PİYASALAR

  • BIST 1009096.050.18%
  • ALTIN2323.9890.75%
  • DOLAR32.3610.12%
  • EURO34.969-0.16%
  • STERLİN40.895-0.32%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. 'TÜRK NÖROLOG' öyle bir şey buldu ki...
'TÜRK NÖROLOG' öyle bir şey buldu ki...

'TÜRK NÖROLOG' öyle bir şey buldu ki...

Almanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde laboratuvar çalışmaları yürüten nörolog Dr. Ali Ertürk, ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli yöntemiyle fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı.

A+A-

Almanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde laboratuvar çalışmaları yürüten nörolog Dr. Ali Ertürk, ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli yöntemiyle fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı. Bu metotla bunama, felç, şeker hastalığı ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabileceği belirtiliyor.

sdfsdg-001.jpg


Almanya'da bir Türk nörolog, önemli bir gelişmeye imza attı. BİLKENT Üniversitesi mezunu olan Dr. Ali Ertürk, DISCO şeffaflığı (DISCO Transparency) adını verdiği çalışmasını ABD’nin San Diego kentindeki Nörolog Derneği toplantısında sundu.

ddfdf.jpeg


Ses getiren bu teknoloji ‘Nature Dergisi’ başta olmak üzere pek çok bilim dergisinde yayınlandı.

LMU’daki ‘Felç ve Bunama Araştırma Enstitüsü’nde grup lideri olan Dr. Ali Ertürk, bunama, felç, şeker ve kanser gibi yıkıcı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için geliştirdiği yöntemle, ölü farenin vücudunu tamamen şeffaf hale getirerek hücrelerin birbiriyle nasıl bir iletişim içinde olduğuna dair anatomik sırları açığa çıkarıyor.
Kanser gibi hastalıklar, mikroskobun altındaki ince bölümlemede teşhis edilmiş ve araştırılmış olmasına rağmen önemli detayları kaçırabilmekte. Bizim teknolojilerimiz tüm örneklemi bütünüyle görmemize ve bölümlemesiz dahili anormallikleri tanımlamamıza izin veriyor. Bunu, adeta sütü suya dönüştürür gibi şeffaflaştırarak gerçekleştiriyoruz. Nörolojik hastalıkların çoğu aslında tüm vücudu etkilemesine rağmen şimdiye kadar beyin bilimcileri sadece hasarlı beyin bölgelerine odaklandı.

"Laboratuvarda tüm insan beynini şeffaflaştırdık"

Şeffaflık teknolojisini kullanarak daha büyük resmi inceleyebileceklerini dile getiren Ertürk, "Felç lezyonu veya Alzheimer hastalığının tüm vücuttaki nöronları nasıl etkilediği, kafatası ve beyin arasında hücre ve molekülleri taşıyan bilinmeyen kanalları keşfetmemize yardımcı oluyor. Laboratuvarda tüm insan beynini şeffaflaştırdık. Bu sayede birkaç yıl içinde insan beyninin tek parça haritalaması gerçekleşecek. 25 yıl içinde de tüm hastalıkların tedavisi mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.