Amerika basınında Türkiye

THE NEW YORK TIMES, AP ve THE WASHINGTON POST ajansları Türkiye hakında yazdıkları 

THE NEW YORK TIMES
AB Kıbrıs Açıklarında Sondaj Yaptığı İçin Türkiye’yi Cezalandırıyor: Avrupa Birliği, Türkiye’nin Kıbrıs’a ait sularda gaz arama çalışmaları yapmasına istinaden üst düzey yetkililer arasındaki iletişimi askıya alıp para yardımını çekince Türkiye’nin Batı ile ilişkileri yeni bir darbe aldı. Brüksel’de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, Türkiye’ye yapılan yaklaşık 164 milyon dolarlık yardımın askıya alınacağını ve bir havacılık anlaşmasıyla alakalı görüşmelerin rafa kaldırılacağını açıkladı ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan da Türkiye’ye verdiği -2018 yılında 434 milyon doları bulan- borcu gözden geçirmesini istedi. Açıklanan bu kararlarda, Doğu Akdeniz’de sondaj yapan Türk şirketlere yönelik topyekûn yaptırımlar yer almadı ancak zamanlama açısından Türk ekonomisinin sıkıntıda olduğu ve AB ile ABD tarafından sancılı ve uzatmalı ekonomik yaptırımlara maruz kalabileceği bir döneme denk geldi. Bir araya gelen ve yaptırımlara karar veren dışişleri bakanlarının açıklamasında, “Konsey üzüntüyle bildirmektedir ki Türkiye, Doğu Akdeniz’deki yasa dışı eylemlerine son vermesi yönünde AB’nin yapmış olduğu sayısız çağrıya rağmen Kıbrıs’ın batısındaki sondaj çalışmalarına devam etmiş ve Kıbrıs’a ait sularda ikinci bir sondaj operasyonuna başlamıştır.” denildi. (Bloomberg-AB Kıbrıs’taki Sondaj Çalışmaları Nedeniyle Türkiye’ye Yönelik Cezalandırıcı Önlemler Aldı, AP-AB, Kıbrıs Açıklarında Gaz Arama Çalışmaları Nedeniyle Türkiye’ye Yaptırım Uyguluyor)

AP 
Türkiye’de Darbe Girişiminin Üçüncü Yıl Dönümü: 15 Temmuz’daki, hükümete yönelik darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü, dualarla ve kurbanların yad edildiği etkinliklerle anılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bir camide okunan duaya katılarak darbenin nasıl bastırıldığının anıldığı bir dizi etkinliğin başlangıcını yapmış oldu. 15 Temmuz 2016 tarihinde ordu bünyesindeki gruplar, tanklar, savaş uçakları ve helikopterler kullanmak suretiyle Erdoğan hükümetini devirmeye teşebbüs ettiler. Bu kapsamda 251 kişi hayatını kaybetti ve darbecilerin insanlara ateş açması ve Meclis ile diğer hükümet binalarını bombalaması sonucu 2,200 kadar kişi de yaralandı. Türkiye darbe girişiminden, Erdoğan’ın eski müttefiki olan ABD’de yerleşik Fetullah Gülen’i sorumlu tutuyor. 
AP 
Rus Uçakları S-400 Parçalarını Türkiye’ye Getirmeye Devam Ediyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın bir gelecekte Türkiye’nin Rusya ile son teknoloji silah sistemini ortaklaşa üreteceğini umduğunu ifade ederek Rusya’dan füze savunma sistemi satın alması durumunda yaptırımlara uğrayabileceği konusunda kendisini uyarmış olan NATO müttefiki ABD’ye daha da meydan okumuş oldu. Türk lider söz konusu açıklamaları, Rusya’nın, S-400 parçaları taşıyan iki kargo uçağının daha Türkiye’ye inmesinin ardından yaptı. Erdoğan, “‘Alamaz, onları bir yerlere yerleştiremez' dediler. 'Almanız doğru olmaz' dediler ve bugün itibariyle 8. uçak da geldi. (…) İnşallah Nisan 2020'de son noktayı koyuyoruz. Bununla birlikte hava savunma sistemlerimizle dünyada sayılı ülkelerden biri haline geleceğiz. Şu an hedefimiz ortak üretimi Rusya ile birlikte yapabilmek.” İfade etti. 

THE WASHINGTON POST 

Michael Flynn’in Eski İş Ortağı Türkiye Adına Yasa Dışı Bir Şekilde Lobi Faaliyetlerinde Bulunduğu Suçlamasıyla Mahkemeye Çıktı: İran asıllı Amerikalı iş adamı Bijan Rafiekian’ın müdafileri, duruşmada jüriye, Türk hükümeti gizli ve yasa dışı bir şekilde 2016’daki seçim kampanyası sırasında Michael Flynn aracılığıyla Donald Trump’ı etkilemeye çalıştıysa bile Rafiekian’ın bu konudan haberi olmadığını ifade ettiler. Federal Savcı Yardımcısı John Gibbs, duruşmadaki açılış konuşmasında, “Ülke olarak şeffaflık bizim için önemli” diyerek “Rafiekian ile meslektaşlarının”, Türkiye adına değil de Ekim Alptekin adlı Hollanda vatandaşı bir Türk adına hareket ettiklerini iddia ederek “yalan söylediklerini” dile getirdi. Savunma Vekili Robert Trout, “Bijan komplo kurup ülkesinin kanunlarına aykırı hareket etmiş değil.” şeklinde ifade ederek hükümetin, Türkiye’nin Alptekin ve Flynn arasındaki, Rafiekian’ın içinde yer almadığı, ilişki aracılığıyla Trump’ı etki altına alma girişimlerinden haberdar olduğunu dile getirdi ve Rafiekian, “yalnızca kendisine söylenenleri bildiğini” ifade etti.
 

Dünya Haberleri

Filistin meselesi müfredata girdi
Gazze'de can kaybı 34 bin 356'ya çıktı
İsrail medyasından çarpıcı iddia: Netanyahu'ya uluslararası tutuklama emri!
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı duyurdu: Vahşetin pençesinde 2 salgın vaka tespit edildi
Formula 1'in şampiyon pilotu Lewis Hamilton'dan Gazze'ye destek: Buna bir son verin