PİYASALAR

  • BIST 1009019.022.41%
  • ALTIN2279.3820.16%
  • DOLAR32.3170.2%
  • EURO35.051-0.12%
  • STERLİN40.9430.31%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ünlü isimlerin mimarından ev ve ofis dekorasyonu için ipuçları
Ünlü isimlerin mimarından ev ve ofis dekorasyonu için ipuçları

Ünlü isimlerin mimarından ev ve ofis dekorasyonu için ipuçları

Alanında uzman olan ünlü iç mimar Meral Akçay, ev dekorasyonunun püf noktaları ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgi önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

A+A-

ozel-haber.png

 

Başarılı iç mimar ve yazar Meral Akçay, iç mimarlık hakkında Yenikapı Haber’e çok ilgi çekici açıklamalarda bulundu.

Muhabirimiz N. Asuman Özer’in sorularını cevaplayan Akçay, “Mekanın metrekaresi en önemli konu. Ölçek doğrultusunda hareket etmek gerekiyor. Öncelikli olarak stil, tarz belirlenip, bu karar doğrultusunda tercihlerin yapılması lazım. Renk, doku ve malzeme alternatiflerini mekanın genelini göz önünde bulundurularak seçmek dikkat edilmesi gereken şeylerden biri.” Diyerek ev ve ofis dekorasyonu konusunda ipuçları verdi.

meral-akcay.jpg

Özer : Mimarlık okumak hayaliniz miydi yoksa ailenizin yönlendirmesi miydi?

Akçay: Ailemin yönlendirmesi olmadı.Kararlarım aşamasında kendi isteklerimi, hayallerimi yaşamam konusunda sınırlayıcı olmadılar, desteklediler. Çok fikir değiştirdim aslında ama sonuç olarak baktığımda kafa karışıklığımın tek nedeni sanatın hangi alanının içinde olmak istediğime karar veremediğimin olduğunu fark ettim. Sonunda mimarlık mesleğinde karar kıldım.

 

Özer : İç mimarlık için eğitim yeterli midir, yetenek, hayal gücü olmayan insan iç mimarlık yapabilir mi?

Akçay: Yetenek geliştirilebilir bir şey. İç mimarlık bir disiplindir.Bu disiplinin yeterlilik düzeyine erişmek için eğitim almak gerekiyor. Bu eğitim hayal gücünüzü, yeteneğinizi, mimarlık mesleğinin ölçeklerini size zaten kazandırmış oluyor.Mimarlığın aynı zamanda sadece hayal gücü ile yapılacak bir meslek olmadığının altını özellikle çizmek isterim.

 

Özer : Sınavlar yaklaşırken, gençlere iç mimarlık konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Akçay: Sadece iç mimarlık için değil tüm meslek gurupları için gençlere tek tavsiyem, mutlu olacaklarına inandıkları şeyi yapmaları. Çünkü hiçbir statü, olanak,makam bir insanın hayatı boyunca mutsuz olmasına sebebiyet vermemelidir.. Bu insanın kendine yapacağı en büyük kötülük.Bu yüzden tüm gençlere mesleklerini seçerken bu kriteri asla es geçmemelerini öneriyorum.

Özer: Mimarlar tarafından mağdur edilen kişileri sık sık duyuyoruz. Sizce hizmet alacak müşteri mimarla çalışırken nelere dikkat etmelidir?

Akçay: Öncelikle çalışacakları mimarın yaptığı projeleri görmelerini öneririm. Mağduriyetin önünü kesmek için sözleşme yapılması bir mimarla çalışırken en önemli öncelikleri olmalıdır.Bu hem mimarın kendini koruma altına almasını sağlarken aynı zamanda hizmet alan kişi için de yaşanacak olumsuz sürecin önünü kesecektir.Sözleşme maddelerine alacakları hizmet detaylarının işlenmesi yine proje bitiminde yaşanacak her hangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçecektir.

Özer : Ülkemizde iç mimarlarla çalışma kültürü sizce gelişir mi, bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Akçay: Elbette daha farkındalıklı, daha bilinçli kullanıcı profilleri her geçen gün artıyor. Fakat dekorasyon ve iç mimarlık zaman zaman birbirine karıştırıldığı için iç mimarın yapacağı iş tanımı çoğu insan tarafından eksik biliniyor. İç mimar sadece bir mekanın mobilya, duvar, zemin malzemesini , renk tercihini belirlemez.Mekanın kaburgasını doğru mekan ölçeğinde yerleştirip stil ,tarz, tasarım ve ölçeğe oturtur. Yani mekan matematiğini her alan için ayrı ayrı hesaplar.Dekorasyon iç mimarinin son aşamasıdır. Eğer bu bilinç biraz daha oturursa bu konuda gelişimimiz daha hızlı olacaktır diye düşünüyorum.

Özer : Müşteri size geldiğinde dikkat ettiğiniz öncelikler nelerdir?

Akçay: Öncelikle müşterimizle toplantı yaparak tanımaya çalışırım.Hizmet almak istediği alanla ilgili fikir ve isteklerini, düşüncelerini dinlerim. İnsanların yaşadıkları mekandaki aidiyet duygusunu çok önemserim.. Bu yüzden kişiye özel, o kişinin stil ve tarzını deneyimleyeceği alanlar yaratmak ilk önceliğim diyebilirim.

Özer : Kadınlar ve erkeklerle çalışmak arasında bir fark var mı?

Akçay: Kadınlar yaratılış itibariyle daha çok detaylara ve estetik algıya dikkat ederken, erkekler ergonomi ve kullanım rahatlığı konusu üzerinde duruyor. Aslında her iki tarafında istekleri bir mekan içinde hissedilmesi gereken noktalar. Kadın ve Erkek olarak istekler farklı noktalarda olsa da bir mimar olarak bütün olarak bakmak, her isteğe doğru orantıda cevap vermek gerekiyor. Bunu eksiksiz yaptığımızda bu ayırıma pek gerek kalmıyor.

Özer : Ev dekorasyonunda nelere dikkat etmek gerekiyor?

Akçay: Mekanın metrekaresi en önemli konu. Ölçek doğrultusunda hareket etmek gerekiyor. Öncelikli olarak stil, tarz belirlenip, bu karar doğrultusunda tercihlerin yapılması lazım. Renk, doku ve malzeme alternatiflerini mekanın genelini göz önünde bulundurularak seçmek dikkat edilmesi gereken şeylerden biri. Eğer bir mimardan destek alınmayacaksa özellikle mobilya ölçüleri, duvar, zemin kaplama tercihleri ve bunu yansıtacak aydınlatma türleri mekan ölçeğiyle doğru orantıda olması genel olarak dikkat edilmesi gereken başlıklar.

Özer : Duvar rengi,halı,perde seçimlerini yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Akçay: Duvar rengini mekanın kullanım amacına göre belirlemek gerekiyor. Renklerin psikolojik etkilerine dikkat ederek seçim yapmak yaşam alanlarında daha sağlıklı ve huzurlu yaşamamız için önemli bir konu.Örneğin bir çalışma odasında duvar renginizin kırmızı olması aktif ve enerji olarak hızlandırıcı bir renk olduğu için tercih edilmemeli.Beyaz, siyah , yeşil, kahverengi gibi renkler kullanarak daha sakin, konsantrasyonunuzu artıracak , çalışmanızı kolaylaştıracak tercihler yapılmalı. Bu yüzden mekanın hangi kullanım şekline hizmet ettiği belirlenip duvar renklerini bu doğrultuda uygulamak gerekir. Burada genel konsepti destekleyen renkleri kullanmak ise bir diğer dikkat edilmesi gereken konu. Perde ve halı tercihlerini en sona bırakmak yanlış yapma riskini ortadan kaldırır.Mekan içinde kullanılan duvar, mobilya ve yine mekan ölçeğine göre renk ve çeşidi konusunda tercih yapılabilinir.

Özer : Duvar kağıdı seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Akçay: Öncelikli olarak duvar kağıdının kalitesi sağlık açısından çok önemli.Doğal malzemelerden üretilen kimyasalları çok fazla içinde barındırmayan kağıtlar seçmek gerekli. Çocuk odalarında özellikle çocuklar için üretilen kağıtları tercih etmek ve güvenilen yerlerden temin etmek çok önemli. Islak alanlarda kullanılan duvar kağıtlarının yine buhar, nem gibi durumlardan etkilenmeyecek şekilde üretilmiş olmasına dikkat etmek gerekli.Küçük alanlarda derinlik etkisi yaratacak, alanı daha ferah gösterecek tercihler yapmak önemliyken aynı zamanda odak noktası olarak belirlenen alanlar dışında çok fazla renk, doku, desen formları genel olarak tüm alana uygulamamak yine dikkat etmemiz gerekenlerin başında geliyor.

Özer: Mobilya rengi seçerken nelere dikkat etmek gerkiyor?

Akçay: Mobilya alırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta var. Öncelikle mobilyanın evin genel tarzı, dekorasyonu ve renklerine uyumlu olması gerekiyor. Ayrıca kullanım alışkanlıkları ve hayat tarzına göre de mobilyaların tarzının ve renginin seçmek lazım. Mobilya renginden ziyade kalitesi ve sağlamlığı önemlidir.Mekanın ölçeği ve tarzına göre mobilya rengi , kullanılan kumaşın kalitesi, dokusu, formu özenle seçilmelidir. Ergonomisi yine en önemli konulardan biridir.

Özer: Feng shui nedir, evlerimizde nasıl uygularız bilmeyenler için anlatabilirmisiniz?

Akçay: Feng shui’nin sözlük anlamı rüzgar ve su. Feng Shui; hayatımıza başarı, sağlık, zenginlik, mutluluk getiren, pozitif şansı ve enerjiyi kendimize çekmemize yardımcı olan eşya yerleştirme sanatıdır. Çevre ile uyum ve denge içinde yaşayabilmek adına yapılan düzenleme ve yerleştirme sanatı olarak da tanımlayabiliriz.Mekanın ölçekli planı üzerinden, mekanda yaşayan kişilerin doğum tarihine göre kişisel alanları hesaplanır. Bagua haritası ve pusula ölçümleri ile bölgeler belirlenir. Belirlenen bölgelere göre mekanda yaşayan bireylerin bireylere yönelik bir yerleşim planı hazırlanıp ,uygulanır.

Özer: Evimizde yada iş yerimizde Feng shui uygulaması yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Akçay: En önemli konu hizmet aldığınız Feng shui uzmanının konusuna hakim olması. Çünkü Feng shui mor renk keseyi odanın sol tarafına koyalım, güneyi kırmızı renge boyayalım gibi yüzeysel öneri ve bilgilerle uygulanacak bir felsefe olmadığı gibi bu tarz yanlış düzenlemelerle enerji olarak kişiye zarar verebilecek düzeyde ciddi bir konudur. Mümkünse alanların hesaplanması ve belirlenmesi açısından bir uzmandan yardım almak eğer mümkün değilse çok iyi araştırarak uygulamaya çalışmak gerekmektedir.

 

 

N. Asuman Özer - Yenikapı Haber / ÖZEL

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum