PİYASALAR

  • BIST 1009583.75-0.99%
  • ALTIN2475.659-0.33%
  • DOLAR32.4950.27%
  • EURO34.5710.17%
  • STERLİN40.4960%
  1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Prof. Dr. Sambur: Toplum darbe patolojisine direniş psikolojisiyle karşılık vermiştir
Prof. Dr. Sambur: Toplum darbe patolojisine  direniş  psikolojisiyle karşılık vermiştir

Prof. Dr. Sambur: Toplum darbe patolojisine direniş psikolojisiyle karşılık vermiştir

A+A-

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Sambur, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında, darbe ve darbenin psiko-sosyal etkisi üzerine Yenikapı Haber'e önemli değerlendirmelerde bulundu.


15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen FETÖ'nün darbe girişimini bertaraf eden milletin, darbelerin neden olduğu  ağır yıkımların  çok iyi farkında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sambur, her şeyden önce toplumun zihniyet, ruh, duygu ve düşünce dünyasının darbe ve işgal karşıtı olduğunu söyledi.

Toplumun darbeye geçit vermeyen kolektif duruşunun, 15 Temmuz'da fiilen  harekete geçtiğini belirten Sambur, 15 Temmuz direnişinin başlangıç yerinin, sokaklar değil, toplumun  aklı, zihni ve kalbi olduğunu ifade etti. "Toplumdaki psikolojik ve zihinsel direnç, 15  Temmuz'da FETÖİST  darbe ve işgal girişiminin  arkasındaki en önemli kaynaktır." diye konuşan Sambur, toplum için FETÖ'nün ve darbenin meşruiyet zemininin hiçbir şekilde bulunmadığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Sambur konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğitim, medya ve insani yardım alanlarında  hayırlı işler yapma propagandasıyla uzun süre kendilerine güçlü bir sosyal destek verilmesini sağlayan FETÖ, 7 Şubat, 17-25 Aralık ve MİT tırları operasyonu gibi girişimlerle toplum nezdindeki  olumlu algısını kaybetmiştir. Toplum, artık FETÖ'ye bir sivil toplum  hareketi veya cemaat olarak bakmamakta, ona Amerika-İngiltere-İsrail emperyalizmine hizmet eden bir suç  örgütü olarak bakmaktadır. Topluma göre emperyalizmin ve siyonizmin hizmetinde ve güdümünde olan bir suç örgütünün darbe yoluyla ülkeyi  işgal etmesi, her ne pahasına olursa olsun  engellenmeliydi. Toplum, FETÖİST  cuntanın darbe patolojisine  direniş  ve diriliş psikolojisiyle karşılık vermiştir."

15 Temmuz gecesi, toplumun paniğe ve korkuya kapılmadığını, aksine girişimde bulunanlara öfke ve haddini bildirme arzusunda olduğunu belirten Sambur, 15 Temmuz gecesi bütün toplumun darbe girişimi karşısında öfkelendiğini, öfke halinin özgüven halinde darbecilere haddini bildirmek ve FETÖİSTLERE unutamayacakları bir ders vermek için Cumhurbaşkanının  çağrısı üzerine sokaklara ve meydanlara çıkmalarını sağladığını vurguladı. 

Darbe girişiminde bulunan hainlerin tankların yürümesi, savaş uçaklarının ve helikopterlerinin uçması halinde  toplumun sosyal psikolojik olarak sineceğini,  F-16'lara, Skorsky'lere ve tanklara direnemeyeceğini düşünerek evine kapanacağını düşünmesine rağmen 15 Temmuz'da  toplumun psikolojisi parçalanmışlık, korku, travma ve panik yerine öz güven, kararlılık, cesaret ve fedakarlık göstermiştir.  

Prof. Dr. Sambur sözlerini şöyle tamamladı: "15 Temmuz'un zorlu gecesinde, toplumun kolektif hafızası, Çanakkale direnişi, Abdülhamid'in   düşürülmesi, İzmir'in işgali ve İstanbul'un İngilizler tarafından işgali gibi güçlü tarihsel olayları hatırlamıştır. Tarih, 15 Temmuz gecesinde psikolojiyi harekete  geçirmiştir."

Yenikapı Haber/ Sümeyye Soylu


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.