PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Tansiyonu etkileyebilecek 4 gizli alışkanlık!
Tansiyonu etkileyebilecek 4 gizli alışkanlık!

Tansiyonu etkileyebilecek 4 gizli alışkanlık!

Yüksek tansiyon riski sadece genetik değildir. Diyetisyen Serkan Sıtkı Şahin tansiyonu etkileyebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor... Kan basıncınız sadece genetikle değil, aynı zamanda yaşam tarzınızla, beslenmeniz, egzersiz alışkanlıklarınız ve uyku düzeninizle yakından ilişkilidir.

A+A-

Birçok insan, yağlı, tuzlu ve şekerli bir diyetin tansiyon oranlarını etkileyebileceğini bilir. Ancak tansiyonunuzu etkileyebilecek diğer alışkanlıklar hakkında sizi uyarmak istiyorum.

 

İlaçlar
Küçük ağrıları tedavi etmek için reçetesiz satılan ilaçları kullanan kişiler tansiyon ölçümlerinde ani değişiklikler görebilirler. Ağrı kesici olarak kullanılan ilaçlar tansiyonu yükseltebilir. Pek çok ağrı kesici ilacın kan basıncını arttırdığı bilinmektedir.

Doğum kontrol ilaçları, antidepresanlar ve kanser ilaçları da tansiyonunuzu yükseltebilir.

Kafein
Kafein kan basıncını yükseltir. Kafeinin 300 miligram (mg) veya günde yaklaşık iki ila üç fincan kahve ile sınırlandırılmasının, yüksek kan basıncının kritik seviyelere ulaşmasını önlemeye yardımcı olabileceği önerilmektedir.

Yeşil çay ve matcha gibi diğer kafeinli ürünler de adrenalin artışını tetikler ve tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden kontrollü tüketmekte fayda var.

Katkı maddeleri
Katkı maddeleri ve bazı gıda kombinasyonları yüksek kan basınçlarına yol açabilir. "Doğal” olarak etiketlenen tamamlayıcıların tümü güvenli kabul edilmez. Meyan kökü gibi katkı maddelerini kullanan bitkisel karışımlar, hipertansiyona neden olabilir.

Beyaz önlük hipertansiyonu
Bazı insanlar, hastane ortamında kaygı duyduğunda ortaya çıkan ve yüksek tansiyon okumalarına neden olan "beyaz önlük hipertansiyonu” yaşar. Bu ölçümler yanlış hipertansiyon görüntüsü verebilir ve bu da insanların gereksiz tansiyon ilaçları kullanabileceği anlamına gelir. Bunu dengelemek için insanlar tansiyon değerlerini evde ölçebilir ve bu değerleri hastanede yapılan ölçümlerle karşılaştırabilir.

 

Evde mümkün olduğunca doğru bir ölçüm yapmak için, iyi kalibre edilmiş ve iyi pillere sahip taşınabilir bir cihaz kullanarak tansiyonunuzu ölçün. Doğru bir ölçüm için tuvalet ihtiyacınızı giderin, ölçümden 30 dakika önce sigaradan ve kafeinden kaçının ve ölçüme başlamadan önce birkaç dakika sessizce oturun.

Tansiyonun sağlıklı değerleri 120 sistolik (büyük) ve en az 80 diastolik (küçük) değerleridir. Sistolik (büyük) tansiyon 130 ila 139 arasında ve diyastolik (küçük) tansiyon 80 ila 89 arasında olduğunda meydana gelir birinci evre hipertansiyon olarak adlandırılır. 2. evre hipertansiyon, 140'tan büyük bir sistolik ve 90'dan daha büyük bir diastolik değerdir.

 

 

 

180'den yüksek sistolik ve 120'den büyük bir diastolik bir kan basıncınız varsa ve göğüs ağrısı, baş dönmesi veya nefes darlığı belirtileri varsa bu bir acil durumdur. Bu durumda felç veya kalp krizi riski çok yüksek olduğu için en yakın acil servise gidilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.