PİYASALAR

  • BIST 1009548.09-1.36%
  • ALTIN2495.5460.47%
  • DOLAR32.480.28%
  • EURO34.5260.11%
  • STERLİN40.401-0.1%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Prof. Dr. Sungur'dan IACP Başkanlığı açıklaması
Prof. Dr. Sungur'dan IACP Başkanlığı açıklaması

Prof. Dr. Sungur'dan IACP Başkanlığı açıklaması

A+A-

Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Kognitif Terapiler Birliği'nin Amerikalı olmayan ilk başkanı Prof. Dr. Sungur, Yenikapı Haber'e özel açıklamalarda bulundu.


Avrupa Davranış ve Kognitif Terapiler Birliğinin (EABCT) başkanlığını yürüten Prof. Mehmet Zihni Sungur, merkezi ABD'de bulunan "Uluslararası Kognitif Terapiler Birliği"nin (IACP) Amerikalı olmayan ilk başkanı seçildi.

Prof. Dr. Sungur ile birliğin çalışma ve amaçları ile yeni dönem hedefleri üzerine konuştuk.

Bireylerden ve üye ülkelerden oluşan Uluslararası Kognitif Terapiler Birliği (IACP) bu seneden itibaren, Avrupa ile diğer ülkeler arasındaki bağlantıları kurarak, aynı alanda çalışan diğer üye ülkelerin ve diğer uluslararası birliklerin koordinasyonunu sağlama görevini üstlenecek. Beş kıtayla bağlantılı aynı amaç ve aynı yönde çalışan çeşitli birlikler arasındaki koordinasyonu sağlayan bir üst kurul gibi çalışan birliğin temel amacı kongreler düzenlemek ve eğitimleri sürdürmek. Üç sene arayla düzenlenen kongrede dünyanın belli başlı otoriteleri, kognitif alanın yaygınlaştırılması amacıyla bir araya geliyor.

Prof. Dr. Sungur, kognitif alana ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kognitif alanı özel yapan en önemli nokta, kanıta dayalı bir tedavi yaklaşımı olması. Kognitif alan, ülke politikalarına girmiş durumda. Bir cümleyle önemini vurgulamak için şunu söyleyebilirim; İngiltere her yıl 380 milyon poundu kognitif terapist yetiştirmek için harcıyor. Bir hükümet politikası olmanın ötesinde bir devlet politikası olarak yatırım yapılan bu alandan, İngiltere gibi bir devlet yüksek beklenti içinde. Buraya ayrılan paranın, çok daha etkili bir sonuçla yararlı olacağını düşünüyorlar. Kognitif terapistler tedavi sürecini kısaltarak, tedaviye ayrılacak parasal karşılığı da azaltmış oluyorlar. Tedavide çok daha kısa ve amaca yönelik yollar izleniyor. İlaçlardan ve diğer terapi yollarından üstün olduğu da net olarak görülmüştür. Bu tedavilerin tanıtımı, yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. En önemli amacımız insanlığa hizmet etmek. Kaliteli bir tedavi türünün dünya genelinde yaygınlaştırılmasını sağlamak."

Uluslararası Kognitif Terapiler Birliği Başkanlığı'na seçilen Prof. Dr. Sungur, böylesine değerli çalışmalar yürüten bir birliğin başkanı olmasının onur verici olması dışında bir sorumluluk olduğunu ve çalışmalarını da bu yönde gerçekleştireceklerini anlattı.

Mehmet Zihni Sungur kimdir?

Orta öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji'nde tamamlamış ve 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. 1984 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda uzmanlık öğrenciliğine başlamıştır. 1985 yılında Avrupa Konseyi bursu kazanarak İngiltere'de  "Toplum (Community) Psikiyatrisi" ve "Ruh sağlığı hizmetlerinin yapılandırılmasında değişik modeller" konularında çalışmıştır. 

1986-88 yılları arasında British Council bursiyeri olarak gittiği Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde (Kings College) "davranış tedavileri", "cinsel işlev bozuklukları-seks terapileri", "evlilik terapileri" ve "kaygı bozuklukları" alanlarında eğitim almıştır. 

1992 yılında Psikiyatri Doçenti unvanını almıştır. Doçentlik sonrasında çalışmalarını özellikle "Kognitif ve Davranış Terapileri", "Cinsel İşlev Bozuklukları" ve "Evlilik Terapileri" ve "Kaygı Bozuklukları" konularında yoğunlaştırmış ve 1996 yılında Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği'nin Kurucu Başkanlığını, 1998 yılında ise Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği'nin kurucu üyeliğini yapmıştır. Halen Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği'nin başkanlığını yapmaktadır.  Türkiye Psikiyatri Derneği Aile ve Çift Terapileri ve Bilişsel Davranış Terapileri Çalışma Birimi'nin koordinatörlüğü görevlerini yürütmüştür. Ruh sağlığı alanında "kanıta dayalı terapiler" arasında saygınlığı en üst düzeyde olan kognitif ve davranış tedavilerinin ülkemiz içinde tanıtımı ve kuruculuğunu yapmış ve halen hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde bu tedavilerin etkin bir biçimde kullanılması doğrultusunda eğitimler vermektedir. 

2000 yılında Avrupa Davranış ve Kognitif Terapiler Birliği başkanı seçilmiştir. Bu görevi sırasında 2001 yılında 31. Avrupa Davranış ve Kognitif Terapiler Kongresi'ni İstanbul'da düzenlemiştir. Dr. Sungur İngiliz Psikoterapiler Birliği ve İngiliz Davranış ve Kognitif Terapiler Birliği tarafından "kognitif-davranışçı terapist" olarak akredite edilmiştir. Amerikan Kognitif Terapi Akademisi (Beck Akademisi) kurucu üyelerinden olup, aynı akademinin diplomatı ve sertifiye edilmiş eğitici ve süpervizörlerinden biridir. Halen Avrupa Kognitif ve Davranış Terapiler Birliği"nin (EABCT) "Psikoterapilerde ortak dil kullanımı" ve "Cinsel Terapiler ve Çift Terapileri"  komitelerinde görev yapmaktadır. Daha öncesinde ise aynı birliğin başkanlığı yanısıra, "Akreditasyon ve Sertifikasyon Komitesi Yürütücü üyesi" olarak görev yapmıştır. Merkezi ABD'de olan "Uluslararası Kognitif Terapiler Birliği" (IACP)nin Yönetim Kurulu üyesi iken bu yıl aynı birliğin başkanı olmuştur. Ayrıca "Avrupa Seksoloji Federasyonu" yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. 2011 yılında İstanbul'da 60'dan fazla ülkenin temsil edildiği 7. Uluslararası Kognitif Terapileri Kongresini düzenlemiş ve bu kongrenin başkanlığını yapmıştır. Bugüne kadar toplam 7 uluslararası ve birçok ulusal kongrenin başkanlığını üstlenmiştir.

Yurt dışında çeşitli ülkelerde yürüttüğü eğitim etkinlikleri yanı sıra "Behavioural and Cognitive Psychotherapy", "Sexual and Relationship Therapy", "Clinical Psychology: Science and Practice", "Journal of Sexual Medicine", "Journal of Sex and Marital Therapy", "Cognitive Therapy and Research", "Cognitive Behavioural Therapist", "Evidence Based Medicine Journal", "International Journal of Cognitive Therapy" ve "Contemporary Behavioural Health Care" adlı uluslararası  dergilerde editörlük, danışma ve yayın kurulu üyeliği görevleri yapmaktadır. Yurt içinde 10'dan fazla bilimsel derginin danışma kurulu üyesidir. Yurt içi ve yurt dışındaki bilimsel dergilerde yayımlanmış 100'den fazla makalesi ve çeşitli kitap ve kitap bölümleri yanı sıra editörlükleri mevcuttur. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında yüzlerce kongrede konuşmacı olarak yer almış; çeşitli çalışma grupları yürütmüş ve gerek yurt içi gerek yurtdışında profesyonellerin eğitiminde görev almıştır. Üç ulusal, dört uluslararası meslek ödülü yanı sıra 2014 yılında Avrupa Seksoloji Federasyonu tarafından çift ve seks terapilerine olan katkıları nedeniyle kendisine bir "gold medal ödülü" verilmiştir. Ayrıca "Julia Heiman Onur ödülü" ve "Lo Piccolo Onur Ödülü"de alan Dr. Sungur, 2017 yılında Uluslararası Kognitif Terapiler Birliğinin başkanı seçilmiştir. Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 

Yenikapı Haber/ Sümeyye Soylu


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.