PİYASALAR

  • BIST 1008980.741.98%
  • ALTIN2276.6010.03%
  • DOLAR32.310.17%
  • EURO35.04-0.15%
  • STERLİN40.9340.29%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Temiz yaşam için havanı bozma
Temiz yaşam için havanı bozma

Temiz yaşam için havanı bozma

Sağlıklı yaşam sağlıklı bir çevrede mümkündür. Hızla kalabalıklaşan ve yeni teknolojilerle tanışan dünyada, daha fazla üretme kaygısı çoğu zaman çevresel kirliliğe neden olmakta; söz konusu kirlilik insan sağlığı ve diğer canlıların doğal yaşamı için tehdit oluşturmaktadır.

A+A-

8-10 Mayıs 2017 tarihlerinde Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 1.Ulusal Hava Kalitesi Yönetimi Çalıştayı hava kirliliğinin azaltılarak hava kalitesinin sağlanması noktasında önemli başlıklar içeriyor.

Hava kirliliği nedir?

Hava kirletici parametrelerin insan sağlığı ve ekolojik sisteme zarar verecek boyutlara ulaşması durumuna hava kirliliği denir.
Hava kirliliğine yapay ve doğal olarak kategorilendirilebilecek çeşitli sebepler neden olmaktadır. Sanayi ve ulaşımdan kaynaklanan bazı çıktılar hava kirliliğine neden olmakta ya da kirliliğin boyutunu artırmaktadır.

Hava kirliliği, sadece havayı tüketmez

Avrupa Çevre Ajansı 2016 Hava Kalitesi Raporu'nda hava kirliliğinin sağlık, tarım ürünleri, ekinler, orman verimi, ekosistemler, iklim ve inşa edilmiş çevresel alanlarda fark edilebilir düzeyde etkilerinin bulunduğu vurgulanmıştır.

Taşımacılık, endüstri, termik santraller, tarım, evsel kaynaklar ve atık yönetiminin tamamı hava kirliliğine neden olmaktadır. 
Hava kirliliğinin sağlık, ekosistem, iklim değişikliği, inşa edilmiş çevre ve kültürel mirasa belirgin  zararı olduğu gibi ekonomiye de olumsuz etkisi olmaktadır.

Sağlığa etkisi;

Hava kirliliği, en büyük tek çevresel sağlık riskidir. Son yıllardaki tahminler hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık yükünün önemli olduğunu belirtmektedir. Kalp hastalıklarına davetiye çıkaran hava kirliliği, prematüre doğumların % 80'ine neden olmaktadır. Akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri de yine hava kirliliğinden büyük ölçüde etkilenmektedir. Hava kirliliği tüm nüfus için tehdit olmasına rağmen , kirletilmiş bölgelerde yaşayan insanlar bu kirliliğe daha afzla maruz kaldığından daha büyük risk altındadır.

Ekosisteme etkisi;

Hava kirliliğinin çok önemli çevresel etkileri vardır ve su ve toprak kalitesi ile bunları destekleyen ekosistem hizmetlerini olduğu kadar direkt olarak bitki örtüsünü de etkileyebilir. 

İklim değişikliği;

Hava kirliliği ve iklim değişikliği birbirinden ayrılamaz. Pek çok hava kirleticisi aynı zamanda kısa dönemde iklim ve küresel ısınmayı potansiyel olarak etkileyen iklim etkileyicileridir.

İnşa edilmiş çevre ve kültürel miras;

Hava kirliliği malzeme ve binalara da zarar vermektedir. Hava kirliliğinin kültürel miras malzemelerinde etkisi ciddi endişe vermektedir çünkü tarihin ve kültürün bir kısmının yok olmasına neden olmaktadır. 

Ekonomik etkileri;

Hava kirliliğinin sağlık, tarım ve orman ürünleri, ekosistem, iklimve çevre üzerindeki etkiler aynı zamanda hatrı sayılır şekilde piyasa ve piyasa dışı fiyatları da etkilemektedir. Hava kirliliğinin piyasa dışı fiyatları; azalan çalışma verimliliğini ve sağlık harcamaları ile orman ürünleri kayıplarını içermektedir. 

Hava kirliliği çok önemli bir çevresel ve sosyal sorundur. Hava kirliliğinin etkilerini azaltmak için etkili bir eylem gerçekleştirmek ve kirliliğe neden olan etken veya etkenlerin ne olduğunun iyi bilinmesi gerekmektedir.

Hava kirliliği ile mücadele

8-10 Mayıs 2017 tarihlerinde Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 1.Ulusal Hava Kalitesi Yönetimi Çalıştayı Sonuç Bildirgesi ve Raporu'nda, hava kirliliğiyle etkili mücadele için bazı önemli noktalar sıralanmıştır;

Ulaşım, imar ve temiz hava eylem planları birlikte değerlendirilmeli ve gerekli yatırımlar bu planlar dikkate alınarak yapılmalıdır.

Temiz Hava Eylem Planları hazırlanırken bölgede hava kalitesine ilişkin hazırlanan akademik çalışmalardan yararlanılmalıdır. 

Kentlerde akıllı ulaşım ağları oluşturulmalıdır.

Taş ocakları, çimento tesisleri, hafriyat ve kentsel dönüşüm gibi faaliyetlerden kaynaklanan yüksek miktarda toz nedeniyle yaşanan kirliliğin giderilmesi için faaliyet sahibi tarafından gereken önlemler alınmalıdır.

Ülkemize uygun yakma sistemleri ve arıtma tesislerinin geliştirilmesi için AR-GE teknolojinin sahalarının oluşturulması sağlanmalıdır.

Yenikapı Haber
 

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.