PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2492.1070.32%
  • DOLAR32.5440.11%
  • EURO34.7150.12%
  • STERLİN40.489-0.01%
  1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. ÖSYM Arabuluculuk sınav tarihini açıkladı. Kimler arabulucu olabilir?
ÖSYM Arabuluculuk sınav tarihini açıkladı. Kimler arabulucu olabilir?

ÖSYM Arabuluculuk sınav tarihini açıkladı. Kimler arabulucu olabilir?

ÖSYM Arabuluculuk sınav tarihini açıkladı. Kimler arabulucu olabilir? Arabuluculuk sınav tarihi açıklandı. 24 Ağustos 2022 – 20 Eylül 2022 tarihleri arasında ön başvurularını yapan adaylar sınav için geri sayıma başladı. İşte arabuluculuk sınavı ile ilgili detaylar…

A+A-

Arabuluculuk kişilerin aralarında yaşadığı anlaşmazlıkları çözebilmeleri için mahkemeye gitmeden üçüncü bir kişinin yardımı ile problemlerini çözebilmek için başvurdukları bir yöntemdir. Ülkemizde 2 çeşit arabuluculuk sistemi vardır. İlki “zorunlu arabuluculuk”tur ve kişiler dava açmadan arabulucuya gitmek zorundadırlar. İkincisi ise “ihtiyari arabulucuk”tur ve kişiler zorunluluk olmaksızın dava açmadan arabulucuya başvurabilirler. İşte bu bahsettiğimiz arabulucuk işini yapabilmek için arabuluculuk eğitimi almak gerekir. Bu eğitimi alan kişiler daha sonra Adalet Bakanlığı tarafından yapılan arabuluculuk sınavına girerler. Bu yıl yapılacak olan 2022 Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Sınavı 04 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşecek.

Arabuluculuk sınavına başvuru şartlarını taşıyanlara ilişkin liste ÖSYM’ye gönderildikten sonra listedeki adayların, ÖSYM tarafından 19-26 Ekim 2022 tarihleri arasında sınav başvuruları alınacaktır.

Bu tarihler arasında ÖSYM’ye başvuru yapamayan adaylar 03 Kasım 2022 tarihinde geç başvuru yapabileceklerdir.

Adaylar, sınava başvuru bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını yaptıktan sonra 310,00 TL sınav ücretini ödeyerek sınava başvurularını tamamlayacaklardır.

Sınav ücreti, 19-27 Ekim 2022 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına yatırılacaktır. Adaylar bankalardan sınav ücreti ödemesi yapmamalıdır. Ödeme işlemlerinden kaynaklanabilecek hatalardan ÖSYM ve Adalet Bakanlığı sorumlu olmayacaktır.

Geç başvuru gününde başvuru yapan adaylar, sınav ücretini %50 artırımlı olarak (465,00 TL) aynı gün yatıracaklardır. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün saat 23.59’a kadar ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır.

Sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuru kayıt bilgileri iptal edilecektir.

Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucuk işini Hukuk Fakültesi mezunları yapabilirler. Fakat Hukuk Fakültesi mezunlarının arabulucu olabilmek için aşağıdaki şartları taşımaları gerekir:

Türk vatandaşı olmak,

Hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
Tam ehliyetli olmak,
26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak,
Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak,
Arabuluculuk eğitimini tamamlamak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.