Ay'ın gizemi çözüldü: Sanılandan 40 milyon yıl daha yaşlı

Astronotlar tarafından getirilen kristaller, Ay'ın bilim insanlarının düşündüğünden 40 milyon yıl daha yaşlı olduğunu gösteriyor.

Ay, Dünya'nın doğal uydusu olarak uzun yıllardır insanlığın ilgisini çeken ve gizemini koruyan bir gök cismidir.

Yüzeyine yakından bakıldığında, kraterler, dağlar ve lav düzlükleri dahil çeşitli yüzey şekilleriyle dolu olan Ay ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı.

Ay nasıl oluştu

Teorinin temelinde, yaklaşık 4 milyar yıl önce Dünya'nın oluştuğu dönemde, genç Dünya'ya büyük bir cismin çarpmış olması bulunuyor. Bu çarpışma sonucunda, Dünya'nın yüzeyi eridi ve büyük bir kütlenin parçaları uzaya savruldu.

Büyük çarpışmanın ardından, uzaya savrulan parçalardan oluşan bir çevre, Dünya çevresinde dönmeye başladı. Bu çevre, zaman içinde birleşerek Ay'ı oluşturdu. Ancak bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiği bir sır olarak kaldı.

Geochemical Perspectives Letters dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, 1972 yılında Apollo astronotları tarafından Ay'dan getirilen kristalleri kullanarak Ay'ın oluşum zamanını hesapladı.

Sanılandan 40 milyon yıl daha yaşlı

Araştırmacılar, Ay’ın sanılandan 40 milyon yıl daha yaşlı olduğunu ve 4,46 milyar yıl önce oluştuğunu belirledi..

Çalışmada kullanılan Ay tozu örneği, 1972'de Ay'a yapılan son mürettebatlı görevdeApollo 17astronotları tarafından getirilmişti.

Bu toz, milyarlarca yıl önce oluşmuş küçük kristaller içeriyor. Bu kristaller ise Ay'ın ne zaman oluşmuş olabileceğine dair önemli ipuçlarını taşıyor.

Bilim-Teknoloji Haberleri

YouTube reklamları atla seçeneğini kaldırıyor mu?
Türkiye'den geleceği şekillendirecek 5G için kritik adım
Tek gemide 4 farklı sevk sistemi: Sadece Türkiye yapabildi
WhatsApp'a yeni özellik: Yapay zeka ile fotoğraf düzenleme devri başlıyor
Samsung'dan katlanabilir telefon ve akıllı yüzük hamlesi: İşte tanıtım tarihleri