PİYASALAR

  • BIST 1009722.090%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Memurken işçi olanlar hem tazminat hem ikramiye alır
Memurken işçi olanlar hem tazminat hem ikramiye alır

Memurken işçi olanlar hem tazminat hem ikramiye alır

Memurluk sonrası işçi olanlar emekli olurken memurluğa ait ikramiyesini alabilir. Diğer yandan işçi olarak geçirdiği süreye ilişkin de kıdem tazminatını almaya hak kazanır.

A+A-

İşçilerin memurlar gibi emekli ikramiyesi alma hakları bulunmuyor. İşçilerin emekli ikramiyesi, kıdem tazminatıdır. Ancak işçilerin 20-25 yıl aynı işverene bağlı çalışmaları çok kolay olmadığı ve kıdem tazminatı miktarı da çalışma süresi arttıkça yükseldiği için ellerine geçen rakam, memurların ikramiyesine göre daha düşük kalıyor. Çalışma hayatına memur olarak başlayan, belirli bir süre çalıştıktan sonra işçi olarak çalışmaya devam edenler, emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin ikramiyelerini alabilir. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedeninin kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden birisi olması gerek.

STATÜSÜ FARKETMEZ

Emekli olmadan önceki son 7 yılın yarısından fazlasında bağlı olunan statü, emeklilikte çok önemlidir. Kişi 20 yıl memur olarak çalışmış olsa bile emekli olmadan önce 4 yıl kendi işini yapmışsa Bağ-Kur'lu olarak emekli olur. Ancak hangi statüden emekli olunursa olunsun, memuriyette geçen sürelere ilişkin olarak emekli ikramiyesi alınması mümkündür. İşçilerden emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları dolduranlar istifa etmeleri halinde kıdem tazminatlarını alabilir. Bu durumda işçiler son işyerinde geçirdikleri sürenin karşılığı olarak kıdem tazminatlarına hak kazanır. Bunun için işçilerin durumu belgeleyen yazıyı SGK'dan almaları yeterlidir.

YAŞI DOLAN DA HAK KAZANIR

Daha önce memuriyete tabi hizmeti bulunurken, bu işinden ayrılarak işçi olarak çalışmaya başlayan ve çalıştığı işinden emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa edip ayrılan bir kişi bu durumda işyerinde geçirdiği süreye ilişkin kıdem tazminatını almaya hak kazanabilir. Diğer taraftan bu kişi hem işçi olarak geçirdiği süreye ilişkin kıdem tazminatını, hem de emeklilik için gerekli yaşa ulaştığında memur olarak geçirdiği süreye ilişkin ikramiyesini alabilir.

AYRILDIĞI TARİHE GÖRE HESAPLANIR

Kişiye emekli ikramiyesi, memuriyetten ayrıldığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarı ve aylık bağlanacağı tarihteki katsayılarla hesaplanıyor. Yani kişinin eline geçen miktar memur olarak çalışmaya devam etseydi eline geçecek rakamdan az oluyor.

Okan Güray Bülbül-Akşam

 

Kaynak: SGK Rehberi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.