PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2324.7430.79%
  • DOLAR32.340.2%
  • EURO34.9130.29%
  • STERLİN40.6661.99%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yarını Bugünden Düşünelim Suyumuzu İsraf Etmeyelim
Yarını Bugünden Düşünelim Suyumuzu İsraf Etmeyelim

Yarını Bugünden Düşünelim Suyumuzu İsraf Etmeyelim

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından hazırlanan 'Evlerde ve İşyerlerinde % 35 Daha Az Su Kullanma Kılavuzu' suyun israf edilmemesi konusunda yerel yönetimler ve ailelerle rehberlik ediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından hazırlanan 'Evlerde ve İşyerlerinde % 35 Daha Az Su Kullanma Kılavuzu' suyun israf edilmemesi konusunda yerel yönetimler ve ailelerle rehberlik ediyor.

Doğa için suyumuzu verimli kullanalım

Kılavuzda doğal kaynakların akılcı kullanımının doğal çevre ve tüm canlıların kalıcı iyiliği için gerekli olduğu, özellikle suyun verimli ve temiz kullanımının geleceği korumak olduğu ifade ediliyor.

Suyun verimli kullanımının enerji tasarrufu da sağladığının aktarıldığı kılavuzda su kaynaklarının korunmasıyla ilgili hemen herkesin bir görevi olduğu, suyun korunmasının su politikasının yeniden gözden geçirilmesi ve toplumun katılımıyla gerçekleştirilmesinin önemine değiniliyor.

Suyun israf edilmeden kullanılması noktasında belediyeler ve okul yönetimlerine de önemli görevler düşüyor. Özellikle konutlarda günlük aktiviteler sırasında harcanan su miktarı da ülke için önemli olmaktadır. 

Prof. Dr. Öztürk tarafından hazırlanan kılavuzda, suyun verimli kullanılması noktasında önemli ipuçları veriliyor.

Konutlarda su israfının önüne geçebilirsiniz

Konutlarda tuvalet ve banyoda, diş fırçalama ve traş esnasında, mutfakta bulaşık yıkarken ve araç yıkanması sırasında kullanılan su miktarı önemli oranlara ulaşmakta ve çoğunlukla büyük br israfla sonuçlanmaktadır. Evlerde suyun %35'inin banyoda, %30'unun tuvalette, %20'sinin çamaşır ve bulaşık yıkamada, %10'unun yemek pişirme ve içme suyunda ve %5'inin temizlik amacı ile kullanıldığının aktarıldığı kılavuzda, sayılan eylemler sırasında suyun daha dikkatli kullanılması öneriliyor.

Tuvalette harcanan suyu % 75 azaltmak mümkün

Yapılan bir araştırmaya göre, evsel su tüketimleri arasında yüksek oranda su tüketilen alanlardan olan tuvaletlerde, yaklaşık % 27-30 oranında su tüketildiği hesaplanmıştır.

Yıkama hacmini azaltarak, tuvalette kullanılan su miktarını azaltmak mümkün. Kılavuza göre, 16 litrelik klasik tuvalet rezervuarı ile dört kişilik bir aile (her bir kişinin tuvaleti 2 defa kullandığı varsayılarak) tuvalette ayda 3.840 litre su tüketir. Suyu israf eden tuvalet rezervuarlarının değiştirilmesi, bunun yerine yıkama başına 4 litrelik ultra düşük tuvalet rezervuar ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini ayda 960-1.200 litreye düşürmek, yılda 34.560 litre su tasarruf etmek ve tuvaletlerde su tüketimini %75 azaltmak mümkündür.

Banyoda sudan tasarruf etmek mümkün mü?

Banyo yaparken küvet yerine duş kullanılmalıdır. Duş ile 40-60 litre su tüketilirken, küvet ile banyo yapıldığında 120-150 litre su tüketilmektedir. Banyoda geçirilen süre de sudan tasarruf edilmesi konusunda önemli beir belirleyicidir. Ortalama 4-5 dakika süreyle banyoda kalarak duş başına 55 litre su tasarruf edebilirsiniz. 

Diş fırçalarken musluğu açık bırakmayın

Ortalama 3 dakika süren dış fırçalama aktivitesi sırasında musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre su israf olur. Günde iki defa diş fırçalanııldığı düşünüldüğünde yılda 10.950 litre su tüketilmektedir. Dişinizi fırçalarken diş fırçanızı bir bardak su içinde çalkalarsanız; yılda 9.100 litre su tasarrufu yaparsınız veya debisi 1.8- 4.5 litre/dakika olan havalandırıcılı düşük akımlı musluk kullanarak su tüketimini azaltabilirsiniz. 

Bulaşık yıkama alışkanlığınızı değiştirerek sudan tasarruf edebilirsiniz

Bulaşıkları elinizle yıkarken önce kaba kiri malzeme üzerinden su kullanmadan çıkartınız. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup deterjanı da köpürtünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı çalkalayınız. Direkt akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günde, 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.

Aracınızı otomatik durdurmalı başlıklı hortumla yıkayınız

Aracınızı mümkünse kovaya konan su ile yıkayınız. Aracınızı mümkünse beton veya asfalt yerde yıkamayınız/yıkatmayınız. Zemini çakıl olan yerlerde yıkamayı/yıkatmayı tercih ediniz. Normal hortumla aracınızı yıkamayınız/yıkatmayınız. Mutlaka otomatik durdurmalı başlıklı hortumlarla aracınızı yıkatınız. Aracınızı otomatik durdurmalı başlıklı hortumla yıkatırsanız, her seferinde 40 litre suyu tasarruf edersiniz

Okullarda su kullanımı

Okullarda su kullanımının en aza indirilmesi için öğrencilere suyun verimli kullanımı konusunda eğitici bilgilerin verilmesi ve okul tuvaletlerinde bulunan muslukların sensörlü tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

Park-bahçe ve tarımda su kullanımı

Özellikle tarımda salma (vahşi) sulamaya son verilmesi ve basınçlı sulamaya geçilmesi, park-bahçeler ve tarım alanlarını sulamak için buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerin tercih edilmesi vurgulanıyor.

Yenikapı Haber


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.