PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Hormonal bozukluklardan dolayı meydana gelmekte olan Polikistik Over Sendromu hormon seviyelerinin ergenlik itibarı ile ciddi seviyede düzensizliğinden meydana gelmektedir. Çok sık rastlanmamakla ile beraber yetişkin kadınlarda sonradan bu oluşum meydana gelebilmektedir.

A+A-

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ergenlik çağında hormonel sistemim düzensiz olarak çalışmasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Ergenlik çağında bir anda aktifleşmeye başlayan ve dengesizce ilerleyen kadınlık hormonlarının vücuda vermekte olduğu tahribat sonucunda ortaya çıkan Polikistik Over Sendromu (PKOS) günümüzde genç bireylerin düzensiz beslenmesi, sağlıksız gıda takviyesi ve kalitesiz yaşam standartları nedeniyle daha sık görülmektedir. Cinsel hormon dengesizliğine bağlı olarak gelişen Polikistik Over Sendromu (PKOS) yumurtalıkların androjen hormonunu normalden daha fazla salgılanması ve östrojen, progesteron hormonu üretimini yavaşlamasından dolayı oluşmaktadır. Bu durum adet bozukluklarına ve yumurtalık gelişimini ciddi oranda etkilemektedir. Beraberinde doğurganlık seviyesini azaltmaktadır.

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?

Polikistik Over Sendromunun (PKOS) Belirtileri Nelerdir?

Hormonal bozukluklara bağlı olarak yumurtalıkların androjen hormonunu fazla salgılanması ve östrojen hormonu, progesteronun seviyenin altında üretilmesinden dolayı Polikistik Over Sendromu (PKOS) kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Hastalık oluşumu ile beraberinde ilk zamanlarda herhangi bir yan etki göstermemektedir.  Fakat hormonların belli bir seviyeye ulaşması ile beraberinde  Polikistik Over Sendromu vücut içerisinde ve vücut dışında bazı belirtiler gösterebilmektedir. Bunlar arasında yer alan;

Yaş ortalaması, kilo ve beden endeksine göre kadınlarda göğüs ölçülerinde meydana gelen ciddi değişimler Polikistik Over Sendromu (PKOS)’na bağlı olabilir.

Ses tellerinin hormonal etkiler nedeniyle değişikliğe uğraması neden olan Polikistik Over Sendromu (PKOS)  genç kadınlarda ses değişiklikleri ve ses kalınlığına neden olabilir.

Saç sağlığının bozulmasına neden olan Polikistik Over Sendromu (PKOS) genç ve yetişkin kadınlarda ciddi seviyelere ulaşan saç dökülmesine neden olabilir.

Cilt yapısını tahribata uğratmak da olan Polikistik Over Sendromu (PKOS)  yüz bölgesinde, vücudun farklı noktalarında ve sırt çevresinde sivilce, akne ve leke oluşumlarına neden olabilmektedir.

Genç kadınlarda Polikistik Over Sendromu (PKOS) belirtileri olarak ergenlik döneminde meydana gelen adet kanamalarının düzensizliği ile beraberinde adet kesilmeleri olarak kendini göstermektedir.

Kadınlarda normal seviyenin üstünde koltuk altı, bacak, sırt, yüz, kol, kalça ve vajinal bölgede meydana gelen kıllanma seviyesinin ciddi oranda artış göstermesi Polikistik Over Sendromuna (PKOS) bağlı olabilir.

Genç ve yetişkin kadınlarda adet döneminde meydana gelen kanamaların normal seviyelerine göre daha fazla kanama ve adet süreçlerinde meydana gelen uzamanlar Polikistik Over Sendromunun (PKOS)  başlangıcı olabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?

Polikistik Over Sendromuna Neden Olan Hormonlar Nelerdir?

  • Progesteron Hormonu
  • Östrojen Hormonu
  • Andorjen Hormonu

Hormonal bozukluklardan dolayı meydana gelmekte olan Polikistik Over Sendromu hormon seviyelerinin ergenlik itibarı ile ciddi seviyede düzensizliğinden meydana gelmektedir. Çok sık rastlanmamakla ile beraber yetişkin kadınlarda sonradan bu oluşum meydana gelebilmektedir. Hastalığın başlıca sebepleri hormon bozukluğunun yanı sıra genetik faktörler de olabilmektedir. Ayrıca günümüzde genç kadınlarda sıklıkla görülmekte olan Polikistik Over Sendromu beslenme bozukluklarına bağlı olarak da gelişebildiği kadın doğum uzmanları tarafından doğrulamaktadır.

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir?

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nedir?

Polikistik Over Sendromu belli başlı bir tedavi içermemektedir. Yalnızca bu şikayetlere bağlı olarak meydana gelen vücut içerisinde ve dışarısında meydana gelen bozukluklara karşı tedavi yöntemi gerçekleştirilmektedir. Tedavinin başlıca kriterleri arasında uzmanlar hastanın yaş, hastalık şikayeti, gebelik durumu isteyip istememesi olarak belirlenmektedir. Bu duruma bağlı olarak kilo problemleri, fazla tüylenme ve kıllanma problemleri, çocuk sahibi olamama, anksiyete ve depresyon oluşumlarına karşı uygulanan tedavi yöntemleri ile Polikistik Over Sendromu hastalığını ilerlemesini durdurulmaktadır

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.