PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2321.8370.64%
  • DOLAR32.3280.27%
  • EURO34.982-0.02%
  • STERLİN40.7651.21%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. "Moody's'in Türkiye kararı siyasidir"
"Moody's'in Türkiye kararı siyasidir"

"Moody's'in Türkiye kararı siyasidir"

İTB Başkanı Ali Kopuz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye kararına ilişkin, "Ekonomik tetikçiler yine iş başında. Biz bunlara itibar etmiyoruz. Moody's'in açıklaması siyasidir, ahlaksızdır, alçakçadır." ifadelerini kullandı.

A+A-

Ali Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası'nın mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunun "Ba1"den "Ba2"ye revize ettiğini, görünümünü de negatiften durağana çevirdiğini hatırlatarak, Türkiye ekonomisinde böyle bir not düşürmeyi gerektirecek bir veri ve gelişme olmadığını bildirdi.

"Anladım ki ekonomik tetikçiler yine iş başında. Yine birilerinin çarklarına çomak sokmuşuz." diyen Kopuz, şunları kaydetti:

"Biz bunlara itibar etmiyoruz. Doğru bildiğimiz yolda kimsenin lafına bakmadan kararlılıkla yürüyoruz, yürümeye de devam edeceğiz. Moody's'in açıklaması siyasidir, ahlaksızdır, alçakçadır. Emperyalizmin boyunduruğundan kurtulmaya başladığımızın, artık bağımsız bir ülke olduğumuzun göstergesidir. Biz işimize bakalım. Bunların açıklamaları vız gelir tırıs gider."

Kopuz, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na da değinerek, "Allah’ın izni ile yavaş yavaş tüm bölgeyi temizliyoruz. Vatanımızı savunurken şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize de baş sağlığı diliyorum." görüşlerini aktardı.

"Tek haneli enflasyon rakamlarını ancak yılın son çeyreğinde görebileceğiz."

Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri de yorumlayan Kopuz, şöyle devam etti:

"ABD ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. Avro bölgesi ise son çeyrekte yüzde 2,7 büyüme kaydetti ve son 10 yılın en güçlü büyümesini yakaladı. Dünya ekonomisindeki bu toparlanma sonucu piyasalarda iyimser bir hava oluşmuşken, ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları büyük tedirginliğe yol açtı. Trump, ithal edilen çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getirileceğini açıkladı. Korumacılığın artmasıyla başlayan bu ticaret savaşları dönemi toparlanmaya başlayan dünya ticaretini yeniden sıkışma noktasına getirebilir."

Ali Kopuz, 2008 yılının sonbaharında patlak veren ekonomik kriz sonrası artmaya başlayan korumacılık tedbirlerinin etkilerinin, ABD'nin bu son adımıyla gözle görülür hale geleceğine inandığını belirti.

Avrupa Birliği (AB) ve Çin'in ABD'nin bu hareketinin karşılıksız kalmayacağını söylediğini anımsatan Kopuz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de bu karar karşısında gerekli tedbirlerin alınacağını bildirdiğini aktardı.

Geçen günlerde açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarını da değerlendiren Kopuz, "TÜFE 0,73 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 10,35'ten yüzde 10,26'ya geriledi. Küçük de olsa bu gerilemenin nedeni TL'deki değer kaybı. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak yıllık enflasyondaki düşüşün gelecek aylarda sınırlı bir şekilde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu şu anlama geliyor; tek haneli enflasyon rakamlarını ancak yılın son çeyreğinde görebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl TOBB olarak "Nefes Kredisi" kampanyasıyla, işletmelere düşük faizli kredi imkanı sağladıklarını hatırlatan Kopuz, "Sadece İstanbul Ticaret Borsası olarak üyelerimize 27 milyon TL kredi tahsis ettik. Toplamda, 27 bin firmaya 3 milyar TL'lik kredi verildi. Önümüzdeki günlerde bu projenin ikinci ayağı başlayacak. Üyelerimize yönelik olarak ilk safhada borsa olarak 10 milyon TL hacminde düşük faizli kredi imkanı sağlayacağız. Detaylarını yakında Başbakanımız ve TOBB Başkanımızla beraber kamuoyuna açıklayacağız." yorumunu yaptı.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.