PİYASALAR

  • BIST 1009452.29-0.76%
  • ALTIN2497.0620.52%
  • DOLAR32.5850.1%
  • EURO34.7890.08%
  • STERLİN40.6520.05%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Mesai Arkadaşına, 'Kalıbının Adamı Değilsin' dedi,tazminatsız kovuldu!
Mesai Arkadaşına, 'Kalıbının Adamı Değilsin' dedi,tazminatsız kovuldu!

Mesai Arkadaşına, 'Kalıbının Adamı Değilsin' dedi,tazminatsız kovuldu!

İşyerinde çıkan tartışma sırasında mesai arkadaşına "Kalıbının adamı değilsin" dediği için tazminatsız işten atılan çalışana Yargıtay'dan kötü haber geldi.

A+A-

İşyerinde çalışanlar arasında çıkan bir tartışma sonucu, işçilerden biri, diğerine 'kalıbının adamı değilsin' diyerek hakaret edince patron tazminatsız işten çıkardı.

Çalışanın açtığı davada yerel mahkeme kıdem ve ihbar tazminatlarını almalı derken, Yargıtay, işyerinde yaşanan olayı affetmedi...

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 'kalıbının adamı değilsin' şeklindeki hakareti, Şeref ve haysiyete yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi. Mesai arkadaşına sataşmak, düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez.dedi.

Böylece yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay işveren tarafından 'tazminatsız'kovulmayı haklı buldu.

İçtihat Metni:

22.HD, 10.12.2013tarihli, 2012/30202 esas, 2013/28634 karar sayılı karar

............

2- Davacı işçinin iş verenin bir başka işçisine sataşması nedeni ile iş akdinin haklı sebeple feshedilip edilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı Kanun'un 25. maddesinin II. bendinin (d) fıkrasına göre, işçinin işverene veya ailesine karşı şeref ve namusuna dokunacak sözler söylemesi veya davranışlarda bulunması ya da işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması veya işçinin işverene veya aile üyelerinden birine sataşması haklı fesih nedeni olarak sayılmıştır. Böyle durumlarda işçi, anayasanın 25 ve 26. maddesi ile güvence altına alınmış düşünceyi açıklama özgürlüğüne dayanamaz.

Somut olayda, feshe dayanak yapılan01.06.2009 tarihli tutanak içeriği ile, feshe konu olay tarihinde davacının A... isimli bir başka işçi üzerine yürüdüğü ve “ Kalıbının adamı değilsin “ sözleri ile bu işçiye hakaret ettiği sabittir. Bu eylem mahkeme huzurunda dinlenen davalı tanıkları tarafından da doğrulanmıştır .

Davacının feshe dayanak yapılan eylemi 4857 sayılı Kanun'un 25. maddesinin II’nci bendinin (d) fıkrasına göre, iş verenin bir başka işçisine sataşması niteliğinde olup iş akdinin davalı işverence haklı nedene dayalı feshedildiği anlaşılmaktadır . Bu durumda, davacının kıdem ve ihbar tazminatı istemlerinin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalı olup kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, ..' 

Kaynak : SGK Rehberi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.