PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2308.8111.45%
  • DOLAR32.340.28%
  • EURO35.0920.02%
  • STERLİN40.8450%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Memur Mesaisini Aksatmadan Özel Bir Kuruluşta Çalışabilir mi?
Memur Mesaisini Aksatmadan Özel Bir Kuruluşta Çalışabilir mi?

Memur Mesaisini Aksatmadan Özel Bir Kuruluşta Çalışabilir mi?

Devlet kurumlarında memur olarak görev yapan kişiler özel kuruluşlarda çalışabilir mi? Bu durum için herhangi bir engel var mıdır?

A+A-

Memur Mesaisini Aksatmadan Özel Bir Kuruluşta Çalışabilir mi? Devlet Memurları Kanunu kapsamında ele alınan, memurların çalışmasına yönelik birçok şart bulunmaktadır. Ancak kamu personeli olarak görev yapan bu kişiler için çeşitli kısıtlamalar olduğu da bilinmektedir. Konu ile alakalı olarak kanunun ilgili maddesi incelendiğinde şu hüküm ile karşılaşılmaktadır;

“Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.”

Memur Mesaisini Aksatmadan Özel Bir Kuruluşta Çalışabilir mi?

İlgili madde, devlet memurları için nasıl bir çalışma prensibi olabileceğini çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Dolayısı ile bu maddeden anlaşıldığı gibi, kamu kurumlarında memur olarak görev yapan kişilerin, mesai saatleri içinde veya mesai saatleri dışında, başka herhangi bir görevde çalışmaları söz konusu olamamaktadır. Bu yasağa uymayan memur için kademe ilerlemesi cezası gibi bir yaptırım bulunmaktadır.

Memurların Ticari İşler ile Uğraşmasının Nasıl Bir Cezası Bulunmaktadır?

Devlet kurumlarında memur olarak görev yapan kişilerin ticari herhangi bir iş ile ilgilenmesi yasaktır. Bu durumun ise ciddi yaptırımları bulunmaktadır. Kanunda yer alan ilgili maddeler incelendiğinde, gerçekleştirilen ticari eyleme göre, memur olarak görev yapan kişiye hapis cezası veya idari para cezası uygulanmaktadır. Bahsi geçen hapis cezası 6 aya kadar verilebilmektedir. Bu sebeple kişilerin hiçbir suretle memuriyet hayatları devam ederken kazanç sağlayacakları başka bir işte yer almamaları gerekmektedir.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.