Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan önemli açıklamalar! "3. Dünya Savaşı riski var"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekyalı mevkidaşı Jan Lipavsky ile ortak açıklama yaptı. Fidan, Ukrayna-Rusya savaşının küresel savaş riskini artırdığı uyarısında bulundu. Fidan, barış için Türkiye'nin ağırlığını kullanacağını da vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çekyalı mevkidaşı Jan Lipavsky ile ortak açıklama yaptı.

Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

"Çekya da Ukrayna konusunda son derece hassas. Avrupa'nın güvenliği açısından endişeleri var. 

Savaşlar, bölgemize yıkım getiriyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ukrayna'nın işgal edilmesine karşıyız. Fakat şöyle bir manzarayla karşı karşıyayız: Bu savaş, artık Ukrayna ve Rusya'dan daha büyük bir savaş haline dönüşmeye başladı. Çok büyük küresel riskleri bünyesinde barındırıyor. Küresel bölünmeler buradan derinleşiyor. Sıcak savaş belki Ukrayna ve Rusya dışına çıkmadı ama savaştan dolayı kamplaşma görüyoruz. Rusya'nın şu ana kadar hiç olmadığı şekilde kendi kampını kurmaya yöneldiğini, Avrupa Güvenlik Mimarisi'nin ilişkilerinin başka şekle evrildiğini görüyoruz.

Savaş olduğu zaman, belli risklerin hangi formatta evrileceğini önceden kestirmeniz pek mümkün olmuyor. Yayılma ve kitle imha silahlarının kullanılma riski her zaman var. O yüzden bu savaşın bir an önce durması gerekiyor.

Bir an önce ateşkes sağlanmalı. Sadece Ukrayna değil, Gazze için de diğer savaşlar için de aynısını söylüyoruz. 

"BARIŞ İÇİN AĞIRLIĞIMIZI KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye bu konuda elinden geleni yapıyor. En son katıldığımız barış konferansında da biz, diğer pozisyonlardan farklı olarak artık küresel bölünmenin daha da derinleşmemesi için bir an önce anlamlı görüşmelerin başlaması gerektiğini ifade ettik. Günün sonunda Türkiye'nin sözü, Cumhurbaşkanımızın sözü önemli. Bu ağırlığımızı barış yolunda kullanmaya devam edeceğiz.

KAÇAK GÖÇLE MÜCADELE

Düzensiz göç ve mülteciler konusunda oldukça hassasız. Ülkemiz büyük miktarlarda göç alan bir ülke. Belki Avrupa Birliği'ndeki göçten daha fazlasını biz kısa sürede aldık. Avrupa Birliği kurumları ve ülkeleriyle yürüyen çalışmalarımız var. Göç gönderen ve rota olan ülkelerle de çalışmalarımız var. Göçü önlemede tedbir almakla beraber diğer taraftan bunun ana sebeplerine inip; yani göç veren ülkelerin şartları nelerdir, bizler neler yapabiliriz? Bunun üzerinde yoğunlaşmak gerekiyor. İçişleri Bakanlığımızın aldığı birtakım tedbirler var ama esas itibariyle konu siyaset, strateji belirleme meselesi."

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde Gazze konusunu da liderlere anlatacak!
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay: Bir ateş çemberinin içerisinde sürüklenip gidiyoruz
Türkiye'den AB'ye Ege ve Akdeniz tepkisi: AB'nin Ege ve Akdeniz için kullandığı haritalar yok hükmünde
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Kudüs'te kan akıyor, katliam yapılıyor
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Aybüke Kılınç'ı kabul etti