Feministim diye göğsünü gere gere gezinen bazı avukatlara cevap

İlknur Birsel

30 yıllık ilkelliği bu zamanda hala savunan SÜRESİZ nafakayı cengaverce savunan  SÜRELİ nafakaya şiddetle karşı çıkan bazı kadın dernekleri temsilcileri ve bunların hukuk alanındaki uzantıları Feministim diye göğsünü gere gere gezinen bazı avukatlara cevaptır. 

1- YASA ÇİFT TARAFLIDIR KADIN DA SÜRESİZ NAFAKA ÖDER AVUTMASI

Geçenlerde ilk kez bir yargıtay kararı gördük birlikte.6000 ₺ maaşı olan bir kadının eşine bağlanan SÜRESİZ yoksulluk Nafakası  kararıydı..
Bu konudan bahsettiğinizde bir çok hukuk eğitimi almış insanın size ilk söyleyeceği " Ama yasa çift taraflı, erkeğe de bağlanıyor..
Şunu sormak isterim

-Hiç işsiz süresiz nafaka mahkumu yapılan kadın gördünüz mü ? 
-Yıllar boyu  nafaka alan erkek gördünüz mü ? 10 gün evli kalıp 29 yıl nafaka ödeyen kadın gördünüz mü ? Eşit kusurlu ve çocuksuz 17 yıldır nafaka ödeyen kadın var mı ? 
-Çocuğu olmadığı halde erkeğe nafaka ödememekten hapis yatan kadın gören, duyan var mı?

 
SONUÇ OLARAK KADIN OLSUN ERKEK OLSUN , KİME OLURSA OLSUN BU BİR ÖMÜR BOYU SÖMÜRÜ YASASIDIR. ÇOCUĞU ÇOCUĞU OLMAYANA BİLE , TEDBİR NAFAKASI BİLE DAVA SÜREÇLERİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE EN AZ İKİ YIL ÖDENMEKTEDİR .BU YASA BİR İNSANIN TÜM YAŞAMINA İPOTEK KOYMAKTIR. NİTEKİM ÇOCUK OLMADIĞI HALDE 17, 27, 29 yıldır nafaka ödeyen mağdurlar aramızdadır. 10 yıldır sonuçlanmamış ve halen tedbir nafakasının ödendiği davalar vardır.

Ayrıca yasa çift taraflı ise zaman içinde  bu yasanın süresiz ibaresinin yarattığı mağdur süresiz nafaka mahkumu kadınların da çoğalması mümkündür. KADIN ya da ERKEK , hepsi için ömür boyu borç zarardır.
Madem ki yasa çift taraflı Süresiz Nafaka mahkumu kadınları Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu üyesi olmaya ve Süreli Nafaka yasa tasarısını desteklemeye davet ediyoruz. Biz cinsiyet odaklı bir platform değiliz. Ne kadın ne erkek,İnsan ve Aile nin yanındayız.

2- YASADA SÜRESİZ YAZIYOR AMA ASLINDA BU SÜRESİZ OLMASI ANLAMINDA DEĞİL DİYENLERE cevap 
Nafakanın iptal koşulları


a-) Kadın evlenirse nafaka iptal olur.
Kadın evlenmediği takdirde nafaka ömür boyu devam eder. Bir çok kadın nafaka almak için resmi nikahsız yaşam sürmektedir.Ayrıca 29 yıldır evlenmeyen her yıl nafaka arttırma davası açan kadın örnekleri çoktur.
b-) Kadın yoksulluktan kurtulursa nafaka iptal olur.

Asgari ücretle çalışmak kadını yoksulluktan kurtarmıyor diye yargıtay kararı mevcuttur.  Asgari ücret üzerinde maaş verip resmiyette asgari ücret gösteren yığınlarca iş yeri vardır.

Genç, sağlıklı çocuksuz kadına bile " beş yıldır nafaka alıyorsun, ayakta durmak için ne yaptın, iş aradın mı ? " diye soran olmaz. Nafaka arttırma davası rahatlıkla açılabilir. Nafaka azaltma davası da açılabilir ancak Nafaka kadın evlenmedikce ya da Asgari ücretin üzerinde gelire sahip olmadıkça Süresiz Nafaka mağdurunun önünde hep kocaman duvarlar vardır. Her iki tarafı da Kayıtsız çalışmaya iter. Her iki tarafında iş yaşamında gelişmesini engeller.
Düşünün ki, Üç ay evli  kalmış çocuksuz bir kadının 80 yaşına kadar yaşadığını düşünürsek aynı şekilde erkek ölmedikçe bu kadının nikahsız yaşadığı, kayıtsız çalıştığı boşandığı erkek tarafından tespit edilmedikçe nafaka ölene kadar devam eder. Her yıl açılan arttırma davalarıyla, ödeyemediğinde erkeğin defalarca  hapis cezasının tekrarıyla   ömür boyu husumet devam eder . 

c-) Kadın  veya Erkek herhangi biri vefat ederse nafaka haliyle sonlanır.

Soruyorum ömür boyu nafaka alan kadına boşandığı eş öldüğünde kim bakacak? 

d-) Erkek kadının haysiyetsiz hayatını kanıtlayabilirse ve belge olarak mahkemeye sunabilirse nafaka iptal olur.
Kadının haysiyetsiz ya da nikahsız yaşadığını tespitini yasa boşandığı eşe bırakır. Yani erkeğe " Git sen kadının peşine takıl,takip et , haysiyetsiz hayat yaşadığını kanıtla " der yasa . Düşünün ki SÜRESİZ NAFAKA borcundan defalarca cezaevinde kalmış adama bu görevin verilmesinin son derede acı, travmatilk sonuçlarını izliyoruz. Bunlar medyada basit kıskançlık cinayetleri gibi anlatılır. Kimse arka planda neler oluyor, sorgulamaz.

Yasalara çeki düzen verilmesi toplumun yarası olan boşanma olaylarında yaşanan bu vakaları da azaltacaktır.
Yani dünyanın en iyi avukatını bulsanız ancak ve ancak sizin az kusurlu olduğunuzu kanıtlayabilirse sadece tazminat ödemekten kurtarabilir. SÜRESİZ nafaka dan kurtulmanız yukarıdaki koşullar gerçekleşmediği takdirde nafakanın iptali imkansızdır. Eşit kusurluya bile SÜRESİZ nafaka bağlanır der yasa. 
Kemikleşmiş ve genelleşmiş erkek algısından dolayı mahkemelerde erkek aleyhine işler.

3- Adalet Bakanlığının SÜRELİ NAFAKA yasa taslağına " BOŞANMA ,EVDE OTUR YASASI diyen ve konuya sadece kadına şiddet olarak bakan zihniyetler ise tüm boşanma olaylarını  sadece kadına şiddete  bağlayarak erkek cinsiyetini sürekli düşmanlaştıranlara.

Ne yazıktır ki toplumumuzda eşine şiddet uygulayan, kişiliği bozuk erkekler mevcuttur. Eşinden sürekli şiddet  gördüğü için canına tak edip boşanan kadınlar zaten bu magandalar tarafından korkutulup sindirilmiştir ve bu kadınlar nafaka istemeye korkan, "yeter ki başımdan gitsin.lanet olsun parasına" diyen kadınlardır.  Gerçek mağdur da bu kadınlardır. Bu kadınların süresiz nafaka aldığını düşünürsek bahsi geçen İnsanlık dışı erkek modellerinin Süresiz Nafaka ve üstüne hapis cezaları alırsa ne kadar canavarlaşabileceğini düşünün artık. 
Feministim diyerek bu yasayı savunan bazı hanım hukukçulara soruyorum.


Hem eşitlik diye sürekli bağırmak hem de kadını aciz bırakarak ömür boyu boşandığı eşin cebine mahkum eden bu yasayı nasıl savunuyorlar. İnanmak mümkün değil.

4- NAFAKA HAKKI GASP EDİLİYOR diyenlere cevaptır.

Gerek Aile Komisyonunun önerisi, gerek Adalet bakanlığının kriterli yasa taslağında Nafaka Süreli olduğu takdirde Süre sonunda gerçekten mağdur olana kadına Devlet tarafından SOSYAL YARDIM fonunda ödenecek derken hangi hakkın gasp edilmesinden bahsediyorlar anlamak gerçekten çok zordur.


5- NAFAKA TAHSİL EDİLEMİYOR diyenlere cevaptır.

Nafaka tahsil edilemiyorsa İcra davası açılır. borç ödenmediği taktirde üç ay tazyik hapis cezası verilir. Nafaka hapsinde erteleme yoktur. Hapis cezasıda iken erkeğin hanesine borçlar faizi ile yazılır. Karşı tarafın vekalet ücreti de borca eklenir. Cezaevinden çıkar çıkmaz bu borç ödenmezse bir üç ay daha yatar, defalarca tekrarlanır. 2,5 yıldır cezaevinden çıkamayan mağdur vardır.
Adam ancak kaçak göçek yaşıyorsa yakalanana kadar nafaka ödemekten kaçabilir. yurt dışına kaçmışsa nafaka tahsili haliyle olamaz. 

6- Yobazlar Adalet Bakanlığına yasa çıkartıyor şeklinde olayı çarpıtan bazı medya gruplarına cevaptır.

BOŞANMIŞ İNSANLAR VE AİLE PLATFORMU isimli dört yıl önce tarafımdan kurulan Platformumuzun son derece adil düşünen , aklı başında ve çalışkan yönetici ekibimiz  ve üyeleriyle birlikte bugün gelinen yolu almaktan , Toplum, Aile ve İnsan için verdiğimiz mücadeleden , omuz omuza verdiğim platform yöneticisi arkadaşlarımdan gurur duyuyorum. Bizler konuya evrensel baktık. Ben yobazsam buyrun bu yobazla! Nerede  istiyorsanız tartışmaya gelin.

HODRİ MEYDAN!


Ve ısrarla diyoruz ki,


SÜRESİZ NAFAKAYLA YAŞAMAK TÜM YAŞAMI İPOTEK ALTINDA GEÇİRMEKTİR
SÜREKLİ NAFAKA ARTTIRMA DAVASI, İCRA VE HAPİS CEZASI KABUSUYLA YAŞAMAYA MECBUR EDİLMEKTİR.

SÜRESİZ NAFAKAYLA YAŞAMAK YENİDEN AİLE KURAMAMAK, BİTEN EVLİLİĞİNDE BABA OLMAMIŞSA,  BABA OLMAYI UNUTMAK DEMEKTİR.
YENİDEN AİLE KURULDUYSA EŞİNİN, ÇOCUKLARININ MAĞDURİYETLERİ YÜZÜNDEN SÜREKLİ MAHÇUP ,EZİK YAŞAMAYA MECBUR EDİLMEKTİR.

BOŞANMIŞ İNSANLAR VE AİLE PLATFORMU , NAFAKA MAĞDURLARI HUKUKİ MÜCADELE GRUBU VE ÇOCUKSUZ BOŞANAN NAFAKA MAHKUMLARI GRUPLARI ADINA DEVLETİMİZDEN 30 YIL ÖNCE YAZILMIŞ BUGÜN ÇAĞDIŞI KALMIŞ BU YASAYA SON VERMESİNİ, SÜRESİZ İBARESİNİN KALDIRILARAK HAKKANİYETLİ SÜRELİ NAFAKA YASASININ DÜZENLENMESİNİ ACİL OLARAK TALEP EDİYORUZ.