PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sözleşmeliler 6. Dönem Toplu Sözleşmede Kadro İstiyor
Sözleşmeliler 6. Dönem Toplu Sözleşmede Kadro İstiyor

Sözleşmeliler 6. Dönem Toplu Sözleşmede Kadro İstiyor

Büro Memur-Sen tarafından yapılan açıklamada ''Kamu hizmetlerinin asli ve sürekli nitelikteki kamu görevlileri eliyle yürütülmesi esas olmasına rağmen, birçok kamu hizmeti sözleşmeli statüde personel istihdam edilmek suretiyle yürütülmektedir.'' denildi.

A+A-

BÜRO MEMUR-SEN tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kamu hizmetlerinin asli ve sürekli nitelikteki kamu görevlileri eliyle yürütülmesi esas olmasına rağmen, birçok kamu hizmeti sözleşmeli statüde personel istihdam edilmek suretiyle yürütülmektedir. Sözleşmeli personel istihdamına yönelik yasal ve idari mevzuatın çeşitliliği, kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel istihdamına yönelik uygulama farklılıkları; sözleşmeli personel sistemini karmaşık hale getirmiştir. Bu durum kadrolular ve sözleşmeliler arasındaki eşitsizlik ve adaletsizliği derinleştirmiştir.

Kamu personel sistemimizin yakın geçmişine bakıldığında, iki kez “sözleşmeli personelin kadroya geçişi” konusunda kapsamlı yasal düzenleme yapıldığı görülmektedir. Bunlardan ilki, 4 Haziran 2011 tarihli ve yaklaşık 100 bin sözleşmeli personelin kadroya geçişini öngören 632 sayılı KHK olup sözleşmeli personel statüsündeki kamu görevlilerinin büyük bölümü bu düzenleme ile kadrolu statüye geçirilmiştir. Bu düzenlemeden iki yıl sonra 2 Ağustos 2013 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan 6495 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na eklenen Geçici 41 inci maddesiyle de sözleşmeli personel statüsündeki yaklaşık 45 bine yakın kamu görevlisinin kadrolu statüye geçişi sağlanmıştır. Yapılan kadroya geçiş düzenlemeleri kamu yönetiminin sözleşmeli personel istihdam etme iradesinden büyük oranda vazgeçtiği kanaatinin oluşmasına neden olmuştur.

Fakat 2013 yılından itibaren belirli bir süre sözleşmeli personel olarak görev yaptıktan sonra kadroya geçişi öngören sözleşmeli personel modeline ağırlık verilerek yeniden sözleşmeli personel pozisyonundaki kamu görevlisi istihdamına ağırlık verilmiştir. Mevcut durumda Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde sözleşmeli çalışanlara ilişkin olarak yapılan düzenlemelerle, 3 yıl sözleşmeli çalışma süresini tamamlayanlar, kadrolu olarak atanmaktadır. Fakat birçok bakanlık ve kurumda çalışan sözleşmeli personele ilişkin olarak bu sisteminin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi 6. Toplu Sözleşme döneminde sendikaların ortak ve öncelikli bir talebi olup kamuya getireceği mali bir yükü de bulunmamaktadır. Bu konu, 2021 yılında yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulunun gündem maddelerinden biridir.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Büro Memur Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan da “Aynı işi yapan, aynı mekânı, bazen aynı unvanı paylaşan personelin biri memur diğeri sözleşmeli olduğu için farklı mali ve sosyal haklar ortaya çıkaran bu durumun sürdürülmesi mümkün değildir. Kurum, unvan, görev yeri ayırımı olmaksızın, bu süreçte sözleşmeli tüm personel istisnasız kadroya geçirilmelidir.” Sözleriyle görüşlerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.