PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yalçın: Sendikacılık Özen, Sendikalılık Önem Kazandı
Yalçın: Sendikacılık Özen, Sendikalılık Önem Kazandı

Yalçın: Sendikacılık Özen, Sendikalılık Önem Kazandı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Muğla’da teşkilatla bir araya geldi. Toplu Sözleşme’nin kamu görevlileri açısından memnuniyet ürettiğini ifade eden Yalçın, 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin kapsamı ve içeriği itibariyle bir milat olduğunu vurguladı. Yalçın teşkilatla buluşmasının yanı sıra çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek orman yangınları nedeniyle geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

A+A-

İlk olarak Muğla İl Temsilciliğinin gerçekleştirdiği İl Divanı’nda il ve ilçe yönetimlerine hitap eden Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın Memur-Sen’in kamu görevlileri sendikacılığına yeni bir ufuk kazandırdığını ifade ederek Memur-Sen’in 30 yıllık mücadelesine değindi. Memur-Sen’in önemli eşiklerde imzası olduğunu vurgulayan Yalçın, “Çeyrek asrı geride bıraktık. Bu mücadele süreci içinde önce 1992’de herhangi bir mevzuat olmadığı, Anayasa izin vermediği halde uluslararası hukuku dikkate alarak fiili bir durum oluşturarak yola çıkmıştık. 1995’e kadar 5 sendika oluştuktan sonra konfederasyon kurulma kararı alındı. Geldiğimiz nokta itibariyle 11 hizmet kolunda genel yetkili olan, üyelerimizin gururu ve tüm kamu görevlilerinin umudu haline gelen bir konfederasyona dönüştük. Kırık dökük bir mevzuatla 2001’e kadar devam edildi 2001’de 4688 sayılı yasa çıktı ancak bu çok güçlü bir yasa değildi. Karşılıklı görüşülüp Bakanlar Kurulu’nun karar verdiği bir sistem vardı. Bu da bize bir şey söylüyordu memur sendikacılığı için; özen göstermeye gayretle kararlılıkla çalışmaya devam etmemiz gerektiğini gösteriyordu. Nihayet 2010’da Anayasa Referandumu ile Toplu Sözleşme hakkı Memur-Sen sayesinde memur sendikacılığına kazandırılmış oldu. Dünyanın her yerinde sendikacılık için iki önemli parametre vardır. Toplu Sözleşme ve grev hakkı… Toplu Sözleşme hakkını alın terimizle kazandık. Grev hakkı konusunda müstakil bir düzenleme yapılmadı ama uluslararası normları dikkate alarak sivil itaatsizlik eylemleri yapıyor iş bırakma eylemleri gerçekleştiriyoruz. 30 yıllık süreçte en önemli kazanımlardan birisi Memur-Sen’in toplu sözleşme hakkını almasıydı” diye konuştu. 

Sendikalı Sendikasız Ayrımında Önemli Bir Mesafe Kazandık

Geride bırakılan tüm toplu sözleşmeler içinde en önemlisinin 6. Dönem Toplu Sözleşme olduğunu söyleyen Yalçın, “Çünkü haklılığımızı her toplantıda ifade ettiğimiz sendikalı sendikasız ayrımı konusunda önemli bir mesafe kazandık. Sendika olarak bir milyon insanı örgütleniyorsunuz, mücadele ediyor ve bir sorunu çözüyorsunuz ama aldığınız kazanımlardan herkes yararlanıyor. Bu toplu sözleşme sendikalı ile sendikasız arasındaki ayrımı ortaya koymuştur. Bu son derece kıymetlidir” ifadelerini kullandı.

Sendikacılığın niteliğinin artması için yapılması gereken düzenlemelerin olduğunu belirten Yalçın, “Önümüzde iki önemli mesele daha var. Yetkili sendika yetkisiz sendika ayrımının yapılması... Çünkü işçi sendikacılığında dayanışma aidatı var. Yetkili sendikanın sözleşme yaptığı yerde diğer memurlar dayanışma aidatı vererek toplu sözleşme kazanımlarından yararlanıyorlar. Sendikasızlar varsa sendikaya dilekçe verip onlar da dayanışma aidatı ödeyerek kazanımlardan yararlanıyorlar. Emeğin hakkının olmaması ve peşkeş çekilmesi ne yazık ki memur sendikacılığında var. Örgütleneceksiniz, gece gündüz mücadele edeceksiniz, kendinizi bu işe adayacaksanız ama aldığınız kazanım size rakip olana da, size karşı durana da verilecek. Bedelini ödemeden o kazanımlardan faydalananlar da ‘Sendika ne işe yarıyor?’ diyecek. Sendikaların önemi ve işlevi ancak kazanımların emeğinin karşılığı ödenerek ortaya çıkar” şeklinde konuştu. 

Yalçın’dan Muğla Temasları

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Muğla ziyareti kapsamında İl Divan Toplantısının ardından bir dizi temasta bulundu. Ziyaretlerde orman yangınlarından dolayı geçmiş olsun dileklerinde bulunan Yalçın aynı zamanda kamu görevlilerinin beklenti ve sorunları hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

İlk olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’i ziyaret eden Yalçın ardından Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı ziyaret etti. Yalçın, Antalya’da başlayan yangından Muğla’nın da ciddi bir şekilde etkilendiğini söyleyerek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Yalçın daha sonra Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay’ı ziyaret ederek yüz yüze eğitim dönemi hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Yalçın, ayrıca Atatürk İlkokulu’nu ziyaret ederek öğretmenlerle bir süre sohbet etti. Yeni eğitim döneminin hayırlı olması temennisinde bulunan Yalçın öğretmenlerin sorularını da cevapladı. Ziyaretlerde Memur-Sen Muğla İl Temsilcisi Adem Köseoğlu da hazır bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.