığı mağduriyete ilişkin açıklamalarda bulundu.
“AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAN BİR UYGULAMA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Sözleşmeli öğretmenlerin mevcut koşullar altında aile yapısını bozan ve meslektaşları arasında ötekileştirmeye iten birçok uygulamaya maruz kaldığını belirten Eğitim-Gücü-Sen Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Yavuz, “Öğretmenlerin anayasal haklarını sınırlayan, aile bütünlüğünü bozan, eşleri birbirinden, çocukları da anne babalarından ayrı bırakan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Öğretmenler odasında ayrımcılık oluşturan, mesleği ve öğretmenin itibarını zedeleyen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.
“SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN ÖZLÜK VE SOSYAL HAKLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME YAPILMALI”
Sözleşmeli öğretmenlerin özlük ve sosyal haklarında çeşitli düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getiren Gülşah Yavuz, “Sözleşmeli öğretmenlerin özlük ve sosyal hakları ile ilgili düzenleme yapılmalı. İl içi ve iller arası yer değiştirme hakkının verilmesi lazım. Sözleşmeli öğretmenlerin, kadrolu öğretmenler gibi doğum, ölüm, evlilik ve süt izni vb. gibi mazeret izinleri haklarından yararlanmaları gerekiyor. Okullara yönetici olarak atanmaları, müfettişlik ve yurt dışı öğretmen görevlendirmeleri sınavına girme hakkının verilmesi de önemli. Ayrıca derece ve kıdem gibi terfi işlemlerinin yapılmasının yanı sıra çalıştıkları bölgelerde kadrolu öğretmenlerin her yıl aldıkları hizmet puanının verilmesi de gerekir” şeklinde konuştu.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN GÖZÜ MADDE 52’DE
Toplu sözleşmenin ‘Sözleşmeli personel istihdamına ilişkin çalışma’ başlıklı 52’nci maddesine dikkat çeken Gülşah Yavuz, “Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır’ denilmektedir. Yine tekrar ediyoruz, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir” açıklamalarında bulundu.