PİYASALAR

  • BIST 1009685.430.42%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yıl 1998 Welat Gever üzerinde hatırlanan acı tarih!
Yıl 1998 Welat Gever  üzerinde hatırlanan acı tarih!

Yıl 1998 Welat Gever üzerinde hatırlanan acı tarih!

27 Kasım 1998'de Irak'ın kuzeyinde operasyon esnasında Skorsky tipi jandarma helikopterinin PKK terör örgütü mensupları tarafından düşürülmesi sonucu 15 şehidin verildiği terör saldırısının faili olduğu belirlendi. Sefer Açar (Welat Gever) kod adlı PKK Düşen helikopterdeki pilotun parasını hatıra olarak saklamış

A+A-

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Koçyiğit köyü bölgesinde, 28 Haziran'da Bitlis İl Jandarma Komutanlığınca düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen 10 teröristten birinin, "Aranan terörist" listesinin kırmızı kategorisinde yer alan terör örgütü PKK/KCK'nın sözde Garzan eyaleti sorumlusu Sefer Açar (Welat Gever) olduğu tespit edildi.

8f8mp_1531374938_8605-001.jpg

 

nl8uw_1531374949_937-001.jpg

Sefer Açar'ın üzerinde, "Herkoda düşürülen helikopterin pilotunun parasıdır 11-27-1998" notu yazılı, 1998'de tedavülde olan "500 bin lira"yı saldırının hatırası olarak 20 yıldır sakladığı anlaşıldı.

vu9id_1531374920_916.jpg

Terörist Açar, silahlı terör örgütüne üye olma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kasten öldürme, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, tesislere zarar verme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme gibi toplam 18 suçtan aranıyordu.

 

r0101-001.jpg

Tarih 30 Kasım 1998  Pazartesi

2 saat vuruştular:( Operasyonun adı :Ölüm Tuzağı)

Teröristler, suikast silahıyla helikopter pilotunu vurdu. Ağır yaralı pilot helikopteri indirdi. Ölüm çemberine düşen askerlerimiz vuruşarak şehit oldular
Hakkari Yüksekova'ya bağlı Dağlıca Köyü yakınlarında Cuma günü saat 12.30'da düşen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Sikorsky tipi helikopterle ilgili araştırma ve açıklamalar, büyük bir kahramanlık destanının yazıldığını ortaya çıkardı. Genelkurmay Genel Sekreterliği, 18 askerimizi taşıyan helikopterin, teröristlerce yerden açılan hafif silah atışı ile pilotun vurulması sonucunda düştüğünü açıkladı.

16 askerimizin şehit olduğu helikopter faciasının öyküsü şöyle: 18 askerimizi taşıyan Sikorsky helikopter, Şemdinli'deki askeri birlikten havalandı. Olağan uçuşlardan biriydi. Keşif ve tarama yapılacak ulaşılması zor sınır köylerine inilip, bir ihtiyaçlarının olup olmadığı sorulacaktı.

Jandarma Pilot Kıdemli Üsteğmen Oğuz Kılıç'la, Jandarma Pilot Kıdemli Üsteğmen Erdem Öztürk'ün yönetimindeki helikopterde, Piyade Komando Asteğmen Gökhan Kösem komutasında 15 kişilik bir tim vardı. Helikopter, Irak sınırındaki sıfır noktada bulunan Dağlıca Köyü'ne doğru giderken Pilot Kıdemli Üsteğmen Oğuz Kılıç, PKK'lı terörstlerin yerden, suikast silahı olarak bilinen Kanas'la açtıkları ateş sonucu vuruldu. Ağır yaralanmıştı. Kontrolden çıkan helikopter hızla irtifa kaybetmeye başlamıştı. Pilot Üsteğmen Kılıç vurulmuş olmasına rağmen gücünü son noktasına kadar kullanarak helikopteri indirmeyi başardı. İniş sırasında alev alan helikopterdeki 18 askerden 8'i hemen şehit düştü.

Yangından kurtulan 10 kişi için tehlike geçmemişti. İndikleri noktada onları başka bir cehennem bekliyordu. PKK'lı teröristler askerleri çapraz ateşe almış, acımasızca kurşun yağdırmaya başlamıştı. Onlar da sarıldılar silahlarına. Tam 2 saat boyunca kahramanca çarpıştılar. Kurşunları bittiğinde yapılacak bir şey kalmamıştı. Son mermilerine kadar direnen 8 askerimiz burada vuruşarak şehit düştü. Çatışmadan bir tek Er Engin Yaşar kurtulmayı başardı. Şimdi Hakkari'de tedavi görüyor.

PKK'lılar helikopterin etrafını sarıp şehit askerlerimizin boynundaki künyelerini aldılar. Sonra da helikopteri yağmaladılar. Dağlıca Köyü için hazırlanan erzakları, ilaçları ve nefes aldığını gördükleri yaralı bir askeri de kaçırıp gittiler. Son bir kötülük daha yapıp helikopterin içine bir el bombası attılar. Şehitlerin vücutlarını paramparça ettiler.

PKK militanları helikopterin etrafını sardığında 16 asker şehit olmuştu. Biri ağır yaralıydı farketmediler. Hepsinin boynunda asılı askeri künyelerini kopartıp aldılar önce. Sonra helikopteri yağmaladılar.

Helikopterin düştüğünün anlaşılmasının ardından kaldırılan ikinci helikopter kısa sürede bölgeye ulaştı. Helikopterden inen askerler gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadılar. Arkadaşlarının yanmış kavrulmuş bedenlerini, kimin kim olduğunu bilemeden taşıdılar helikoptere.

Jandarma Pilot Kıdemli Üsteğmen Oğuz Kılıç'ın boynunda diğer kurşun yaralarından farklı bir yara olduğu belirlendi önce. Çıkarılan bir Kanas kurşunuydu. İki kilometre menzili olan bir suikast silahının kurşunu.

Helikopterin düşme nedeni ortaya çıkmıştı. Olay yerinde bulunan yüzlerce kovan da girişilen sıcak çatışmanın en açık işaretleriydi. Onlar kahramanca ölmüşlerdi.

Sonra kimlikler belirlenmeye başlandı. Künyeleri kopartılıp alınmıştı boyunlarından. Arkadaşlarının teşhis etmesinden başka çare yoktu. Sekiz askerin teşhisi tamamlandığında birer birer ailelerine teslim edildi cenazeleri. Jandarma Pilot Kıdemli Üsteğmen Oğuz Kılıç, Piyade Komando Asteğmen Gökhan Kösem, Jandarma Teknik Astsubay Çavuş Mithat Akça, Piyade Komando Uzman Çavuş Mustafa Duman, Piyade Komando Çavuş Yusuf Tanboğa, Piyade Komando Er Tugay Elve, Piyade Komando Er Yusuf Göçen Piyade Komando Er Erol Kıvrak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum