PİYASALAR

  • BIST 1009151.980.79%
  • ALTIN2324.4880.77%
  • DOLAR32.3580.11%
  • EURO34.938-0.37%
  • STERLİN40.931-0.34%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Türk kahvesi için tescil başvurusu yapıldı
Türk kahvesi için tescil başvurusu yapıldı

Türk kahvesi için tescil başvurusu yapıldı

Osmanlı döneminde Anadolu'ya giren, pişirme yöntemi, kokusu ve köpüğüyle kendine has bir kimlik kazanan Türk kahvesi için İzmir Ticaret Odası coğrafi işaret tescil başvurusu yaptı.

A+A-

Misafir ağırlama, dini bayramlar, sohbetler ve kız isteme gibi merasimlerin olmazsa olması haline gelen Türk kahvesi, başlı başına bir kültür oluşturdu.

Akademisyenler ve araştırmacılar çalışma yaptı

Bu tadın korunmasını ve gelecek nesillere de sağlıklı bir şekilde aktarılmasını amaçlayan İzmir Ticaret Odası, Türk kahvesinin coğrafi işaretle korunması için 2012 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Daha öncesinde özel bir şirket tarafından yapılan başvuru, şirket dosyasının iptal edilmesi üzerine 26 Haziran 2018'de revize edildi.

İZTO'da Tarımsal Hammadde Aracıları, Pamuk, Tütün ve Baharatçılar Meslek Komitesini temsilen meclis üyesi olan Abdurrahman Aydoğan, Türk kahvesinin tescillenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden akademisyenler ve kahve tarihiyle ilgilenen araştırmacılarla çalışma yaparak dosya hazırladıklarını anlattı.

"Yakında tescillenmesini bekliyoruz"

Dünyada Arabicca ve Robusta olmak üzere 2 kahve cinsi olduğunu, Türk kahvesinin ise Arabicca türünden yapılması gerektiğini belirten Aydoğan, şunları söyledi:

"Arabicca kahvenin de kavrulma, çekim ve Türk usulüne uygun pişirme yöntemi var. Bunlar yapıldığı takdirde Türk kahvesi oluyor. Türk kahvesinin her yerde bu özellikleriyle içilmesi, bizden sonraki nesillere aynı tadın bırakılması için bu başvuruyu yaptık. Başvurudaki ufak tefek eksikleri tamamladık, yakında tescillenmesini bekliyoruz." 

Abdurrahman Aydoğan, coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından Türk kahvesi ibaresini kullanmak isteyen firmaların İZTO'ya müracaat etmesi gerektiğini, tescilde belirlenen şartlarda üretim yapacaklarını taahhüt etmeleri halinde ürünlerinde coğrafi işaret logosunu kullanabileceklerini ifade etti.

5 gram kahve şartı

Başvuruda, Türk kahvesi için Arabicca türü kahvenin hafif, orta ve koyu sınıfında kavrulması ve 24 saat bekletildikten sonra ince veya çok ince şekilde öğütülmesi gerektiği belirtildi.

Türk kahvesinin pişirilmesi sırasında sıvı hacmi 65 mililitre olan bir fincana göre 5 gram kahve kullanılması gerektiğinin ifade edildiği başvuru dosyasında, şeker oranı acı, az şekerli, orta şekerli ve şekerli olarak sınıflandırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.