PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2300.4641.08%
  • DOLAR32.3190.2%
  • EURO35.088-0.09%
  • STERLİN41.0450.51%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. MKEK’nin Değişen Statüsü Personeli Mağdur Etmemeli
MKEK’nin Değişen Statüsü Personeli Mağdur Etmemeli

MKEK’nin Değişen Statüsü Personeli Mağdur Etmemeli

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul yaptığı açıklamada "Enerji Bir-Sen olarak ülkemizin ve milletimizin menfaatine yönelik değerler üreten kumlarımızın büyümesini, güçlenmesini her zaman desteklemekle beraber bu kurumların bugünlere gelmesinde alın teri, emeği, tecrübesi bulunan çalışanlarımızın kazanılmış haklarının, statülerinin tek taraflı baskıcı sözleşmelerle ellerinden alınmasını kabul etmiyoruz" dedi.

A+A-

MKEK’nin hareket alanının ve hızının artırılmasının amaçlandığı yeni bir kurumsal yapıya ve statü değişikliği için hazırlanan kanun taslağı kamuoyuna yansımıştır.

Hazırlanan taslağa göre; MKEK’ten MKE A.Ş.’ye dönüştürülmek istenen kurumun sermayesinin tamamı hazineye ait olacak, mevcut personeli ve yöneticileri 657 ve 399 sayılı kanunların himayesinden çıkarılarak 4857 sayılı kanunun 4A statüsüne dönüştürülecek.

Mevcut personele teklif edilen sözleşme, sahip olduğu statü haklarını tamamen elinden almaya yönelik hükümler içermekle birlikte statü değişikliği adı altında "Özelleştirmeye" zemin oluşturularak; asttan üste tüm kurum personelinin mağdur olmasına zemin oluşturacaktır.

Her ne kadar özelleştirme yapılmayacak dense de personelin içine sürüklendiği durum özelleştirmeden çok daha sıkıntılı bir boyuta dönüşecektir.

Personelin kurumda kalması, kurumdan havuza gönderilmesi, emekliliğe sevk edilmesi işlemlerinin kıstassız bir şekilde yönetim kurulunun keyfiyetine teslim edilmesi vahim sonuçlar doğuracaktır.

10-25 yılını kurumda geçirmiş deneyimli personel kurumun omurgasını oluşturmaktadır. Hayata geçirilmesi hedeflenen taslakla birlikte mevcut personelin statüsünün değiştirilmesi bu personelin kurum değiştirmesine veya emekli olmasına neden olacaktır.

MKEK'nin yüzyılı aşkın sürede oluşan bilgi, birikim ve kurum kültürünün yok olmasana neden olacaktır. MKEK'nin alanında uzmanlaşmış personelini, uzmanlığıyla alakasız kurumlara zarureten göndermek uzmanlaşmış personeli gittiği kurumda maalesef yüke dönüştürecektir.

Kurum personeli, kamuda örneğine rastlanmamış bir sistemle karşı karşıya bırakılmaktadır. Yapılmak istenen işin görünen adı “Statü Değişikliği” ama personele yansıyacak olan özelleştirmeden daha ağır şartlar olacağı gün gibi ortadadır.

MKEK hali hazırda dünyanın en iyi silahlarını ve mühimmatlarını üretebiliyorsa bu başarının temelinde MKEK’nin mevcut çalışanlarının imzası vardır.

Savunma sanayi alanında yetişmiş nitelikli teknik personeli başka bir kurumda görev alanı dışında istihdam edilmeye zorlamak bu personelin performansını ve iş gücü potansiyelini düşüreceği gibi verimlilik boyutuyla da kurumlar ve devlet için kayıp olacaktır.

Enerji Bir-Sen olarak ülkemizin ve milletimizin menfaatine yönelik değerler üreten kumlarımızın büyümesini, güçlenmesini her zaman desteklemekle beraber bu kurumların bugünlere gelmesinde alın teri, emeği, tecrübesi bulunan çalışanlarımızın kazanılmış haklarının, statülerinin tek taraflı baskıcı sözleşmelerle ellerinden alınmasını kabul etmiyoruz.

Çalışanlarımızın hakkını teslim etmek yerine elindekini de almaya çalışan bu taslağı reddediyor, personeli koruyacak şekilde revize edilmesi gerektiğini bildiriyoruz.

teslim.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.