PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2522.3671.55%
  • DOLAR32.5820.26%
  • EURO34.6470.04%
  • STERLİN40.418-0.36%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Süt Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Süt Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süt Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günde milyonlarca kişinin tüketimini gerçekleştirdiği süt hakkında bilmeniz gerekenler.. Sizler için süt hakkında bilinmeyenleri ve olumlu olumsuz yönlerini araştırdık. Sağlıklı süt tüketimi nasıl gerçekleştirilir? Sütün doğru tüketimi hakkında dikkat edilmesi gerekenler sizlerle..

A+A-

Süt Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk, genç ve yaşlı hemen herkesin düzenli olarak tükettiği süt, eşi benzeri bulunmayan ve hayvanların yavrularını beslemek için ürettiği, içerisinde bir çok zengin mineral ve besin deposunun bulunduğu sıvı olarak bilinmektedir. Hayatımızın hemen her alanında yer alan bu maddenin kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusu olacaktır.

Günde Bir Bardak Süt Tüketimi

Ortalama bireylerin günlük tüketmekte olduğu süt miktarı bir bardak olarak bilinmektedir. Bu da ortalama 200 gram yapacaktır. Bu miktarda ki bir sütün içerisinde ortalama 7 gram yağ, 7 gram kaliteli protein, 9 gram süt şekeri ve 1,5 gram kalsiyum ve fosfor bulunmaktadır. Beraberinde bir çok mineral de yer almaktadır.

4-039.jpg

Açık Süt Zararlı Mı?

Halk arasında sokak sütü olarak da bilinen açık süt, bazı inanışlara göre son derece sağlıklı, kaliteli, temiz, doğal, saf ve yüksek besin değerine sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak yapılan araştırmalarda açık sütün çiğ olarak satışının gerçekleştirilmesi evlerde kontrolsüz olarak kaynatılması ile içerisinde ki bir çok besin değerinin yok olduğu, kalsiyum, fosfor ve vitaminlerin büyük oranda eksildiği görülmektedir. Buda sütün bireye sağlayacağı faydaları ortadan kaldırmaktadır.

Öte yandan açık sütler özellikle yaz aylarında ekşimeyi önlemek için soda karıştırılarak tüm özelliklerini kaybedebilmektedir. Beraberinde süt miktarını arttırmak için su katmak, sütün yağını alma gibi hileli oyunlar ile tüketicinin kandırılmasına da sebep olabilmektedir. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda yalnızca hastalıklardan ari olan çiftliklerin sütlerini çiğ olarak satmalarına izin verilmiştir.

2-103.jpg

Pastörize Süt Sağlıklı Mı?

Hemen her marketin raflarında yer alan pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri yaygın bir kullanıma sahiptir. Uzun zamandır uygulanmakta olan pastörize işlemi, süt ürününün ısıl işlemden geçirilerek zararlı bakterilerden yüksek oranda arındırılması işlemi olarak bilinmektedir. Farklı teknikler ile uygulanabilen bu işlem ülkemizde genellikle 12 ile 40 saniye arasında değişen 72 ve 85 santigrat derece arasıda uygulanmaktadır. Peki ya pastörize süt sağlıklı mıdır? Diye soracaksınız.

Elbette ki ısıl işlem esnasında süt içerisinde barındırmakta olduğu mineral, vitamin, kalsiyum, fosfor gibi maddelerinde düşüşler meydana gelmektedir. Ancak bu düşüş ciddi oranlarda olmaması ile beraberinde sütün kalsiyum, fosfor, vitamin ve mineral değerlerini yok etmemektedir. Beraberinde çiğ süt içerisinde yer alan bir çok zararlı bakterinin yok edilmesini de sağlamaktadır. Bu sebeple pastörize edilmiş süt tüketimi herhangi bir sorun teşkil etmediği gibi gayet sağlıklı görünmektedir. Ancak pastörize edilen sütün her daim doğru ısıl işlemden geçmesi ve bir hayli temiz ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca gerçekleştirilen pastörize işlemi sütün raf ömrünü uzatacağı gibi bozulma riskinide en aza indirgemektedir.

Yazın 2 Kışın 4 Günde Tüketilmelidir

Pastörize sütler ısıl işlemden geçmelerinin hemen ardından soğuk hava ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Kolay ekşiyebilen ve gıda zehirlenmelerine neden olabilen süt, evlerde ve marketlerde her daim soğuk dolaplarda muhafaza edilmelidir. Özellikle yaz aylarında daha çabuk bozulduğu bilinen süt ve süt ürünlerinin açıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Bakteri ve mikrop oluşumunun hızlı ilerleyebildiği sütte yazın 2, kışın ise 4 gün tüketim süresi sağlıklı görülmektedir. Ayrıca günlük sütlerinde aynı şekilde kısa süre içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Ürünün üretim ve son tüketim tarihini her daim kontrol ederek almanız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.