Van'da çevre duyarlılığı ve geri dönüşüm projeleriyle ödül kazanan bir ilkokulda çöp kutularının kaldırılıp yerine geri dönüşüm kutularının bırakılmasıyla tonlarca kağıt ve plastikle ekonomiye katkı sağlandı.
Van'ın Tuşba ilçesinde Akköprü İlkokulu/Ortaokulu'nda görevli öğretmen ve öğrenciler, çevrenin korunması kapsamında yürüttükleri projelerle önemli başarılara imza attı.
Öğrenciler, proje kapsamında çöp kutularının tamamen kaldırıldığı okulda, sınıf, koridor ve bahçeye bırakılan kutularda, kullandıkları kağıt, pet şişe ve atık pilleri topluyor.
Evden ve çevrelerinden topladıkları geri dönüşüm malzemelerini okula beraberinde getiren öğrenciler, iki yıl içerisinde 8 ton kağıt, 2 ton plastik, 1 ton atık metal ve 350 kilogram atık pili ekonomiye kazandırmayı başardı.
"Yeşil bayrak"la ödüllendirildiler
Çevreyi koruma ve geri dönüşüm bilincinin kazandırılması için sınıf kitaplıkları başta olmak üzere birçok aracın geri dönüşüm malzemelerinden elde edildiği okul, son olarak Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Eco-Schools (Çevreci Okul) projesi kapsamında "yeşil bayrak"la ödüllendirdi.
Okul Müdürü Mehmet Tahir Arslan, AA muhabirine, okulun deposunda muhafaza edilen geri dönüşüm malzemelerinin belediye ekiplerince alınarak toplama ve ayrıştırma tesisine götürüldüğünü söyledi.
Yeni bir okul modeli denemeye çalıştıklarını anlatan Arslan, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizi geri dönüşüm tesisleri ve ilin çöpünün döküldüğü merkezlere götürerek şehir atıklarının yolculuğuna şahit olmalarını istedik. Zaman zaman kağıt ve plastik geri dönüşüm tesislerine geziler düzenledik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesi ile çocukların hayatlarından çöp kavramını kaldırmayı hedefledik."
"Her yıl bir şehir ormanı çöpe atılıyor"
Bu yıl 26 ülkenin üye olduğu Eco-Schools programı kapsamında yeşil bayrak ödülüne layık görüldüklerini ifade ede Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuklarımızda çevre koruma bilincini tamamen içselleştirdik. Bunu yaşam tarzı haline getirdik. Artık öğrencilerimiz, geri dönüşümü mümkün olan hiç bir materyali çöpe atmıyor. Okulumuzda eğitim gören 379 öğrencimizle çöpe dökülecek 8 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırdık. Yine plastik madde, atık metal ve atık pili gibi geri dönüşüm malzemelerini de milli ekonomiye kazandırmayı başardık. Eğer 379 öğrenciyle 8 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırmayı başardıysak okulların ne kadar büyük boyutta kağıdı çöpe attıklarını hesaplayabiliyoruz. Bu korkunç bir rakamdır. Her yıl bir şehir ormanı çöpe atılıyor. Bu nedenle okulların mutlaka Eco-Schools ve Sıfır Attık Projelerine dahil olmaları gerekiyor."
"Kazandığımız parayla fidan dikiyoruz"
"Topladığımız geri dönüşüm malzemelerini belediyenin anlaşmalı olduğu tesislere veriyoruz. Geri dönüşümden kazandığımız parayla da fidan dikiyoruz." diyen Arslan, yapılan çalışmalarla çocuklarda bir farkındalık oluşturduklarını kaydetti.
Arslan, 14 milyon öğrenciyle yılda 140 bin ton kağıdın çöpe atılmaktan kurtarılarak milli ekonomiye kazandırılabileceğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eco-Schools programında mavi bayrak, ekolojik okur yazarlık kategorisinde ödül, yenilikçilik ödülü, beyaz bayrak ve beslenme dostu projesi kapsamında sertifika aldık. Bunlar bizim için sadece birer araçtır. Çocuklarımızı akademik olarak yetiştirirken onları birer çevre gönüllüsü, erdemli, ahlaklı, değerlerine bağlı ve insan haklarına saygılı birer birey olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Sıfır Atık Projesi'ne bütün çalışmalarımızla mesai tanımaksızın canı gönülden destek olduk ve destek vermeye de devam edeceğiz."
"Çöpü hayatımızdan çıkardık"
Dördüncü sınıf öğrencisi Eylül Ezel de geri dönüşüm malzemelerini toplayarak, okuldaki kutulara attıklarını söyledi.
Geri dönüşüm malzemelerinden yaptıkları bazı araç ve gereçleri okulda kullandıklarını aktaran Ezel, "Plastik kaplardan ceviz fideleri için saksılar ve çerçeveler yaptık. Kitaplığımızı da geri dönüşüm malzemelerinden yaptık. Evimizde de bu alışkanlığımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Öğrencilerden Edanur Fidan da "Çöpü hayatımızdan çıkardık çünkü temiz ve yeşil bir çevrede yaşamak istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla çevreci bir okul olmayı başardık." dedi.