PİYASALAR

  • BIST 1009645.02-0.5%
  • ALTIN2429.254-0.19%
  • DOLAR32.5520.19%
  • EURO34.8810.59%
  • STERLİN40.5440.81%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Omuz ağrısı neden olur? Omuz ağrısı tedavi yöntemleri
Omuz ağrısı neden olur? Omuz ağrısı tedavi yöntemleri

Omuz ağrısı neden olur? Omuz ağrısı tedavi yöntemleri

Omuz ağrıları da toplumda oldukça sık görülen hastalıklardan biridir.Günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştıran omuzların vücudun önemli bir parçası halindedir. Ancak omuzlarda geçmeyen ve inatçı ağrılar hayatı çekilmez hale getirebiliyor. Kronik omuz ağrıları sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle göz ardı edilmeden tedavi edilmesi gerekiyor. İşte hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey..

A+A-

OMUZ AĞRISI NEDENLERİ

Kas, kemik, sinirler, atardamarlar, damarlar, çok sayıda bağ ve diğer destekleyici dokulardan oluşan omuz ve boyun bölgesi, bu bölgeleri etkileyen farklı koşullar nedeniyle ağrıyabilir. Bu yazıda, omuz ağrısı nedenleri arasında en sık görülenleri hakkında kısa bilgiler bulabilirsiniz, ancak nedenini tam olarak bilmediğiniz ağrılar için vakit kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz. Çünkü omuz ağrısı, basit bir darbe nedeniyle görülebileceği gibi, kalp krizi ve majör travma gibi hayati sorunların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Omuz ağrılarının tedavi yöntemleri nelerdir

Ağrı

Omuz ağrısının en çok görülen nedeni kaslar, tendonlar ve omuz yapısını oluşturan diğer yumuşak dokulardaki zedelenmelerdir. Bu durum bölgeye alınan darbeler, ters hareketler veya omuza aşırı yük bindiren egzersizler neticesinde oluşur. Boyun bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmasının ağrısı omuza vurabilir. Omuz ağrısının daha ciddi nedenleri arasında ise; omurilik, kalp, akciğer ve mide bölgesinde bulunan bazı organlarda yaşanan sorunlar bulunmaktadır.

Köprücük Kemiği Kırığı:

Köprücük kemiğine alınan darbe veya üzerine düşme kemiğin kırılmasına neden olabilir.

Bursit:

Eklemler üzerinde bulunan ve yastıklama görevi gören "bursa" keseciğinin yaralanma sonrası şişmesi ve sertleşmesi omuz ağrısına yol açabilir.


Kalp Krizi: Kalp krizinin yarattığı ağrı omuz ve boyun bölgesine vurabilir.

Kürek Kemiği Kırığı:

Kürek kemiği kırığı, omuzda şiddetli ağrılara neden olabilir. Kürek kemiğinin kırılması için güçlü bir darbe alması gerekir.

Tendonların Zorlanması:

"Yönlendirici manşet" (rotator cuff) olarak adlandırılan, omuzu destekleyen tendonlar, ağır kaldırma, egzersizler, özellikle bir şey atmayı içeren sporlar nedeniyle incinebilir. Bunun sonucu olarak omuz hareket ettirildiğinde ağrılar oluşabilir.

Omuzun Ayrılması:

Köprücü kemiği (klavikula) ile kürek kemiği (skapula) arasında bulunan bağ darbe sonucu gerilebilir veya yırtılabilir.

Omurga İncinmesi:

Araba kazasında kafa ve omurganın şiddetle sarsılmasından ileri gelen travmalar omuzlarda ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar genellikle omuz ve boyun bölgesinde kas spazmları ile birlikte görülür.

OMUZ AĞRISI TEDAVİSİ

Ağrı için uygulanacak tedavi tamamen ağrının nedenine bağlıdır ve farklılıklar gösterebilir. Örneğin ağır bir egzersiz veya spor sonrası oluşan ağrılar için dinlenme, soğuk veya sıcak kompres faydalı olabilir. Masa başında çalışıyorsanız gün içinde aralıklarla omuz ve boyun bölgesi için esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Bunun dışında, yaralanmalar sonucu oluşan ağrılar için kortizon iğnelerinden, fiziksel tedaviye ve cerrahi müdahaleye kadar farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Kimlerde daha sık görülür?


 

Hastalığın her yaşta sık görülebilmekle birlikte 50 yaş üstü kadınlarda ve genç yaş grubu spor yapan erkeklerde daha sık görülebileceğini anlatan Dr. Burak Önvural açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Testleri var mıdır?
Tedavi için öncelikle rahatsızlığın tam sebebinin anlaşılması gerekiyor. Bu sebeple tedavi yöntemine karar vermeden önce kullanılabilecek farklı tanı testleri vardır.

Bu testler omuz ile ilgili rahatsızlığın tanısı ve sonradan verilecek tedavi için doktora ışık tutar. Bazı hastalıklarda sadece ilaç tedavisi yeterli olurken çoğu kez fizik tedavi ve gerektiğinde cerrahi girişim uygulanabilir. Bu testlerin bir avantajı da herhangi bir olası cerrahi işlem sırasında doktorun hangi bölgeye odaklanması gerektiğini göstermesidir. Bu testler uygulanmadan kesinlikle tedaviye başlanamaz.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.