PİYASALAR

  • BIST 1009524.590%
  • ALTIN2504.8070.84%
  • DOLAR32.560.86%
  • EURO34.5550.86%
  • STERLİN40.0611.92%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yanlış evliliğin bedeli süresiz nafaka
Yanlış evliliğin bedeli süresiz nafaka

Yanlış evliliğin bedeli süresiz nafaka

Mehmet Salih Bıçak, 42 yaşında ve süresiz nafaka mağduru. Süresiz nafaka konusundaki mağduriyetini ve yaşadıklarını Yenikapı Haber Müdürü N. Asuman Özer'e anlattı.

A+A-

Süresiz nafaka mağdurlarının sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bu konu ilgili olarak mağdurların sesi olmak ve mağduriyetlerin önüne geçebilmek için Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu kuruldu. Bu platformdan Mehmet Salih Bıçak, yaşadıklarını Yenikapı Haber'e  anlattı.

"Hakkaniyetli süre gelmeden ikinci evliliği asla düşünmüyorum."

N. Asuman Özer: Eşinizle tanışma sürecinden bahseder misiniz?

Mehmet Salih Bıçak: Ben, kızkardeşim (bedensel engelli) ve annem ile birlikte yaşıyordum. Eski eşim ile kan bağımız yoktu fakat uzaktan akrabaydık, yıllarca başka şehirlerde yaşadığım için birbirimiz tanımazdık, bir nevi görücü usülü gibi bir evlilik oldu. Bir sene süren nişanlılık dönemimiz oldu ve bu süreçte bile bazı anlaşmazlıklarımız oldu. Bu dönemde evliliği tekrar gözden geçirelim fikrini söylediğimde kendi ve tüm ailesi büyük tepkiler göstermişti. Bir nevi anlalşamasakta baskılar ile  zoraki evlilik durumuna itildim. Dost ve akrabalarımın araya girmesi ve anlaşmazlıklar aşılır nikahta keramet vardır sözleri ile, düğün tarihini olabildiğince öne almaya karar verildi. Düğün tarihine yakın amcasının vefatı nedeniyle evlilik ertelendi. Onlarda bir an önce bu iş bitsin diye düğüne gerek yok sade bir nikah ile bitirelim dediler. Nikaha iki gün kala düğün kavgası yaptılar, biz amcalarının vefatı nedeni ile saygıdan düğün yapmazken bunun suçlusu olduk. Kına gecesi yaşanan kavga ile ben iyice soğudum. Ama o saatten sonra birşey değişmezdi ve artık bir sürü insan gelmişti. Ve Nikah gününe bu tartışmalar ortamı ile gelmiş olduk.

"Daha evlenmeden önce dağılan bir yuva. Eller neder diye kurulan bir yuva daha."

Peki Evlilik’te keramet var mıydı?, Evlenince tüm sorunlar aşıldı mı?

Aksine sorunlar, tartışmalar artarak devam etti. Nikahta az resim çekildi diye Ablası ortalığı ayağa kaldırdı. Ailemle bir oturmayı sorun yapıp, her gün kavgalar çıkardı. Evlilik sürecinde eski eşimin ne yemeğini yiyebildim, ne de bana karşı severek yaklaşımı oldu. Evde yapılacak işleri ailesi o gelindir, annen yapmalı bütün işleri diyerek tartışmayı daha da çıkılmaz gale getirmiştir.
Kendi evimde bile iş yapmadım burda mı yapacağım diyerek eski eşimde ailesinin sözlerine destek veriyordu.

Ne kadar evli kaldınız?

14 aylık evlilik sürecimiz oldu. 

Evlilik sürecinde hep mi sorun yaşadınız?

Sabah işe gittiğimde ablasına çıkar, akşam işten geldiğimde arabanın sesini duyar duymaz evimize inerdi. Kadınlık görevlerini yapmadığı için tartışmalar artarak devam etti. Tartışmalardan sonra intihar girişiminde bulunuyordu. 14 aylık evliliğimizde 10 sefer intihar girişiminde bulundu. Bir gün evi terketti ve ardından ben evi terkediyorum senin annenin ve kızkardeşinin baskılarına artık dayanamayacağım bir daha dönmeyecem diye sms attı. Mesaj üzerine aramadığımız yer kalmadı. Ailesine sorduğumda gayet rahat şekilde biz nerden bilelim, senin bilmen lazım nerde olduğunu diyorlardı.
Meğerse bu evi terk etme olayı ayrı eve çıkmak için Ablası ve eniştesi ile planlı yapılan bir oyunmuş. Eniştesi eski eşimi bir arkadaşına götürmüş ve avukata danışılmış boşanma planlamaları avukat ile yapılmış.

Boşanma Davasında talepleri nelerdi? 

 Anlaşmalı boşanın dedi ailesi kabul ettim, adliyede bekledim gelmediler.Meğerse ben adliye de beklerken onlarda avukatla neler alırız planları yapıyorlarmış. Ben anlaşmalı beklerken onlar boşanma davası açmışlar, tazminat ziynet eşyası ve nafak içeren. Mahkeme kağıdı gelince ailesine sordum hani anlaşmalı boşanacaktık diye? O geçmişte kaldı isteklerimizi yerine getirirsen anlaşırız dediler.

Nedir istekleri? 

40 Cumhuriyet altını.

Kabul ettiniz mi? 

Evet bir an evvel bitsin diye kabul ettim.10 günlük müşteri çeki vardı onu vereyim altın karşılığında dedim. Teli kapattılar sonra mahkemede görüşürüz diyip onuda kabul etmediler.

Mahkemede istenenler nedir?

40 bin lira maddi manevi tazminat, 500 TL Nafaka.

Mahkeme kararı nedir?

260 TL Yoksulluk Nafakası bağlandı, 20 bin maddi, 20 bin manevi tazminat ve altınları götürdükleri halde almadık deyip tekrar ziynet davası açıldı.

Ne kadar zamandır nafaka ödüyorsunuz?

10 yıldır.

Nafaka ödeyemediğiniz durumlar oldu mu?

Evet işsiz kaldığım süreç oldu. O süreç içinde nafakamı ödeyemedim ve hapis cezası aldım.
Annem emekli maaşı üzerinden kredi çekip beni hapisten çıkardı.

Eski eşiniz Nafaka alırken çalışıyor muydu? 

Evet işe girdiğini öğrendiğimde Nafaka kalkar umudu ile mahkemeye başvurdum.
Asgari ücretle kadın yoksulluktan kurtulmuyor diye davam reddedildi.

Mağduriyetler konusunda söylemek istediğiniz var mı?

45 gündür boynumdan ameliyat olduğum için raporluyum maaş almıyorum, doktor bundan sonra mesleğini yapman riskli diyor ve işimden ayrılırsam yine nafaka ödeyemeyeceğim için hapis tehtdidi ile karşı karşıya kalacam.
Hatalı yaptığım bir evliliğin cezasını bir ömür çekeceğim.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum