Bakan Yardımcısı Ceylan: İmar barışı yılların kangren olmuş bir sorununu ortadan kaldırmaktadır

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, "İmar Barışı" olarak bilinen konutlarda imar ve iskan sorununun çözülmesine yönelik düzenlenen "Yapı Kayıt Belgesi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Yapı Kayıt Belgesi hakkında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "Cumhuriyet tarihinin en önemli İmar Barışı gerçekleştiriliyor şu anda ülkemizde" dedi..

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Mehmet Ceylan, Türkiye'de 26 milyon 358 bin yapı stoğu bulunduğunu söyledi. Ceylan, yapı stoğunun yaklaşık 13 milyonunun imar ve iskan sorunu yaşadığını ifade etti. 

Vatandaşın büyük bir sıkıntı yaşadığını ifade eden Ceylan, "Bu yapıları yıkmak çok da kolay değil, yılların sorunu. Belki, Cumhuriyet tarihinin en önemli İmar Barışı gerçekleştiriliyor şu anda ülkemizde. İnşallah yarın muhtemelen uygulama başlayacaktır." dedi.

"Yılların kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldırılmaktadır"
Ceylan, imar barışıyla sorunların kökten çözülmüş olacağını ifade etti. Ceylan sözlerine şu şekilde devam etti; "Vatandaşımızın Yapı Kayıt Belgesi alması durumunda bütün bu imar usulsüzlükleri ve mahkemelik durumlar, yıkım kararları ve benzeri kararlar ortadan kalkmış olacak. Vatandaşımız da bu fırsattan yararlanarak, rahatlamış olacaktır. Bu yılların sorunu, yılların kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldırılmaktadır."

Mehmet Ceylan, 31 Aralık 2017'den önce ruhsatsız, ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış, kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıların imar barışı kapsamına girdiğini, Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi, Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler ile başkasına ait arsalar üzerinde yapıların, hazineye ait sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyeceğine dikkati çekti.

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

 

Vatandaşın beyanı esas alınacak
Ceylan, Yapı Kayıt Belgesi alan bütün yapıların yıkılma endişesinin son bulacağını söyledi. 

İmar kanununa göre alınmış yıkım kararları ve tahsil edilemeyen para cezalarının iptal edileceğini belirten Ceylan sözlerine şu şekilde devam etti; "Yapı Kayıt Belgesi sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek. Müracaatlar internet üzerinden çok kolay bir şekilde yapılabilecek. E-devlet üzerinden biraz bilgisayar kullanmayı bilen birisi rahatlıkla bu müracaatta bulunabilecek. Eğer bu formları internette doldurmakta güçlük çeken vatandaşımız olursa, Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerinde ofisler oluşturuluyor, o ofislerde memurlarımız vatandaşa yardımcı olacak. İlçelerde ise tapu müdürlüklerimizde ofisler oluşturuluyor."

Sistem vatandaşon kolaylığı üzerine kuruldu. Ceylan, "Bu müracaatlarda kesilikle beyan esas alınacaktır. Vatandaşın yapmış olduğu beyan, vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek." şeklinde konuştu.

Yarın başlayabilir
Mehmet Ceylan, TÜRKSAT'ın bir yazılım hazırladığını, yarına kadar bitmesi durumunda müracaatların başlayacağını ifade etti. Vatandaşların 31 Ekim 2018'e kadar müracaatta bulunabileceklerini ifade eden Ceylan, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin de 31 Aralık 2018'e kadar yatırılabileceğini söyledi. Ceylan, "Vatandaşımız, kamu kurumlarıyla devletle el sıkışarak, helalleşerek uzlaşmayı sağlamış oluyor." dedi.

İMAR BARIŞI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Ülkemizdeki imara aykırı yapıların %50’in üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflemiştir. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır.   
Mahkeme Yükü: Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. 

Yıkım Endişesi Sorunu: Belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini birçok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. 

Ekonomik Değer Düşüklüğü: Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir. 

İMAR BARIŞINDAN HANGİ YAPILAR FAYDALANACAK?
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır

İSTİSNALAR VAR MI?
 
  Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi
   İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi 
   Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışındadır. 
    Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez. 


İMAR BARIŞININ SAĞLAYACAĞI FAYDALAR NELERDİR?
    İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir. 
    Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından her türlü tedbiri malikleri alacaklardır. 
    İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. 
    Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.


MÜRACAATLAR NASIL YAPILACAK?
Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır. Müracaatlar e-devlet  sistemi üzerinden yapılacaktır. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir. 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır. 

MÜRACAATLAR İÇİN SON TARİH NEDİR?
Başvuruların 8 Haziran Cuma gününden itibaren almaya başlanması planlanmaktadır. Son başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak belirlenmiştir. Başvuru tarihi Bakanlar Kurulunca 1 yıla kadar uzatılabilecek.

YAPI KAYIT BELGESİ BEDELİ NASIL HESAPLANACAK? 
Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda %3’ü, ticari kullanımlarda ise 
% 5’i olacak şekilde hesaplanacaktır. 
Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli; 

    Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2
   1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2
    3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2
    8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2
    Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane vb. yapılar 2000 TL/m2
    Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

esas alınmak suretiyle hesap yapılır.

SON ÖDEME TARİHİ NEDİR?
Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecektir. Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecektir.


HAZİNE TAŞINMAZI ÜZERİNDEKİ YAPILARIN DURUMU NEDİR?
Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecektir. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabileceklerdir.


BAŞVURUDA GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NELERDİR?

Kişisel Bilgiler: 

    e-devlet şifresi
    Adı ve Soyadı
    Geçerli bir telefon numarası ve/veya e-posta adresi

Yapı ile İlgili Bilgiler:
   Beyan edilecek yapının adresi
  Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
   Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
   Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
   Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
   Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)
   Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
   İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
   Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. 

 

Yenikapı Haber / ÖZEL

 

 

Gündem Haberleri

Hasta yatağından hayranlarına seslenmişti: Ferdi Tayfur'un son mesajı yürekleri dağladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm Müslüman aleminin Regaip Kandili'ni kutladı: İnsanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşların Regaip kandillerini kutladı
Bakan Tunç: Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlıkları tamamlandı
Emine Erdoğan'dan Regaip Kandili mesajı