PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2324.3190.76%
  • DOLAR32.3630.11%
  • EURO34.949-0.33%
  • STERLİN40.926-0.32%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Tüketilebilecek besinler nelerdir?
Menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Tüketilebilecek besinler nelerdir?

Menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Tüketilebilecek besinler nelerdir?

Menopoz kadınların yaşlanmasının doğal bir süreci olarak bilinir. Menopozun genelde 45-55 yaş arası görüldüğünü için bu dönemde nelerin tüketilebileceği bilinmeliidir. İşte Menopoz hakkında detaylar...

A+A-

Öncelikle menopoz bir hastalık değildir. Her sağlıklı kadının belli bir yaştan sonra yumurtlamasının sona ermesi, adet kanamalarının kesilmesi durumudur. Vücudun normal işleyişinin bir parçası olan manopoz hastalık olarak bilinen yanlışlardan biridir.

Menopoz nedir? Belirtileri nelerdir?

Menopozun vüdutta rahatsızlık veren etkileri olabilir

Menopoz dönemine girmiş kadınların hormonları değişmeye başladığı için vücutta da belirgin belli değişiklikler olması mümkündür. Örneğin aniden terleme hissi, deride kurumalar, uyku düzeninin bozulması, şiddetli baş ağrıları, sık idrara çıkma veya idrar kaçırma gibi etkileri vücutta görülür. Fiziksel etkilerin dışında psikolojik etkileri de göz ardı edilmemelidir. Ani duygu geçişleri, sinirli davranışlar sıkça görülen duygusal travmalar menopozun bir parçasıdır.

Menopoz döneminde nelere dikkat eidlmeli?

Aşırı kahve ve kafein tüketimi menopozu etkileyen faktörler araındadır. Yeterli ve dengeli beslenme bu dönemde kadınların işlerini daha da kolaylaştırmaktadır. İdeal vücut ağırlığını korumak hem fiziken hem de ruhen zinde kalınmasını sağlar. Kadınlar fiziksel aktivitelere önem verilmeli hareket etmeyi bırakmamalıdır. Menopozun hormonel değişiminin dışında istenmeyen hastalıklara da yol açılmasını önlemek için günlük hareketlere devam edilmelidir.

Ä°lgili resim

Beslenmenize dikkat edin

Tuz tüketimini azaltın!

Menopoz dönemindeki kadınların en büyük düşmanı tuz. Tuz tüketimini daha aza indirip bol su içilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Düzenli sebze meyve tüketimi önemli

Menopoza girmiş ya da girmek üzere olan kadınların en çok dikkat etmeleri gereken şey beslenmeleridir. Düzenli ve kararında sebze meyve tüketimi menopoza girmiş ya da giremek üzere olan kadınlar için çok önemlidir.

Düşük yağlı besinler tercih edin

Fazla yaplı besinler vücudun her yerine zarar verdiği bilenen bir gerçek. Özellikle bu dönemdeki hormonel değişiklikler yaşayan kadınların fazla yağlı beslinlerden uzak durmaları daha az yağlı besinleri tercih etmeleri önerilmektedir.

Menopozda progesteron ve östorojen denilen hormonlar azalmaya başlar. Diyet, egzersiz ve bitkisel desteklerle birlikte bu hormonlar dengede tutulabilir. Östorojen içeren bitkiler ve gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdaların başında soya gelir. Keten tohumu, tam tahıllar, elma,rezene ve kereviz gibi gıdalar fitöstorojen bakımından zengin gıdalardır.

Menopoz döneminde tüketilebilecek besinler

Menopoz döneminde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, ruhsal sıkıntı, sinirlilik hali gibi şikayetler sık görülür. Metabolizma ortalama %10 oranında yavaşlar ve vücut yağ oranında da artış sık görülmektedir. Kilo artışının önlenmesi ve şikayetlerin en aza indirilmesi için beslenme düzenine dikkat edilebilir.

Yumurta, kurubaklagil, kırmızı et, balık çeşitleri, yoğurt, kefir gibi kaliteli protein kaynakları; tam tahıllı ekmek, kinoa, bulgur gibi karbonhidrat çeşitleri; mevsim meyve ve sebzeleri tercih edilebilir.

 

Fitoöstrojen olarak tanımlanan bazı besinler bulunmaktadır. Bu besinler vücutta östrojen hormonuna benzeyen etkiler göstermektedir. Fitoöstrojen besinlerin tüketilmesi menopoz şikayelerinin en aza indirilemesine yardımcı olabilir. kuru fasulye, bezelye, soğan, sarımsak, soya, brokoli, havuç, keten tohumu gibi besinler fitoöstrojen besinlere örnek verilebilir.  Bu dönemde bazı bitki çaylarından da yararlanılabilir. Rezene, ıhlamur, yeşil çay, civaperçemi, anason, kekik gibi çaylar şekersiz olacak şekilde gün içinde içilebilir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.