PİYASALAR

  • BIST 1009548.09-1.36%
  • ALTIN2494.6350.2%
  • DOLAR32.51-0.07%
  • EURO34.550%
  • STERLİN40.397-0.29%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rabia Katliamı'nın üzerinden 5 yıl geçti
Rabia Katliamı'nın üzerinden 5 yıl geçti

Rabia Katliamı'nın üzerinden 5 yıl geçti

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasını protesto için başkent Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarında bir araya gelen göstericilere 14 Ağustos 2013'te keskin nişancılarca ateş açılmasının ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinin üzerinden 5 yıl geçti. 

A+A-

Mısır'ın Devrimin Yarını Partisi Lideri ve eski cumhurbaşkanı adayı Dr. Eymen Nur, Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki katliamın 5. yılı dolayısıyla  değerlendirmelerde bulundu. 

"Olanlar tam anlamıyla bir suçtu"

Eymen Nur, 14 Ağustos 2103'te Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşananların savaş suçu sayılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Olanlar tam anlamıyla bir suçtu. Çatışma ve karşılıklı ateş açma söylentileri yalan. Biz yüzlerce kişinin topluca katledildiği bir operasyona tanık olduk. Bunun olması hedeflenmişti. Göstericileri dağıtmak için çok yöntem vardı. Özellikle Rabia'da rejim kanla gelerek askeri, faşist darbeyle Mısır halkının gözünü korkutmak istiyordu. Mısırlıları öldürmenin onları korkutmadığını ve umursamadıklarını ispatlamaları gerekiyordu. Olanlar büyük bir suçtu."

misir-001.jpg

Rabiatü'l Adeviyye Meydanı'ndaki kanlı baskında şehit edilen 17 yaşındaki Esma el-Biltaci'nin babası Muhammed el-Biltaci ile arkadaş olduklarını anlatan Nur, "Yaklaşık 35 yıldan fazla bir dostluğumuz vardı. Esma'yı aynı zamanda kendi kızım gibi hissediyordum. Şehit olması beni çok etkiledi. Belki hayatımda bu meleğe ağladığım kadar ağlamamışımdır. Hayatında günahsız, suçsuz olarak aramızdan ayrıldı." ifadelerini kullandı.

Nur, bir halkın başına gelebilecek en korkunç, insanlık zulüm suçuna şahit olduklarına dikkati çekerek, olayların 5. yıl dönümünde mağdurların yargılandığını, haklarında idam kararları çıktığını, bu suçu işleyenlere ise soruşturma açılmadığını aktardı.

misir3.jpg

RABİA KATLİAMI

Darbe karşıtlarını susturmak için silah kullanmaktan çekinmediğini gösteren Mısır güvenlik güçleri, 14 Ağustos 2013 sabahı saat 06.30'da Rabia Meydanı'na dört koldan müdahaleye başladı.

Mısır polisi ve ordusunun ortaklaşa düzenlediği müdahale kapsamında Nil'in batı yakasında Kahire Üniversitesi'nin önündeki Nahda Meydanı da vardı. Buraya da aynı anda baskın yapıldı.

Akşama kadar devam eden baskında polis mavzerleri ve buldozerler kullanıldı. Ayrıca keskin nişancıların da işaretlenen bazı şahısları vurduğu gözlendi. İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-Biltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma el-Biltaci de bu şekilde şehit edildi. Fötr şapkalı bir kişinin Esma'yı sarı bir çanta ile işaretlediği, keskin nişancının tetiğe basmasının ardından bölgeden uzaklaştığı kamera kayıtlarına yansıdı.

misir4.jpg

Resmi verilere göre Rabia katliamında 8'i polis 632 kişi hayatını kaybederken, iki bine yakın kişi yaralandı. Aynı gün 800 eylemci gözaltına alındı.

Ülkede 45 gün süren barışçıl gösteriler 14 Ağustos'taki Rabia katliamının ardından büyük ölçüde zayıfladı. Müdahalenin yapıldığı gün, diğer şehirlerden Rabia'ya destek için yola çıkan binlerce kişi, güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Aynı gün ülkenin farklı şehirlerinde İhvan üyeleri, Rabia baskınına tepki olarak polis karakollarını bastı. Bazı karakollarda polis memurları hayatını kaybetti.

Kahire'nin batısında bulunan Kirdase bölgesi ve Minya kentinde yaşanan baskınlara ilişkin davalar hâlâ sürüyor.

Resmi verilere göre Rabia Meydanı'nın basıldığı gün 64 kilise ateşe verilirken, 36 polis karakoluna da baskın düzenlendi.

misir2.jpg

İhvan, Rabia katliamından iki gün sonra 16 Ağustos'ta Kahire'nin Ramses bölgesinde büyük bir gösteri düzenledi. Polisin müdahalesinin ardından eylemciler meydanda bulunan El-Fetih Camisi'ne sığındı.

Sabaha kadar camide kalan eylemciler, bir sonraki gün gözaltına alındı. Fetih Camisi'ne sığınanlar arasında TRT Kahire muhabiri Metin Turan da vardı. Gözaltına alınan Turan, 6 ay hapishanede kaldı.

Ramses olaylarında İhvan Rehberlik Bürosu Başkanı Muhammed Bedii'nin oğlu Ammar vurularak öldürüldü.

İhvan'ın verilerine göre 3 Temmuz'dan sonraki süreçte 40 binden fazla kişi gözaltına alındı, binlercesi de ülke dışına kaçtı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.