PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2416.205-0.73%
  • DOLAR32.5830.3%
  • EURO34.8130.43%
  • STERLİN40.4420.59%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Süresi Dolan Sözleşmeli Personel İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Süresi Dolan Sözleşmeli Personel İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Süresi Dolan Sözleşmeli Personel İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Sözleşmeli personellerin sözleşmeleri belirli süreli yapılabilmektedir. Çalışma süresi dolan ve görevi biten sözleşmeli personeller işsizlik maaşı talep edebilirler mi?

A+A-

Süresi Dolan Sözleşmeli Personel İşsizlik Maaşı Alabilir mi? Kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli olarak görev yapan kişiler, kadrolu memur olarak görev yapan kişilere göre sınırlı haklara sahiplerdir. Bu noktada kadrolu çalışan ile sözleşmeli çalışan arasındaki hakları iyi bilmek gerekmektedir. Sözleşmeli personeller için yapılan sözleşmeler, belirli bir tarih aralığını kapsayabilir. Bu durumda kişiler, görevlerinin sonlanmasının ardından işsizlik maaşı alıp alamayacaklarını merak etmektedirler.

Sözleşmeli Personel ve Kadrolu Memur Olmak Ne İfade Eder?

Sözleşmeli personeller, kamu kurum ve kuruluşlarına geçici olarak alınan çalışanları ifade etmektedir. Sözleşmeli personel alımında, belirli mesleki alanlarda ihtiyaç doğması durumunda bu kişiler işe alınmaktadır. İhtiyacın olmaması durumunda ise sözleşme bitirilmektedir. Kişinin çalışma durumuna göre her yıl sözleşme yenilenmektedir. Sözleşmeli personel olarak görev alan kişilerin hakları, kadrolu memur olarak çalışanlara göre sınırlıdır.

Kadrolu memur olarak görev yapan kişiler ise, görevini kötüye kullanacak herhangi bir davranışta bulunarak açığa alınmadığı sürece, emekliliğine kadar görevine devam ederler. Bu kişiler daha geniş haklara sahiplerdir. Sözleşmeli personeller bahsedildiği gibi geçici görevler için alındıklarından, sözleşmeleri de belirli süreli olabilmektedir. Yani görev bitiminde personele ihtiyaç yoksa sözleşme yenilenmemektedir. Dolayısı ile bu aşamada kişiler işsizlik ödeneği alınıp alınmayacağını merak etmektedirler.

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Bitmesinin Ardından İşsizlik Ödeneği Talep Edilebilir mi?

Belirli tarih aralığını kapsayan sözleşmeye sahip olan kamu personeli, bu zamanın dolması ve görevlerinin sonlanması durumunda, işsizlik ödeneğine başvurabilirler. Bu kişiler işsizlik ödeneğine hak kazandıkları için bu hakları herhangi bir durumda engellenemez. Bu aşamada sözleşme süresi kendiliğinden bitmiş olduğu ve kişi işten çıkarılmadığı veya görevden çekilmediği için, dolayısı ile işsizlik ödeneği talep etmek için herhangi bir engel oluşmamaktadır.

Sözleşmeli personel olarak görev yapan kişilerin bu durumda sözleşme başlangıç ve bitiş tarihlerine hakim olmaları gerekmektedir. Sözleşmenin bitişi ile birlikte işsizlik ödeneği hakkı kazanılmaktadır. Bu durumda uygun yollar ile kişiler bu ödenek için başvuruda bulunabilirler. Burada önemli olan bahsedilen mevcut şartların sağlanıyor olmasıdır.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.