Basın kartı nedir, nereden nasıl alınır? Basın kartının avantajları nelerdir?

“Basın Kartı” yada resmi adıyla “Sarı Basın Kartı”, basın yayın sektöründe çalışan ve belirli özellikleri taşıyan kişilere verilen özel bir meslek kartıdır. Bu kartı alabilmek için basın yayın sektöründe çalışmanın yanı sıra bazı özel şartları da yerine getirmiş olmanız gerekir. Peki, kimler basın kartı alabilir? Basın kartı sahibi olmak için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor?

Sarı Basın Kartı Nedir?
Basın kartı ya da resmi adı ile sarı basın kartı, basın yayın sektöründe çalışmakta olan ve belirli özellikleri taşıyan özel bir meslek kartıdır. Sarı, Sürekli Basın Kartı ve Basın Şeref Kartı olmak üzere 3 türlüdür. Bu kartı alabilmek için yayın sektöründe çalışıyor olmanız yetmemektedir. Bunun yanında belirli şartlara da haiz olmanız gerekmektedir.  Sarı basın kartı, devlet tarafından kişinin basın mensubu olduğunun tanınması anlamını taşımaktadır. Peki sarı basın kartının ne tür avantajları, faydaları vardır?

BASIN KARTININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Basın Kartı sahibi olmak bir hayli zor olsa da, bu hakkın kazanılması ardından bazı avantajlara sahip olabilmektedir. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz.

- Devlet tarafından tanınmış resmi bir gazeteci olmak.

- Devlet protokolü ile ilgili haberleri takip edebilme.

- Uluslararası haberleri takip edebilme özgürlüğü.

- Sürekli basın kartı alabilme hakkı. (Basın kartı sahipleri 6 ay bir basın yayın kuruluşunda çalışmadıkları takdirde kartlarını iade ederler. Sürekli basın kartlarında ise çalışma süresi şartı yoktur. Ancak belirli bir süre boyunca basın kartı sahibi olmanız gerekir.)

- Belediye, köy,özel idare vb kuruluşların ulaşım hizmetlerinden bedelsiz faydalanabilme.

- Kamuya ait müze, stadyum, galeri ve sergilere bedelsiz girebilme.

- Kanunca veya idarece gizliliği şartı konulmayan toplantılara dahil olabilme hakkı.

- Resmi törenlerde mesleki kolaylılık sağlayan avantajlara sahip olmak.

- Kartın ibrazı durumunda PTT Genel Müdürlüğü işlemlerinde kolaylık.

- Kartın ibrazı durumunda TCDD hizmetlerinden indirimli faydalanabilmek.

- Emniyet Genel Müdürlüğü’nce düzenlenecek basın trafik kartına sahip olabilme. Bu trafik kartı vasıtasıyla bazı geçiş üstünlüklerine ve park etme ve duraklama ayrıcalıklarına sahip olmak.

- Silah ruhsatı alımında sağlanacak kolaylıklardan faydalanmak.

- 5510 sayılı kanun gereğince hizmet süresi zammından faydalanmak.

- Hizmet damgalı pasaport uygulamasından faydalanmak.

- BYEGM’nin son çalışmaları ardından ise bazı özel kuruluşlarda da basın kartı indirimleri hakkı elde edilmiştir.
Peki basın kartı almanın avantajlarını yukarıda sıraladık. Peki kimler basın kartı alabilir? Basın kartı alma şartları nelerdir?

BASIN ÇALIŞANLARI KANUNU | 5953 SAYILI BASIN İŞ KANUNU

5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun (Basın İş Kanunu)
5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun kısa adı ile Basın İş Kanunu olarak da bilinir.

5953 SAYILI BASIN İŞ KANUNU TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN

Basın işkolunda işçi sıfatından ayrı bir şekilde, gazeteci olarak çalışan kişiler ve işverenleri arasındaki ilişkiler ve çalışma koşulları Basın İş Kanunu ile düzenlenmiştir.

5953 Sayılı Basın İş Kanunu, Türkiye’de yayımlanan gazete ve süreli yayınlar ile haber ve fotoğraf ajanslarında fikir ve sanat işlerinde çalışan, 4857 Sayılı Kanun’daki işçi tarifinin dışında kalan kişiler ve bu kişilerin işverenlerine uygulanır

Basın Kartı Alma Şartları Nelerdir?

Basın kartı başvurusu yapmadan önce sağlamanız gereken başvuru şartları aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Kanunen reşit olmak. (18 yaşını bitirmiş olmak)
  • Gerekli eğitime sahip olmak (En az lise veya dengi okullarından mezun olmak)
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak
  • Basın Kartı Yönetmeliği’nde belirlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak
  • 5953 sayılı Kanun hükümlerine uygun sözleşme yapmış olmak. (Kurum sahipleri ve yönetim kurulu başkanları başvuruları hariç)
  • Gazetecilikle birleşebilen ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce belirlenen iş kollarında ücretli veya ücretsiz çalışıyor olmamak (Kurum sahipleri ve yönetim kurulu başkanları başvuruları hariç)
  • Mesleği sürekli icra ediyor olmak
  • Mevcut çalışılan kurumun Basın Kartı Yönetmeliğine uygun olması

Basın Kartı Nasıl Alınır? Basın Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Basın kartı almak için gerekli şartları taşımanız durumunda Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yani kısaca BYEGM İnternet adresi üzerinden online başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuru formu aşağıda verilmiştir.

Online Basın Kartı Başvurusu İçin TIKLAYIN

Son KHK ile T.C. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü kaldırıldı, bütün yetkileri Saray’da kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na devredildi. Sarı basın kartı almak isteyen gazeteciler Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuyordu. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kaldırılıp yetkilerinin Saray’a geçmesinden sonra sarı basın kartı için başvurular Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na yapılacak.

Usulüne uygun olarak yapılan başvurularda basın çalışanları bekleme sürecine geçer. (İletişim fakültesi mezunları:12 Ay. Diğer fakülte mezunları: 18 Ay. Ön lisans mezunları: 24 ay. Orta öğretim mezunları: 28 ay.) Sürenin dolmasına 3 ila 1 ay kala www.byegm.gov.tr adresinden Basın Kartı bölümüne girilerek ikinci başvuru yapılır. Beyanname çıktısı alınarak kurum yetkililerine onaylatılır
Onaylatılan beyanname şahsen Ankara Basın Yayın İrtibat Birimine, il müdürlüğü bulunan yerlerde il müdürlüklerine, diğer illerde ise bağlı olunan il müdürlüklerine iletilir.
İkinci başvuru ardından www.byegm.gov.tr vasıtasıyla ilk başvuru tarihinden itibaren her aya ait en az 2 adet mesleki çalışma gönderilir.

Şayet tüm süreç sizin adınıza olumlu geçmiş ise, düzenlenmiş olan basın kartları Ankara’da, Ankara Basın Yayın İrtibat Birimi tarafından, diğer illerde ise il müdürlükleri aracılığıyla teslim edilmektedir. Bu yazımızda basın kartı nereden alınır, basın kartı nasıl alınır gibi konularda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Genel Haberleri

6 il için 'sarı' uyarı: Kuvvetli yağışa dikkat
Meteoroloji uyardı: Yağışlı hava geri geliyor
Ankara Valiliği uyardı! Sağanak yağış geliyor
Meteoroloji'den 26 Nisan uyarısı! Görüş mesafesi düşebilir
Marmara'da yerel yağışlar etkili olacak