PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2299.8571.05%
  • DOLAR32.3210.21%
  • EURO35.097-0.03%
  • STERLİN41.0490.52%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Paytak yürüyen çocuğunuz varsa dikkat
Paytak yürüyen çocuğunuz varsa dikkat

Paytak yürüyen çocuğunuz varsa dikkat

Çocuğunuz ilk adımı attıktan sonra, ayakkabı almalı mıyım, modeli ve rengi ne olsun diye düşünen ebeveynler bazen çocuklarındaki ortopedik sorunları fark edemiyor.

A+A-

Erken yaşta tedavi edilmeyen bu sorunlar da ilerleyen dönemlerde çocuğun sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyebiliyor .Uzmanlar, çocukların ortopedik gelişiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında, “yürümeye başlama yaşı 12-18 aya kadar uzayabilmektedir. 18 aydan daha uzun süredir yürüyemeyen bir çocuk için mutlaka bir uzmandan görüş alınması gerekmektedir. Yaşından önce yürüteç kullanımı çocukların büyüme plaklarının yeterli olgunluğa ulaşmadan yük taşımaya başladığını öne sürmektedir, bu durumun çocukların bacaklarında parantezleşme sorununa yol açtığına dair yeterli veri bulunmamakla birlikte ailelerin dikkatli davranmasında fayda vardır.” şeklinde belirtiyor.

“Paytak yürüyüş tehlikeli mi”

Özel yapım ayakkabıları metatarsus adduktus yani çarpık ön ayak sorunu gibi ayağın tarak kemiğinden olan dönüklüklerinde tercih edilmektedir. Ters bot kullanımı sadece bu durum için önerilmektedir. Kalçadan veya kaval kemiğinden tespit edilen içe dönüklükte ters bot kullanımının bir faydası yoktur. Çocuklar yürüyüş sırasında dengeyi sağlamak için erişkinlerden farklı olarak adım aralığını geniş tutarlar bu durumda da 'paytak' yürüyüş görülebilmektedir. İki taraflı kalça çıkığında da ördek yürüyüşünü andıran bir tablo görülebilir ancak bunun ayrımı yine bir uzman görüş tarafından sağlanmalıdır.

“Parantez ve X bacak görünümüne dikkat”

Bacaklarda fark edilen parantezleşme veya 'x' deformitesi altta yatan metabolik hastalık habercisi olabileceği, gibi büyük oranda idiopatik olarak adlandırılan nedeni belirsiz durumlardır. Bu durumlarda herhangi bir yardımcı ortopedik cihaz kullanmadan uzman takibiyle çocuk izlenmektedir. Büyük bir çoğunluğu kendiliğinden düzelen bu durumlarda nadiren cerrahi müdahale gerekmektedir. Erken teşhis ile büyük cerrahilerden çok daha basit küçük cerrahi müdahalelerle eğrilik kontrol altına alınabilmektedir.

Ajanslar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.