ABD'den İran'a karşı THAAD sistemi! Pentagon'dan Orta Doğu'yu karıştırma hamlesi! THAAD nedir?

İsrail'in Gazze'deki soykırımına destek çıkan ABD'den yeni bir hamle daha geldi. Netanyahu'ya koşulsuz destek veren ABD bölgeye konuşlandıracağı yeni silahları resmen açıkladı. ABD'li bakan bunun 'İran'a bir yanıt' olduğunu söyleyerek direkt olarak Tahran'ı hedef aldı. Peki ABD'nin THAAD sistemi nedir? İşte detaylar

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de resmen soykırım yapıyor. Çocuk-kadın dinlemeden bomba yağdıran İsrail, en son sivillerin bulunduğu Pazar yerini vurdu.

SAYI ARTIYOR!
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları sonucunda 4 bin 385 sivilin yaşamını yitirdiğini, 13 bin 561 sivilin de yaralandığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlemeye devam ettiği hava saldırıları sonucunda hayatını kaybeden 4 bin 385 sivilin arasında 1756 çocuğun ve 967 kadının bulunduğu aktarıldı. Yaralı sayısı ise 13 bin 561 olarak açıklandı.

KATİLİN AVUKATI ABD!
Gazze'de katliama devam eden Netanyahu'nun en büyük destekçisi ise ABD.

ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki hastaneyi vurmasının ardından İsrail'i ziyaret ederek katil Bibi ile samimi pozlar vermiş saldırının Hamas tarafından yapıldığı iddia etmişti.

Netanyahu'ya sonsuz desteğinden bahseden Biden son olarak 3.gemisini İsrail'e gönderdi.

ABD ORTA DOĞU'YA ASKER Mİ YIĞIYOR?
Wall Street Journal'ın iddiasına göre ABD Orta Doğu'da konuşlanmış olan ve bölgede konuşlanmak için hazırlanma emri alan 2 bin askere 10 bin asker daha takviye yapacak.

Biden'ın desteğini alan İsrail, ABD'nin yardımları ile Demir Kubbe savunma sistemini yenileyecek ve mühimmatını artıracak.

ŞİMDİ DE THAAD GÖNDERİYOR!
Tüm bu gelişmelerin ardından ABD'den yeni bir skandal hamle geldi.

Pentagon'dan gelen raporlara göre ABD, Ortadoğu'ya ek hava savunma sistemleri konuşlandırıyor. Savunma Bakanı Lloyd Austin, THAAD bataryasının yanı sıra ek Patriot taburlarının Ortadoğu'ya konuşlandırılması kararı alındığını duyurdu.

Austin bu kararın 'İran ve onun vekil güçleri tarafından yapılan son gerginliklere' yanıt olarak ve 'İsrail'in savunmasına yardımcı olmak' adına alındığının altını çizdi. Austin, bölgeye kaç ilave ABD askerinin konuşlandırılacağı konusunda net bir açıklamada bulunmadı.
Açıklama ABD'li bakanın İsrailli mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Peki nedir bu THAAD?

Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma (Thaad) sistemi nedir ?

Kısa ve orta menzilli balistik füzeleri nihai aşamalarında iken düşürme kapasitesi bulunuyor.
200 km'lik bir menzilde 150 kilometrelik bir irtifaya ulaşabilir
Vur ve öldür teknolojisini kullanıyor. Savaş başlıklarını kinetik enerji ile yok ediyor.
Savunma sistemi, olası bir Kuzey Kore saldırısına karşı ABD'nin bir eyaleti olan Hawai ve Filipinler'in doğusunda bulunan Guam Adası'na da yerleştirildi.

DİĞER SİSTEMLERE ENTEGRE ÖZELLİĞİNE SAHİP
Mayıs 2008'de ABD ordusuna Lockheed Martin şirketi tarafından ilk teslimatı yapılan 400 km çapında bir alanı koruyan THAAD'ın en büyük avantajlarından biri, uydulardan, kara konuşlu dev erken uyarı radarlarına, AEGIS gemilerinden C2BMC dediğimiz komuta kontrol merkezlerine kadar tüm BMD (balistik füze savunması) sistemi ile iletişim ve entegrasyon içerisinde olması diyebiliriz. Aynı zamanda hedefe ait eşzamanlı radar görüntüsünü alabilmesi yanında diğer başka tür (Patriot gibi) bataryaları da yönetebilmesi hızlı müdahale imkanı kılıyor. Ayrıca bir diğer ayırt edici özelliği de hedeflerini çok yüksek irtifada imha ettiği için KİS (Kitle imha silahı) taşıyan savaş başlıklarına sahip füzelerin etkisini minimuma indirmesidir.

Dünya Haberleri

Avustralya'dan, vatandaşlarına İsrail ve Lübnan'a seyahat etmemeleri uyarısı
Beyaz Saray'dan İsrail açıklaması: Oldukça rahatsız edici
Rusya: Donetsk'te bir yerleşim birimini daha ele geçirdi
Gazze'deki hükümetten İsrail açıklaması: Katliamlarıyla soykırımı genişletiyor
ABD, İsrail saldırısı sonrası İran'a yeni yaptırımlarını açıkladı