PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SOCAR'ın dev yatırımı 'STAR Rafineri' açıldı
SOCAR'ın dev yatırımı 'STAR Rafineri' açıldı

SOCAR'ın dev yatırımı 'STAR Rafineri' açıldı

Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR'ın 6.3 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği STAR Rafineri...Ülkemizin en büyük Özel Sektör yatırımı olan Star Rafinerisi, İzmir-Aliağa’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımlarıyla gerçekleştirilmektedir.

A+A-

Türkiye reel sektör tarihinin en büyük ve en uzun vadeli proje finansmanı kredisi anlaşmasını imzalayan STAR Rafineri, avrupa, Orta Doğu ve Afrika ( EMEA) bölgesindeki en büyük petrol operasyonlarından biridir.

Ä°lgili resim

SOCAR'ın dev yatırımı STAR Rafineri açıldı ile ilgili görsel sonucu

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım, son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olarak Rafineri- Petrokimya entegrasyonunu hayata geçirecek olan STAR Rafineri, Türkiye'nin İlk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi'ne sahip projesidir.

0001.jpg0002.jpg0003.jpgdffd.jpg

SOCAR'ın dev yatırımı STAR Rafineri açıldı ile ilgili görsel sonucu

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev; 

 STAR Rafineri ile ilgili olarak; “Bugün bizim için tarihi bir gün. Çünkü 25 Ekim 2011 tarihinde, yine burada bulunan iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından temeli atılan STAR Rafineri’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en yeni teknolojileriyle donatılan STAR Rafineri, rafineri ve petrokimya entegrasyonunu gerçekleştirdiğimiz, bizim için stratejik öneme sahip bir yatırım. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan rafinerimiz, Azerbaycan ve Türkiye arasında gelişen ekonominin en önemli yatırımlarından biri olacak” diye konuştu. 

STAR Rafineri’nin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki tarihi bağlarını daha da güçlendirdiğini belirten Abdullayev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de petrokimya sektöründe oluşturduğumuz tam entegre sistemle Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın ekonomik gücünü artırmaya odaklandık. Türkiye’ye ve Türkiye ekonomisine güvenimizin bir göstergesi olan STAR Rafineri’nin bugün faaliyete geçmesinin ardından, önümüzdeki dönemde yatırımlarımızın devam edeceğini hatırlatmak isterim. Türkiye’de 14.2 milyar dolara ulaşan yatırımlarımız, tüm projeler tamamlandığında 19.5 milyar dolara ulaşacak. Biz; kardeş ülke olarak gördüğümüz Türkiye’nin üretim gücüne güç katmak, Azerbaycan’ın enerji sektöründeki kaynaklarını, yüksek katma değerli bir şekilde dünyanın diğer ülkelerine ulaştırmak için hiç durmadan çalışıyoruz. Bu vesileyle Türkiye ve Azerbaycan devlet yetkililerine ve rafinerimizin inşaatı döneminde özveriyle çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”

TÜRKİYE’NİN PETROL ÜRÜNÜ İHTİYACININ DÖRTTE BİRİ STAR RAFİNERİ'DEN

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol operasyonlarından biri olarak Türkiye petrokimya sektöründe cari açığın azaltılmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak STAR Rafineri’de nafta, ksilen, dizel, jet yakıtı, LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirecek. Petkim'in hammaddesi olan naftanın tamamına yakını da STAR Rafineri tarafından tedarik edilecek. Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip olan rafinerinin depolama kapasitesi ise 1.6 milyon metreküp. İnşaatın en yoğun döneminde 14 ülkeden 3000’in üzerinde mühendis olmak üzere toplam 19.500 bin kişinin çalıştığı rafineri, ekonominin yanı sıra istihdama sağladığı katkı ile de öne çıkıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Türkiye dünya çapında söz sahibidir, bu bizi çok sevindiriyor ile ilgili görsel sonucu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Türkiye dünya çapında söz sahibidir, bu bizi çok sevindiriyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev,Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde dünya çapında büyük bir güce ulaştığını belirterek, "Türkiye dünya çapında söz sahibidir. Bu bizi çok sevindiriyor. Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür." dedi. 

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın iştirakı SOCAR Türkiye tarafından Aliağa'da inşa edilen ve reel sektörün 6,3 milyar dolarlık yatırımla tek noktaya yaptığı en büyük proje olma özelliğini taşıyan STAR Rafineri, Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali, Petlim Konteyner Limanı ve Aliağa Genel Müdürlük binası açılışı için gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Aliyev, bu dev yatırımın Türkiye ve Azerbaycan kardeşlik tarihinde önemli bir yerinin bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'ye 3'üncü ziyaretini gerçekleştirdiğini ve kardeş Türkiye topraklarında bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkinin en yüksek seviyede bulunduğunu ve bunun da asırlar boyu birlikte olan insanlar için doğal olduğunu aktardı. 

Türkiye ile birliğin "sarsılmaz" olduğuna işaret eden Aliyev, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin de Türkiye olduğunu anımsattı.

İki ülkenin ortaklığının şerefli bir tarihe dayandığını, siyasi ilişkilerin en yüksek zirveye çıktığını, bunun iktisadi alana da yansıdığını vurgulayan Aliyev, şöyle konuştu:

"Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde dünya çapında büyük bir güce ulaştı. Türkiye dünya çapında söz sahibidir. Bu bizi çok sevindiriyor. Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür. Türkiye bölgede çözümcü rol oynuyor. Türkiye ve Azerbaycan dünya çapında kardeşlik örneği gösteriyor. Ben dünyada 2 ülke tanımadım ki Türkiye ve Azerbaycan kadar bağlı olsunlar. Bu büyük bir servettir. Bunun için büyük yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bizim gücümüz birliğimizdir ve bu bizim servetimizdir."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Türkiye dünya çapında söz sahibidir, bu bizi çok sevindiriyor

Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritası

Türkiye ile diğer önemli projeleri de hayata geçirmeye hazırlandıklarını kaydeden Aliyev, "Her proje, bölge için Avrasya için önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan güçlü siyasi irade gösteriyor. Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını çiziyor. Bu yeni haritaların altında bizim imzamız var. Bütün bu projeler büyük maliyet gerektiren projeler. Burada kardeş ülkelerin ekonomisine büyük yatırım yaptık." diye konuştu.

Aliyev, gelecekte iki ülkenin daha da büyük yatırımlar yapacağına inandığını belirterek, Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin de devam edeceğini sözlerine ekledi. 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.