Dağlık Karabağ'da son durum: Paşinyan, bölgede hiçbir Ermeni'nin kalmayacağını açıkladı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, önümüzdeki günlerde Dağlık Karabağ'da hiçbir Ermeni'nin kalmayacağını açıkladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ'da yaşayan Ermeni sakinlerin Ermenistan'a veya başka bir ülkeye taşınma kararının Azerbaycan ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtti. Bununla birlikte, Paşinyan'ın sözcüsü, Dağlık Karabağ'daki toplam 120 bin etnik Ermeni'den 65 bin 36'sının Ermenistan'a geçtiğini söyledi. Karabağ'daki sözde Ermeni yönetiminin ise 1 Ocak 2024 itibari ile

Karabağ’daki Ermeni yetkililer, kendi kendine ilan edilen sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Samvel Shahramanyan'ın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tüm devlet kurumlarını fesheden bir kararname imzaladığını duyurdu.

Kararnamede, sözde yönetimin o günden itibaren varlığının sona ereceği belirtildi.

KARABAĞ'DAKİ ERMENİLERİN YARISINDAN FAZLASI BÖLGEYİ TERK ETTİ

Bununla birlikte Dağlık Karabağ'daki 120 bin Ermeni'nin yarısından fazlası, dört günden kısa bir süre içinde bölgeyi terk etti.

Erivan, bu sabah itibariyle 65 bin 36 kişinin komşu Ermenistan'a geçtiğini, çoğunun eşyalarıyla birlikte 24 saatten fazla bir süre boyunca Azerbaycan'dan geçen tıkanmış bir dağ koridorundan geçtiğini söyledi.

PAŞİNYAN: BÖLGEDE HİÇBİR ERMENİ KALMAYACAK

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise gelecek günlerde Dağlık Karabağ bölgesinde hiç Ermeni kalmayacağını açıkladı. 

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Karabağ'daki son gelişmelere ilişkin Azerbaycan'ın suçlayıcı açıklamasına yazılı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, Ermenistan Dışişleri Bakanlığının 2. Karabağ Savaşı ve sonrasında alınan tedbirler konusunda uluslararası toplumu yanıltan açıklamasının Azerbaycan tarafından şiddetle kınandığı bildirildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığının Azerbaycan topraklarının 30 yılı aşkın süre işgal altında tutulması ve Azerbaycanlıların toplu katliamı gibi suçlardaki sorumluluğunu inkar ederek yanlış anlatılar yaymayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "Ermenistan'ın işgaline ve saldırısına karşı Azerbaycan her zaman savaşmıştır. Eylül 2023'te yapılan antiterör operasyonu ile Azerbaycan'da konuşlanmış yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerinin oluşturduğu tehdit meşru bir şekilde ortadan kaldırmıştır." ifadeleri kullanıldı.

  • Azerbaycan ordusunun hiçbir zaman sivilleri hedef almadığı belirtilen açıklamada, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Karabağ'da sivil nüfusa yönelik doğrudan bir tehdidin bulunmadığı" yönündeki beyanı hatırlatıldı.

    Ermenistan Dışişleri Bakanlığının, "Karabağ'daki Ermeni nüfusa etnik temizlik uygulanıyor" şeklindeki iddialarının gerçeği yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, "Karabağ'da yaşayan Ermeni sakinlerin Ermenistan'a veya başka bir ülkeye taşınma kararının Azerbaycan'la hiçbir ilgisi yoktur. Biz onlara, Ermenistan'ın kurduğu askeri cuntanın rehinesi oldukları dönemdekinden daha iyi yaşam koşulları sağlamaya hazırız. Azerbaycan, Ermeni sakinlerini eşit haklara sahip vatandaşlar olarak yeniden ülkeye entegre etmeye kararlıdır." ifadeleri yer aldı.

    Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ'da Ermeni nüfusun bölgeyi terk etmesinden Azerbaycan'ı suçlamıştı.

Kaynak:NTV

Dünya Haberleri

Skandal Meclis'te patlak verdi! 'Türklere esir olduk' soygunu
Dostluğumuzu pekiştirmeliyiz
Çin'in üst düzey dışa açılma politikasında Türkiye'ye büyük fırsat
ABD'de çift dal yapan Eygi, kendini Filistin'e desteğe adadı
Zelenski: Daha fazla silaha ihtiyacımız var