PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2308.111.41%
  • DOLAR32.3230.22%
  • EURO35.029-0.08%
  • STERLİN40.7990.04%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Son 10 yılda ciddi bir atılım Kış sporlarının parlayan yıldızı: Erzurum
Son 10 yılda ciddi bir atılım Kış sporlarının parlayan yıldızı: Erzurum

Son 10 yılda ciddi bir atılım Kış sporlarının parlayan yıldızı: Erzurum

Türkiye, kış sporları alanında son 10 yılda ciddi bir atılım yaptı. 2011 yılından itibaren uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan Erzurum, bu atılımın merkezi konumunda.

A+A-

2011'deki Üniversiteler Kış Oyunları ve 2017'deki Avrupa Gençlik Kış Oyunları Festivali, Erzurum'u kış sporlarının Türkiye'deki merkezi haline getirdi.

Türkiye'nin buz hokeyi, sürat pateni, curling, kayaklı atlama gibi spor dallarında başlayan çıkışı sürüyor.

650 milyonluk liralık yatırımla Erzurum'a Konaklı ve Kandilli Kayak Merkezlerinin yanı sıra çok sayıda tesis kazandırıldı. 

Avrupa'nın en yüksek atlama kuleleri

2011 yılında yapılan tesislerden biri de atlama kuleleri. Erzurum'un sembolü haline gelen kuleler, aynı zamanda Avrupa'nın en yüksek atlama kuleleri olma özelliğine de sahip. Türkiye'nin ilk ve tek atlama kuleleri, çok sayıda sporcunun yetişmesine önayak oluyor.

Milli sporcu Fatih Arda İpçioğlu, "Gerek ailemden taviz vererek gerek kendi yaşantımdan taviz vererek sürekli bu spor ile ilgilendim. Ve tabii ki de belirli dereceler elde ettim ülkemiz adına. En büyük elde ettiğim derece olimpiyatlara katılmak oldu. İlk defa kendi kotam ile olimpiyatlara katılan ilk Türk sporcu oldum" dedi.

Tesisler kış sporlarına ilgiyi artırıyor

Bu tesisler kış sporlarına ilgiyi artırırken, milli takımlar için de sporcu kaynağı haline geldi. Buzda fırtınalar estiren Fırat Kaymakçı da bu sporculardan biri. 

"Önümüzde 2011 yılından sonra 2 yılda bir yapılan Universiade yarışları ve büyükler Avrupa Şampiyonası var. Hazırlıklarımız onlar için devam ediyor. En büyük hedefimiz olimpiyatlara hazırlanmaktır." 

Tesisler Erzurumlu gençleri yepyeni bir dünya ile tanıştırdı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, "Bir curling'in nerdeyse tamamı Erzurumlu sporculardan oluşmaktadır. Yine baktığınızda short track'te (sürat pateni) sporcuların tamamına yakını Erzurumlu sporculardan oluşmaktadır" dedi.

Buz hokeyi salonu 5 takıma hizmet veriyor

Buz hokeyi de Erzurum'daki popüler spor dallarından biri haline geldi. 

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda, Erzurum'da yapılan tesislerden biri de buz hokeyi salonu. Salon, Erzurum'da 5 buz hokeyi takımına hizmet veriyor.

Buz hokeyi salonlarının inşasıyla Kenan Kars gibi gençlerin hayatı da bambaşka bir yön kazandı.

Milli sporcu Yusuf Kenan Kars, "2011 Universaide zamanında buz pisti benim evimin önündeydi. Bana çok katkı sağladı. İlk önce ben izlemeye gitmiştim. Sonrasında spora başladım, yaklaşık 9 yıldır yapıyorum. 7 yıldır da milli sporcuyum. Çok güzel ve gurur verici bir şey" diye konuştu.

Curling Milli Takımı'nda, Erzurum'da yetişen sporcular var

Bugün Erzurum'da, Türkiye genelinde pek tanınmayan curling sporu da gençler için bir cazibe merkezi.

Sporcu olarak devamlılığın önemli olduğunu söyleyen milli sporcu Öznur Polat, "Tesisler bize her zaman antrenmanda devamlılık yapmamızı sağlar. Bir sporcunun haftada en az 4-5 defa antrenman yapması gerekiyor, eğer başarı istiyorsa. Bunu takımla birlikte yaptıktan sonra başarı geliyor. Bu da tesisler sayesinde" dedi.

Tesislerin inşa edilmesi Erzurum'da lisanslı sporcu sayısında patlama yaptı, 2018 yılında sayıları 8 bini buldu.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.