PİYASALAR

  • BIST 1009536.14-1.48%
  • ALTIN2474.489-0.38%
  • DOLAR32.4750.21%
  • EURO34.5450.09%
  • STERLİN40.466-0.09%
  1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Tercih yapacak öğrenciler dikkat!
Tercih yapacak öğrenciler dikkat!

Tercih yapacak öğrenciler dikkat!

Uzun yıllardır Rehberlik Uzmanı olan Ömer Öcal TYT ve AYT'ye dair tüm merak edilenleri yanıtladı.

A+A-

Bu yıl sınavda çıkmış olan soru şekilleri ve sınav sonuçları hakkında  yorumlarınızı alabilir miyiz?

2018 Yüksek Öğretim Kurumları sınavı geçtiğimiz yıllardaki sınav uygulamalarından farklılık göstermektedir. Sınav sistemleri ortalama her 5 (beş) yılda radikal olarak değişmiştir. Bu yıl uygulanan sınav soru yapısı, içerik ve uygulama şekli ile geçtiğimiz yıllardaki sınavlara göre konforu artırılmış ve daha kolaylaştırılmış bir sınav olduğu söylenebilir. Ancak unutulmamalı ki sınav soruları yoruma dayalı, düşünme ve bilgi kullanma becerisini ölçen soruları içerdiğinden  adayların "Sınav zordu, yetiştiremedim." gibi eleştirilerine neden olmuştur. TYT'deki  Matematik ve Türkçe soruları temel becerileri ölçmeye yönelik olduğundan, bilgi odaklı ve ezber mantığına göre çalışan çocukların zorlandığı söylenebilir. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise; 11. ve 12. sınıf konularının bilgilerini ölçmesinden dolayı geçtiğimiz yıllardaki soru yapısından farklılık göstermemiştir. 

Geçen yıl ve bu yıl arasındaki soru şekillerini değerlendirebilir misiniz?

Geçtiğimiz yıllarda uygulanan sınavlarla özellikle LYS'de ki soru biçimleri ile kıyaslandığında bu yıl ki sınavın daha kolay olduğu söylenebilir. Geçtiğimiz yıllarda uygulanan, 1. sınav olan YGS ve TYT'yi kıyasladığımızda soruların kolay olduğu ve temel becerileri ölçmeye daha fazla dönük olduğu söylenebilir. Bu yıl ki uygulanan sınavlarda adayların süreyi yeterince kullanma konusunda zorlandıkları gözlemlenmiştir. Bunun nedeni ise testler arasında zaman transferinin olmamasıdır. Yani geçen yıl uygulanan sınavda, MF puan türünde hazırlanan bir aday (YGS'de) kendi alanı dışındaki testlere dokunmayıp, oradaki zamanı kendi alanını ilgilendiren testlere ayırabiliyordu. Bu yıl ki uygulanan TYT'de ise bütün sorular eşit puanlıydı ve tek bir  puan türü olan TYT-P (puanı) elde edileceğinden, bütün adaylar tüm soruları çözmek zorundaydı. Bu durum zaman sorununun yaşanmasına neden olmuştur. 

Sizce yüzdelik dilimlerde oynama olacak mı?

Bu yıl, kontenjanlarda ciddi bir şekilde değişiklikler vardır. Örneğin; Sayısal puan türünde 12.327 kontenjan artışı, Eşit Ağırlık puan türünde 25.852 kontenjan azalması olmuştur. Bu kontenjan değişimleri, yerleştirmeleri ve sıralamaları etkiler. Ayrıca bu yıl ki sıralamalarda da çok ciddi değişiklikler vardır. Özellikle MF puan türünden adayların sıralamalarının 1,5 kat geriye düştüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani geçen yıl 3800. olan bir adayın, bu yıl 7.000'lere kadar gerilediğini görüyoruz. Bu durumda da yüzdelik dilimde 1,8 oranında değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Kısaca örnek verirsem, bu yıl 7.000'de olan bir adayın MF puan türünde 2.500 ile 14.000 arasındaki bir sıralamada tercih yapmasını öneririm. TM puan türünde ise bu durum tam tersidir. Yani, aynı puan ve sırayı karşılaştırdığımızda geçen sene 4000. olan bir adayın bu yıl aynı puan alsa da 7000. sıraya kadar gerilediğini görmekteyiz. Buda ciddi bir sıralama değişikliği anlamına gelir. Bu nedenle Eşit Ağırlıktan tercih yapacak adaylar sıralamasını iki kat geriye kadar geniş tutmak zorundadır. 

Öğrenciler tercih yaparken nelere dikkat etsinler?

Öğrenciler tercih yaparken;
a) Okuyacağı programı (Lisans, Ön Lisans) iyi araştırmalıdırlar.
b) Kılavuzda ki özel koşulları iyi okumalıdırlar. 
c) Sıralamalara dikkat ederek tercih yapmalıdırlar. Tercihin en önemli noktası doğru sıralama yapmaktır.
d) Kendi ilgi ve yeteneklerine uygun meslekleri seçmelidirler.
e) Elalem kazanamadı demesin diye istenmeyen bir program yazılmamalıdır.
f) Gerektiğinde deneyimli bir Rehberlik Uzmanından destek istemeleri daha doğru olacaktır.

 

Yenikapı Haber / Arzu Karakuş / ÖZEL
                                                                                                                                                       

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum