PİYASALAR

  • BIST 1008718.110%
  • ALTIN2246.8160.11%
  • DOLAR32.3320.08%
  • EURO35.191-0.04%
  • STERLİN41.1710.06%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yeni güvenlik soruşturmasının incelikleri neler?
Yeni güvenlik soruşturmasının incelikleri neler?

Yeni güvenlik soruşturmasının incelikleri neler?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ahmet ÜNLÜ Yazdı...

A+A-

Anayasa Mahkemesi, kamu görevlerine girecekleri doğrudan ilgilendiren arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasını düzenleyen KHK'yı iptal etmişti. İptal sonrasında kamu görevlerine giriş öncesinde yapılan arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması göreve başladıktan sonra yapılmaya başlanmıştı. Bu durumun uygulamada ortaya çıkardığı sakınca yeni düzenleme yapılmasını zorunlu kılmıştı. Bu nedenle çoğu geçici maddeden oluşan 1 maddelik 4045 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılarak yerine getirilen 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununun kamu görevlileri ve adayları açısından neler getirdiğini açıklamaya çalışacağız.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kimler hakkında yapılacak

Meclis tarafından kabul edilen ancak henüz Resmi Gazetede yayımlanmayan 7315 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde hangi kamu görevlilerinin güvenlik soruşturmasına, hangilerinin ise arşiv araştırmasına tabi olacağı belirtilmiştir.

Buna göre arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılmaktadır. Yani geniş bir tanımı olan kamu görevlisi kapsamında giren her statüdeki kamu personeli göreve başlamadan önce arşiv araştırmasına tabi olacaktır.

Güvenlik soruşturması ise kurum ve kuruluşlarda, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler, üst kademe kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler ile milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılmaktadır.

Yeni düzenleme ile öğretmenlerin statüsüne bakılmaksızın güvenlik soruşturması kapsamına alınması önemli bir yeniliktir ve kamu personelinin büyük bir kesimini oluşturmaktadır.

Arşiv araştırmasında adayların hangi bilgileri araştırılacak?

Kanunun 4'üncü maddesinde arşiv araştırmasında kamu personel adayının hangi bilgilerinin araştırılacağı belirtilmiştir. Buna göre arşiv araştırmasında mevcut kayıtlardan aşağıdaki konular incelenir.

1- Kişinin adli sicil kaydı. 2- Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı. 3- Kişi hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığı. 4- Kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171'inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan; "Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin kararlar, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir." hükmü gereğince verilen kararlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.